De vijf kerstfilms voor hem

Geplaatst: door Tom van Steensel

Het kerstfeest staat weer voor de deur, dus dat betekent een warme kop chocomel zetten, neerstrijken bij de openhaard en keihard onderhan… euh, vreedzaam overleggen wat er op televisie gekeken gaat worden. Maar welke films kun je in overweging nemen?

Mannen hebben veel kans geen zin in mozaïekachtige chickflicks die zich afspelen rond de kerstperiode, en vrouwen kunnen een zoveelste kijkbeurt van Die Hard waarschijnlijk niet meer trekken. Filmpjekijken zocht de beste films uit voor deze tijd van het jaar. Voor zowel de mannen als voor de vrouwen zetten we er vijf op een rijtje om te kijken tijdens deze donkere dagen…. En wie weet valt er ergens een middenweg te vinden; Kerstmis is nu eenmaal “the time for miracles”.

Na het lijstje voor vrouwen van gisteren, nu de vijf kerstfilms voor mannen:

5 - Gremlins (1984)

Gremlins lijkt op het eerste gezicht een brave familiefilm; de prent opent namelijk met kersttaferelen in een slaperig dorpje dat zo uit een Frank Capra-film zou kunnen komen. Zelfs wanneer Zach Galligan zijn nieuwe huisdier Gizmo een kerstmuts opzet en hem keyboard laat spelen is er nog niets aan de hand. Halverwege slaat de film echter plots linksaf en zien we hoe Gremlins zich vermaken tijdens de feestdagen....

.... en die monsters gaan niet weg nadat ze voor de deur een paar kerstnummers hebben gezongen, maar zorgen voor een allesbehalve stille nacht. De meest vreemde scène blijft echter een monoloog van Phoebe Cates die het meest deprimerende kerstverhaal aller tijden vertelt. Beter kijk je daarna de meer komische sequel om je weer wat op te vrolijken.

4 - The Long Kiss Goodnight (1996)

It’s the most wonderful time of the year wanneer je als zorgzame huisvrouw met geheugenverlies ontdekt dat je ooit vuil werk voor de overheid opknapte. Net zoals bij vrijwel alles wat scenarist Shane Black ooit op papier zette druipen de verwijzingen naar Kerstmis er weer vanaf. Geena Davis heeft eerst nog de tijd van haar leven als kerstvrouw tijdens een lokale optocht, maar ook hier slaat de stemming al snel om…

Wanneer een ontsnapte gevangene een kerstkoortje als dekmantel gebruikt om je huis binnen te komen en je dochtertje te bedreigen, is het nu eenmaal snel mooi geweest met de vreedzame kerstgedachte. Zie voor meer Geena Davis in The Long Kiss Goodnight onze top vijf female action heroes en zie voor meer actrices die Shane Black liet opdraven in een sexy kerstoutfit Michelle Monaghan in Kiss Kiss Bang Bang.... helemaal onderaan dit artikel!

3 - Bad Santa (2003)

Als je echt politiek incorrect de feestdagen in wilt gaan, doe je er niet verkeerd aan Bad Santa te kijken. Billy Bob Thornton drinkt, kotst, rookt en neukt zich door de film heen, alvorens hij samen met partner-in-crime Tony Cox een kraak zet in het warenhuis waar hij overdag als kerstman onwetende kinderen non-stop verbaal misbruikt. Bijrollen zijn er voor Bernie Mac (RIP) en John Ritter (RIP), maar het is en blijft toch de show van Thornton.

Heb je na Bad Santa nog geen genoeg van de voormalig echtgenoot van Angelina Jolie die een kraak zet rond de feestdagen? Maak er dan een double-bill van samen met The Ice Harvest, waarin dieven Thornton en John Cusack zich onder regie van Harold Ramis (Groundhog Day) op kerstavond een weg door de sneeuw banen om weg te komen met twee miljoen dollar.

2 - Lethal Weapon (1987)

Richard Donner had al ervaring met eigenzinnige kerstfilms, hij regisseerde Bill Murray in Scrooged, maar Lethal Weapon was andere koek. Donner gooit er bij de opening meteen de Jingle Bell Rock tegenaan om in de sfeer te komen, en direct daarna zien we een prostituee zelfmoord plegen door zich van een flatgebouw te gooien. Om maar meteen aan te geven dat dit geen reguliere kerstfilm is.

Lethal Weapon speelt zich namelijk af in een Los Angeles waar cokedealers zich voordoen als kerstboomverkopers. Over cocaïne gesproken; een scène in het script dat uiteindelijk nooit werd verfilmd zag een vrachtvliegtuig gevuld met het witte poeder exploderen boven L.A. om het vervolgens drugs te laten sneeuwen. Menig junk droomt nog steeds van zo’n dusdanig witte kerst.

1 - Die Hard (1988)

De enige film waarin je zowel Vaughn Monroe met Let It Snow als Run DMC met Christmas in Hollis hoort. John McClane bezoekt in de originele Die Hard een kerstfeestje op kantoor dat wel heel erg uit de hand loopt. Het meest memorabele moment: Bruce Willis verkleedt een dode terrorist als kerstman en zet hem in de lift om erg aparte een boodschap bij Alan Rickman af te leveren: “Now I have a machinegun, ho ho ho”.

Ook in de sequel zit Willis tijdens de feestdagen weer tot over zijn nek in een terroristische plot: alleen nu met nog meer sneeuw door toedoen van de Finlandse ijsreus Renny Harlin, die alles wilde regisseren bij een temperatuur van onder nul. Zelfs het derde deel in de serie bevat nog steeds verwijzingen naar het kerstfeest (“It’s Christmas! You can steal City Hall!”), maar die kan je beter bewaren tot een warme zomerdag.