Apocalypse Wow: vijf van de beste films aan het eind van de wereld

Geplaatst: door Roy van der Lee

Een dodelijk virus, de inslag van een komeet of een allesvernietigende nucleaire oorlog. Het einde van de beschaving dient zich in de bioscopen op allerlei manieren aan.

In het spectaculaire Mad Max: Fury Road, dat donderdag verschijnt, proberen Tom Hardy en Charlize Theron te overleven in een woestijnachtige wereld, nadat de onze door verschillende calamiteiten is verwoest. Speciaal ter ere van die release zetten we vijf van de beste post-apocalyptische films hieronder op een rijtje.

5. Snowpiercer (2014)

Wie? Chris Evans, Tilda Swinton en Jamie Bell

Wat is er gebeurd? Na een mislukte poging om het broeikas-effect ongedaan te maken, is de aarde veranderd in één grote sneeuwbal. De enige overlevenden bevinden zich aan boord van een futoristische trein. Een soort ark op rails.

Waarom? De Koreaan Joon-ho Bong combineert stevige actie-scènes met stevige maatschappelijke kritiek. De passagiers van de trein zijn namelijk onderverdeeld in arme sloebers in de achterste coupés en de rijke elite in de voorste wagons. Onder leiding van Chris Evans breekt echter een revolutie uit aan boord, en vechten de armen zich een weg omhoog (of eigenlijk naar voren). De vraag is steeds: wat zit er achter de volgende deur? Snowpiercer blijft daardoor verrassend en constant spannend. Nog niet overtuigd? Lees dan onze recensie van de film


4. Zombieland (2009)

WieWoody HarrelsonJesse Eisenberg en Emma Stone

Wat is er gebeurd? Zo'n beetje de hele wereldbevolking is veranderd in een zombie. Een klein groepje overlevenden probeert het hoofd boven water te houden.

Waarom? Zombieland is een hele fijn, luchtige en soms gitzwarte horrorcomedy. De zombies worden op bijzonder creatieve wijze uit de weg geruimd. En dan zijn er nog de briljante visuals en de hilarische bijrol van Bill Murray. Met z'n speelduur van nog geen anderhalf uur is Zombieland het perfecte tussendoortje voor wie eens goed wil lachen om totaal belachelijk bloedvergieten.


3. Escape from New York (1981)

WieKurt RussellLee van Cleef en Ernest Borgnine

Wat is er gebeurd? Omdat de misdaadcijfers in New York met liefst vierhonderd procent zijn gestegen, wordt een grote muur om Manhattan gebouwd. Vanaf nu is de stad één grote gevangenis, een anarchie.

Waarom? Ook in een lijstje met de beste foute films aller tijden zou Escape From New York heel hoog eindigen. Kurt Russell speelt Snake Plisskin, een crimineel die de opdracht krijgt de president te redden. Die laatste is met zijn vliegtuig namelijk neergeschoten boven Manhattan. Doet Snake niet wat er van hem gevraagd wordt, dan zal een chip in zijn hoofd ontploffen. Belachelijk plot natuurlijk, maar een fantastische film. Daar zorgen de funky soundtrack, coole acteurs en prachtige plaatjes wel voor. Het shot van het hoofd van het Vrijheidsbeeld in de straten van New York, zal iedereen kennen. 


2. Delicatessen (1991)

Wie? Pascal BenezechDominique Pinon en Marie-Laure Dougnac

Wat is er gebeurd? Dat wordt nooit helemaal duidelijk. Zeker is dat de hele wereld is gehuld in dikke, oranje smog. Alleen de bewoners van een flatgebouw lijken nog over te zijn, maar daar hebben ze zelf niet zoveel moeite mee.

Waarom? Dat is de eerste grote film van Jean-Pierre Jeunet, die van Amélie. Net als die beroemde comedy kent Delicatessen hele warme kleuren, bijzonder kleurrijke personages en een ongrijpbaar liefdesverhaal. De plot draait om een naïeve jongeman die net in de flat is komen wonen. Zonder dat hij het zelf weet, is de slager annex huisbaas van plan hem een kopje kleiner te maken, om zijn vlees te verkopen. Delicatessen zal niet bij iedereen in de smaak vallen. Maar wie houdt van de stijl van Jeunet en wel te porren is voor een absurdistische komedie, moet hem zeker eens proberen.


1. Children of Men (2005)

WieClive OwenJulianne Moore en Michael Caine

Wat is er gebeurd? Nadat mensen er niet meer in slagen kinderen te krijgen, vervalt de wereld in chaos. 

Waarom? Wie Gravity heeft gezien, weet dat Alfonso Cuarón niet vies is van minutenlange shots. Zelden zijn die shots beter ingezet dan in het fenomenale Children of Men. De camera volgt Clive Owen bijvoorbeeld tijdens een veldslag van het leger en vervolgens tijdens zijn aftocht met de enige zwangere vrouw op de planeet. De film ziet er dus ongelofelijk mooi uit. Daardoor zou je bijna vergeten dat de plot ook nog bijzonder goed is en er dat er erg sterk wordt geacteerd. Children of Men is wat ons betreft een van de beste films van de afgelopen tien jaar.