10 acteurs die net als DiCaprio hun eerste Oscar verdienen

Geplaatst: door Roy van der Lee

Zondagnacht gebeurde eindelijk waar het hele internet al jaren om smeekt: Leonardo DiCaprio kreeg zijn eerste Oscar. Vijf keer viste de acteur achter het net, voordat hij het beeldje mee naar huis mocht nemen voor zijn rol in The Revenant. Dikverdiend natuurlijk, want dat de Amerikaan tot de allerbeste acteurs van zijn generatie behoort is duidelijk. 

Maar nu Leo eindelijk loon na werken heeft gekregen rijst de vraag: wie is de volgende? Welke acteur, die nog nooit een Oscar won, heeft het meeste recht om zo snel mogelijk ook zo'n kek beeldje op de schoosteenmantel te mogen zetten? Wij zetten hieronder onze tien favorieten op een rij. Daarbij kijken we alleen naar acteurs die nog actief zijn. Want aan het feit dat veteranen als Kirk Douglas of Clint Eastwood nooit een Oscar voor hun acteerwerk wonnen, is nu niet veel meer te doen. 

10. Johnny Depp

Allereerst Johnny Depp. Heeft zijn immense populairteit vooral te danken aan het vertolken van kleurrijke typetjes. Denk aan Pirates of the Caribbean, Alice in Wonderland of The Lone Ranger. Maar hij heeft meer in zijn mars dan gek doen in een raar pakje. Zijn rollen in bijvoorbeeld Edward Scissorhands, Ed Wood en meer recent The Rum Diary bewezen dat hij wel degelijk een volwassen acteur is die een complex personage kan neerzetten. Zelfs met een raar kapsel en bizarre contactlezen wist Johnny Depp vorig jaar nog wat te maken van Black Mass, een verder vrij middelmatige misdaadfilm. Depp kreeg drie Oscarnominaties en het kan bijna niet anders of daar komen er nog een aantal bij.

9. Bill Murray

Bill Murray was tientallen jaren geleden al onweerstaanbaar in comedys als Ghostbusters en Groundhog Day en maakte korter geleden grote indruk met serieuzer werk. Of het nou is met briljante kleine rollen zoals die in Ed Wood of met fenomenale hoofdrollen als die in Lost in Translation. Voor die laatste had hij vast en zeker een Oscar gekregen als Sean Penn in hetzelfde jaar niet had geschitterd in Mystic River. De vele samenwerkingen met Wes Andersen werpen voor Murray ook hun vruchten af. Zeker zijn rol in diens doorbraakhit Rushmore is prijzenswaardig, net als zijn geestige, uitgebluste bijrol in Moonrise Kingdom

8. Joaquin Phoenix

Een vreemde snuiter, maar dat hij een aardig potje kan acteren staat vast. Kreeg ondanks een aantal door zichzelf ingelaste pauzes in zijn carrière toch al drie Oscarnominaties: voor Gladiator, Walk the Line en The Master. Wat meteen laat zien dat Phoenix met totaal verschillende rollen uit de voeten kan. Van die drie is zijn rol van de doorgedraaide volgeling Freddie in The Master waarschijnlijk het meest indrukwekkend. Heeft eigenlijk geen enkele slechte rol op zijn cv staan. Want zelfs als hij opdraaft in middelmatige films, zoals Signs of Ladder 49, legt hij genoeg passie in zijn personages om ze tot leven te laten komen. Het meest aandoenlijk was Phoenix waarschijnlijk in het vorig jaar verschenen Her

7. Michael Shannon

Misschien wel de meest intense acteur van het moment. Niemand kan zo'n doodenge slechterik spelen als Michael Shannon. Maar het best komt hij misschien nog wel tot zijn recht als hij juist de ingehouden woede speelt. Als het lijkt alsof hij op iedere moment kan gaan uitbarsten. De intensiteit van Shannon’s acteren is voor een deel terug te voeren op zijn verschijning. Met zijn 1.93m torent hij boven menig tegenspeler uit en dan is er nog dat brede hoofd met helderblauwe ogen die soms wel uit hun kassen lijken te springen. Hij speelde overtuigende de rol van General Zod in Man of Steel, maar was het meest indrukwekkend in Take Shelter. Daarin speelt hij een man die zijn gezin wil beschermen tegen een (denkbeeldige?) apocalypse. Shannon kreeg pas één Oscarnominatie: voor zijn bijrol in Revolutionairy Road.

6. Michael Fassbender

Een van de grootste talenten van de filmwereld is zijn belofte in recordtempo aan het inlossen. Fassbender was een paar jaar geleden al geweldig in Hunger, Inglourious Basterds en Eden Lake, maar maakt de laatste tijd pas écht indruk. Denk bijvoorbeeld aan de geweldig complexe rol van de seksverslaafde Brandon in Shame of de weerzinwekkende slavendrijver Epps in 12 Years a Slave. Fassbender is geloofwaardig en sterk in alle rollen die hij tot nu toe speelde. Of het nou was in grote blockbusters als X-men, of in kleine westerns als Slow West. Fassbender is zelfs geweldig als we hem niet eens kunnen zien. Want dat hij in Frank de hele film lang indruk wist te maken vanachter een masker zegt alles over zijn immense talent. Hij is zelfs als robot goed te pruimen. De Ier kreeg tot nu toe twee nominaties voor een Oscar.

5. Ralph Fiennes

Zo kil en angstaanjagend als hij was in Schindler's List, zo warm en hartelijk is hij de laatste jaren op het witte doek. Zijn optredens in Hail, Caesar, als de nieuwe M in de James Bond-franchise en vooral als de onweerstaanbare Gustave H. in The Grand Budapest Hotel getuigen van eindeloos charisma. Dat de Engelsman voor die laatste vertolking géén Oscarnominatie kreeg is krankzinnig. De klassiek geschoolde acteur schittert nog regelmatig op het toneel en in historische drama's. En daar zijn ze bij de Academy doorgaans dol op. Dikke kans dus dat Fiennes nog wel wat nominaties zal binnenslepen. 

 4. Ryan Gosling

Na de doorbraak in het wanstalstige The Notebook van Nicholas Sparks ging het hard met de Canadees. Gosling schitterde in de indie-hitje Half Nelson en Lars and the Real Girl voordat hij in 2011 een superster werd met rollen in Drive, The Ides of March en Crazy. Stupid. Love.. Dat hij voor zijn zwijgzame rol in Drive geen Oscarnominatie kreeg is even onbegrijpelijk als onterecht. Gosling speelt het liefst zwijgzame rollen waarin hij de emoties puur met non-verbale communicatie moet overbrengen. En dat gaat hem bijzonder goed af. Wat dat betreft kunnen niet wachten voordat we hem aan het werk zien in zijn eerste western. Timmert inmiddels ook al aan de weg als regisseur. Vorig jaar was zijn hypnotiserende debuut Lost River in de bioscopen te zien, dat de meningen behoorlijk verdeelden. 

 3. Edward Norton

Kiest zijn rollen heel zorgvuldig, waardoor hij vaak opduikt in kleine filmpjes of soms lang niet te zien is in de bioscoopzalen. Maar dat Norton kan acteren, moge duidelijk zijn. Was subliem in zijn doorbraakrol in Primal Fear en maakte niet veel later diepe indruk in American History X en Fight Club. Films waarin hij een gehandicapte jongen, een skinhead en een doodnormale dertiger speelt. Om maar aan te geven hoe divers zijn kwaliteiten zijn. Kan uit de voeten als opgeblazen slechterik, maar komt het best tot zijn recht als sympathieke loser. Norton kreeg drie Oscarnominaties. Vorig jaar voor het laatst, voor zijn rol in Birdman.

2. Gary Oldman

De kameleon van Hollywood speelt zelden een hoofdrol, maar weet met weinig speeltijd tóch altijd een onuitwisbare indruk achter te laten. Vaak bedekt onder een flinke laag make-up of voorzien van een bizar kapsel kan hij toch een geloofwaardig, complex personages neerzetten. Daardoor wordt eigenlijk elke film beter van de aanwezigheid van de Engelsman. Voor zijn rollen in Léon en Tinker Tailor Soldier Spy had hij wat ons betreft best een Oscar mogen winnen. Wat misschien niet in zijn voordeel spreekt: Oldman is vaak uitgesproken negatief over awardshows. Zo riep hij onlangs nog op tot een boycot van de Golden Globes omdat die alleen maar om de kijkcijfers zouden draaien en niet om de prijswinnende films. Hij vermoedt dat hij mede daarom zelf amper genomineerd wordt voor grote prijzen. 

1. Brad Pitt

Wat moet het pijnlijk zijn voor Brad Pitt dat de enige Oscar die hij in huis heeft staan, is gewonnen door vrouwlief Angelina Jolie. Zij kreeg al in 1999 het beeldje terwijl hij er zelf, met een veel imposanter cv dan zijn vrouw, nog nooit een won. Voor zowel zijn rollen in Se7en, Fight Club, Inglourious Basterds als The Curious Case of Benjamin Button maakte Pitt wat ons betreft aanspraak op een Oscar. De inmiddels 52-jarige acteur heeft in de afgelopen decennia laten zien van alle markten thuis te zijn. Hij was overtuigend als huurmoordenaar, psychiatrische patient en als militair. Maar er gloort hoop. Pitt is nog altijd populair en dat lijkt niet snel te gaan veranderen. Wie weet kan hij binnenkort, na drie vruchteloze nominaties, alsnog een Oscar omhoog houden. Er is niemand die het meer verdiend heeft dan Brad Pitt.  

En verder...

John Malkovich, Donald Sutherland, Liam Neeson, Tom Hardy, Wiliam H. Macy, Samuel L. Jackson, Harrison Ford en vele, vele anderen. Er zijn nog heel wat Oscaruitreikingen nodig om zoveel onterecht lege handen te vullen.