De vele verschijningen van Gary Oldman

Geplaatst: door Tom van Steensel

5 – Ludwig van Beethoven

Film: Immortal Beloved

Bijna was de rol van Ludwig van Beethoven aan Oldman voorbij gegaan en had iemand anders de dove componist gespeeld in Immortal Beloved. Misschien was dat wel Jeroen Krabbé geweest, die oorspronkelijk was gecast maar op het moment dat Oldman aan boord kwam genoegen moest nemen met de rol van Anton Schindler. Na net een aantal andere films gemaakt te hebben waarvoor hij zijn uiterlijke verschijning moest veranderen had Oldman weinig zin om zijn kapsel weer drastisch aan te passen voor een volgende filmrol.

Zijn agent adviseerde hem echter het script nog maar eens heel goed door te lezen en zo werd hij op andere gedachten gebracht. Opvallend feitje is verder dat Oldman in het jaar dat Immortal Beloved verscheen ook te zien was in de film Léon. Daarin speelde hij een corrupte narcotica-agent die geobsedeerd is door Beethoven en graag met zijn slachtoffers converseert over de ouvertures van het muzikale genie.

4 - Jean-Baptiste Emanuel Zorg

Film: The Fifth Element

Wanneer je als Gary Oldman zijnde te horen krijgt dat je personage Jean-Baptiste Emanuel Zorg heet zullen de ideeën over hoe je die rol gaat invullen waarschijnlijk al omhoog komen borrelen. Zorg is dan ook weer een typische Oldman-creatie: een opgestoken kraag, een klein sikje en een soort plastic kap die de kale helft van zijn schedel lijkt te bedekken terwijl hij de rest van zijn haar in een zijscheiding heeft gekamd.

Oldman is ook het type acteur die zichzelf voor elke rol weer een ander accent aanmeet, wat ervoor zorgt dat zijn Zorg weer een uniek stemgeluid en spraakpatroon heeft. Iedereen hoopte eigenlijk dat dit excentrieke personage aan het einde een nog confrontatie zou krijgen met de door Bruce Willis gespeelde hoofdpersoon, maar The Fifth Element is het zeldzame type film waarin de good guy en de bad guy op geen moment tegelijkertijd in beeld te zien zijn.

3 – Drexl Spivey

Film: True Romance

Een kleine greep uit de sterrencast van acteurs die meespelen in True Romance: Dennis Hopper, Val Kilmer, Chris Penn, James Gandolfini, Tom Sizemore, Brad Pitt, Samuel L. Jackson. Allemaal proberen ze met een vaak beperkte rol een memorabele stempel op de film te drukken. De scène tussen Dennis Hopper en Christopher Walken staat waarschijnlijk bij de meeste mensen het sterkst in het geheugen gegrift, maar ook het kleine rolletje van Gary Oldman zal menigeen zijn bijgebleven.

Oldman krijgt als pooier Drexl Spivey ongeveer tien minuten de tijd om concurrerende drugdealers uit de weg te ruimen en Christian Slater te intimideren. De psychotische blik van Spivey hebben we vaker gezien bij personages van Oldman, maar de externe metamorfose niet: een gezicht vol littekens, een paar gouden tanden en een flinke bos dreadlocks. Bovendien heeft Drexl als blanke pooier ook de overtuiging zelf zwart te zijn en maakt hij Slater’s personage steevast uit voor “whiteboy”.

2 - Dracula

Film: Bram Stoker's Dracula

De samenwerking met Godfather-regisseur Francis Ford Coppola verliep op de set van Dracula bij tijd en wijlen moeizaam, maar Oldman had op het einde wel weer een opmerkelijk personage om toe te voegen aan zijn cv. Nu zullen wel meer acteurs goed afsteken wanneer ze de meeste van hun scènes moeten spelen met een Keanu Reeves die hopeloos probeert iets te maken van zijn Britse accent, maar dat doet op zich niets af aan zijn acteerprestatie.

Oldman is als ondode graaf die zich niets lijkt aan te trekken van de natuurwetten het intrigerende middelpunt van de film. En dat terwijl hij met het opgestoken haar doet denken aan de oma uit de Tweety en Sylvester-tekenfilms. Het meest gedenkwaardige moment is een improvisatie van Oldman: wanneer de door Reeves gespeelde Jonathan Harker zich snijdt tijdens het scheren likt de lijkbleke Dracula nog snel even het bloed van het mes af om zo even in extase te raken.

1 - Mason Verger

Film: Hannibal

Het Jodie Foster-loze vervolg op The Silence of the Lambs werd vrij matig ontvangen, ondanks het feit dat Ridley Scott plaatsnam in de regiestoel. Na afloop was wel bijna iedereen het er over eens dat de onherkenbare Oldman één van de sterke punten was. Rondom de bioscooprelease werd zijn rol ook nog enigszins geheim gehouden en zijn naam verschijnt dan ook niet tijdens de openingscredits.

Via een flashback, waarin de acteur enkele seconden wel te herkennen is, wordt duidelijk dat de verminkte Mason Verger een patiënt was van Hannibal Lecter. Totdat hij zich onder invloed van drugs door hem over liet halen stukken huid van zijn gezicht te snijden om aan de honden te voeren. Achteraf gezien kan hij daar tijdens een gesprek met de ditmaal door Julianne Moore gespeelde Clarice Starling de humor nog wel van inzien: “it seemed like a good idea at the time.”