Comedy Central Roast

Geplaatst: door Tom van Steensel

Charlie Sheen is het volgende slachtoffer van de Comedy Central Roast, maar wie gingen hem voor? Een overzicht van een aantal eerder geroaste acteurs, opvallende collega’s die daarbij aanwezig waren, en de goede en slechte films die werden aangehaald.

5 - Pamela Anderson

Kennen we van: Televisie: Baywatch, V.I.P. Film: Barb Wire, Scary Movie 3.
Opvallende aanwezigen: Courtney Love, Eddie Griffin, Bea Arthur, Andy Dick.

De voormalig Baywatch-actrice probeerde in de jaren negentig in de filmwereld door te breken met het geflopte Barb Wire, een film die losjes gebaseerd was op het klassieke Casablanca. Daarna is ze, een aantal cameo’s uitgezonderd, amper meer op het witte doek te zien geweest. Grappen over Pam’s filmflop Barb Wire moeten echter vooral plaatsmaken voor grappen over een bepaalde homemade video die ze met Tommy Lee opnam aan boord van een jacht.

Daarnaast krijgt zangeres (en voormalig vrouw van Kurt Cobain) Courtney Love vooral complimenten voor haar rollen in films als Man on the Moon (naast Jim Carrey) en The People vs. Larry Flint. Wel vraagt iedereen zich af wat er daarna in vredesnaam met haar filmcarrière is gebeurd. Komiek Nick DiPaolo voegt daar ook nog aan toe dat het voor haar bovendien nooit moeilijk geweest kan zijn om in The People vs. Larry Flint een drugsverslaafde stripper te spelen.

4 - Denis Leary

Kennen we van: Televisie: Rescue Me. Film: Ice Age, True Crime, Wag the Dog.
Opvallende aanwezigen: Gina Gershon, Kiefer Sutherland, Bill Nunn, Lenny Clarke.

Denis Leary begon als stand up comedian om zo meer podiumervaring op te doen. Inmiddels is hij te zien geweest in films met grootheden als Clint Eastwood en Robert DeNiro. De film die hij samen met Eastwood maakte (True Crime) keek Leary na de opnames nooit meer terug: hij was bang dat zijn hoofd zou exploderen wanneer hij zijn held Eastwood en zichzelf tegelijkertijd in beeld zou zien. Nick DiPaolo haalt echter vooral de minder geslaagde films van Leary aan, waaronder de romantische komedie Two if by Sea met Sandra Bullock.

Komiek Dane Cook oppert vervolgens een nieuw idee voor 24 aan Kiefer Sutherland: hij zou in een volgend seizoen 24 uur de tijd moeten krijgen om zijn filmcarrière nieuw leven in te blazen. Tot slot krijgt Gina Gershon voor haar rol in Showgirls vooral positieve in plaats van negatieve feedback, die film blijkt toch een guilty pleasure voor veel van de aanwezige mannen.

3 - Bob Saget

Kennen we van: Televisie: Full House. Film: Farce of the Penguins, Dumb & Dumber 2.
Opvallende aanwezigen: Cloris Leechman, Norm MacDonald, John Stamos, Jon Lovitz.

Bob Saget was in de jaren tachtig de koning van de brave huisvader humor door zijn rol in Full House en als host van America’s Funniest Home Video’s. In zijn stand up act en door middel van verschillende cameo’s (Half Baked) maakte hij dit imago vervolgens met regelmaat belachelijk. Vijf jaar geleden was de door hem geregisseerde pinguïnparodie Farce of the Penguins nog in de bioscopen te zien.

Tijdens de roast van Bob Saget was er voor het eerst een Oscarwinnares op het podium aanwezig. Actrice Cloris Leechman won het gouden beeldje in de jaren zeventig voor The Last Picture Show en was nog te zien in films als Young Frankenstein. Leechman moet eerst een aantal ouderdomgrappen incasseren maar slaat daarna terug. Ze maakt alle aanwezige “beroemdheden” gewillig belachelijk door te vragen of iemand haar alsjeblieft knock out wil slaan zodat ze eindelijk wat sterren te zien krijgt.

2 - William Shatner

Kennen we van: Televisie: Star Trek, Boston Legal. Film: Star Trek, Miss Congeniality.
Opvallende aanwezigen: Kevin Pollak, George Takei, Jason Alexander, Artie Lange.

Ook al zal Shatner nooit een Oscar winnen, alleen al door de Star Trek-films en televisieserie is en blijft hij voor veel mensen een legende. Zijn succes op televisie gaf hij nog een vervolg in Boston Legal terwijl hij hier en daar nog in verschillende films opdook zonder zichzelf daarbij al te serieus te nemen. Gastheer Jason Alexander (George in Seinfeld) is zelf een “trekkie” en geeft aan dat William Shatner altijd zijn grootste inspiratie vormde. Tegelijkertijd was “The Shat” daardoor helaas ook verantwoordelijk voor zijn vele benodigde acteerlessen.

Ook komiek Jeff Ross was altijd vaste kijker van Star Trek maar hoopte elke aflevering weer dat de Enterprise een keer zou landen op een planeet met een toneelschool. Comédienne Lisa Lampanelli geeft Kevin Pollak krediet voor zijn waslijst aan imitaties: “William Shatner, Jack Nicholson, Christopher Walken”, om daar met cynische toon aan toe te voegen: “kortom, alleen de hele moeilijken”.

1 - Larry the Cable Guy

Kennen we van: Cars, Cars 2, Witless Protection, Delta Farce.
Opvallende aanwezigen: Maureen McKormick, Gary Busey, Toby Keith.

Ook Larry the Cable Guy is van huis uit komiek en brak door met de Blue Collar Comedy Tour. Hij speelde de hoofdrol in verschillende komische b-films als Delta Farce en Witless Protection die bij het grote publiek waarschijnlijk weinig bellen doen rinkelen. Mensen die graag naar de films van Pixar kijken zullen zijn stem echter wel herkennen: hij geeft in de Cars-films gestalte aan de lompe maar vriendelijke sleepwagen Mater.

Grappen over de slechte b-films van Larry the Cable Guy worden vooral gemaakt door zijn goede vriend Jeff Foxworthy, die liever briefgeld door de wc spoelt dan zijn laatste prent bekijkt omdat hij daar toch ongeveer hetzelfde gevoel aan overhoudt. Ook de excentrieke Gary Busey is een geliefd slachtoffer en wordt door Jeff Ross omschreven als “Mickey Rourke, maar dan zonder comeback”. Larry zelf sluit de roast af met de opmerking dat ieders optreden zo slecht was dat ze allemaal een rol verdienen in zijn volgende film.