De vijftien must-sees deze herfst

Geplaatst: door Sonny Kempkes

Waar we eerder al schreven over de dood van de zomerblockbuster lijkt het er op dat de herfst nu de periode is waarin we ons in de handen mogen wrijven vanwege potentiële toppers die de revue passeren. Alle ogen zijn hierbij vanzelfsprekend gericht op Interstellar, het nieuwe project van Christopher Nolan waar de trailer ons al deed watertanden. Verder zijn mega projecten als The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 en het einde van de The Hobbit-trilogie gegarandeerde bioscooptrekkers. Op volgorde van release de - volgens ons - vijftien must sees voor de komende drie maanden.

The Maze Runner

Premièredatum: 25 september 2014

Wie? Dylan O’Brien, Kaya Scodelario, Will Poulter

Wat? Met de The Maze Runner zien we opnieuw een bekende trilogie die zich op een wat jonger publiek richt, verfilmd worden. Na de recente mislukkingen is het hopen op eindelijk weer eens goede film, de trailer en buzz doen ons in ieder geval hopen op een eindresultaat dat boven de gemiddelde ‘young adult’ drek uitsteekt.

Waarom kijken?  Lord of the Flies meets The Hunger Games

Bloedlink

Premièredatum: 25 september 2014

Wie? Marwan Kenzari, Tygo Gernandt, Sarah Chronis

Wat? Marwan Kenzari en Tygo Gernandt spelen twee ex-gedetineerden die besluiten de dochter van een rijke zakenman te ontvoeren (Sarah Chronis). Vanzelfsprekend gaat niet alles zo soepel als gepland en ontstaan er steeds meer spanningen tussen de twee en hun gijzelaar.

Waarom kijken? Bloedlink, geregisseerd door Joram Lürsen (Alles Is Liefde, Dolfje Weerwolfje, Alles Is Familie), is niet alleen een remake van The Disappearance Of Alice Creed, maar tevens de openingsfilm van het Nederlands Film Festival. Waar dat niet per se een indicatie voor kwaliteit is, zijn de acteurs dat natuurlijk wel. 

Gone Girl

 Premièredatum: 2 oktober 2014

Wie? Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris

Wat? Verfilming van de gelijknamige - in Nederland als Donker Hart verschenen - bestseller van Gillian Flynn waarin Nick Dunne (Ben Affleck) na het vermist opgeven van zijn vrouw langzaamaan de verdachte en daarmee middelpunt van een groot mediacircus wordt.

Waarom kijken? Na het tegenvallende The Girl with the Dragon Tattoo hopen we dat David Fincher weer in staat is zijn oude niveau als thrillerkoning te behalen.

Pride

Premièredatum: 16 oktober 2014

Wie? Bill Nighy, Imelda Staunton, Dominic West

Wat? Tijdens de nationale mijnwerkersstaking in 1984 schieten homoactivisten de mijnwerkers te hulp.

Waarom kijken? Werd goed ontvangen in Cannes en beschikt over een topcast met onder andere Andrew Scott die briljant was in de serie Sherlock

Fury

Premièredatum: 23 oktober 2014

Wie? Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman

Wat?  Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog moet een groep Amerikaanse soldaten onder leiding van Wardaddy (Brad Pitt) nog een laatste missie ver in Duitsland uitvoeren. Met alleen een Sherman tank tot hun beschikking  bevinden ze zich ver achter vijandelijke linies.

Waarom kijken? Brad Pitt opnieuw in een rol als oorlogsverteraan zoals we van hem konden genieten in Inglorious Bastards in combinatie met de verdienstelijke regisseur David Ayer (End of Watch, Sabotage). 

The Drop

Premièredatum: 30 oktober 2014

Wie? Tom Hardy, Noomi Raplace,  James Gandolfini

Wat? In deze film volgen we Bob Saginowski (Tom Hardy), een eenzame barman die onderdeel uitmaakt van een ondergronds netwerk waarbij geld in enveloppen zich een weg vindt naar lokale gangsters. Zijn baas en tevens neef is Marv (James Gandolfini). Nadat hun bar overvallen wordt raken ze verstrikt in een web tussen criminelen en de politie.

Waarom kijken? De film is geregisseerd door Michaël R. Roskam die ook verantwoordelijk was voor het met een Oscar genomineerde Rundskop. Tevens is The Drop ook de allerlaatste film waarin we de helaas overleden James Gandolfini kunnen bewonderen én is het script geschreven door Dennis Lehane (Gone Baby Gone).

Horns

Premièredatum: 6 november 2014

Wie? Daniel Radcliffe, Juno Temple, Heather Graham

Wat? Nadat zijn vriendin onder verachte omstandigheden om het leven komt wordt Ig Parrish (Daniel Radcliffe) plotseling wakker met hoorns op zijn hoofd. Naast de hoorns heeft hij plotseling ook beschikking over paranormale krachten waarmee hij de moord op probeert te lossen.

Waarom kijken? De trailer is erg vermakelijk en doet ons hopen op een horrorkomedie van het niveau van Dogma.

Interstellar

Premièredatum: 6 november 2014

Wie? Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain

Wat? De aarde is stervende en om de mensheid te redden moet een team van wetenschappers en verkenners door een recent ontdekt wormgat om voor het eerst een reis te maken door zowel ruimte als tijd.

Waarom kijken? Na het afronden van de Batman-trilogie stortte regisseur Christopher Nolan zich meteen op dit gigantische project dat al meer dan een jaar op gigantisch slimme wijze het publiek aan het teasen is. Met een sterrencast die bestaat uit onder meer Matthew McConaughey en Anne Hathaway verwachten wij dat zowel het acteerwerk als de effecten deze film naar een hoog niveau kunnen duwen.

Whiplash

Premièredatum: 6 november 2014

Wie? Miles Teller, J.K. Simmons, Melissa Benoist

Wat? De zeer getalenteerde drummer Andrew Neyman (Miles Teller) wil dolgraag de beste worden van zijn elitaire conservatorium. Onder leiding van de gevreesde leraar Terence Fletcher (J.K. Simmons) wordt hij tot het uiterste gedreven. Worstelend met de druk van zijn leraar en zijn obsessie om beter te worden raakt Andrew steeds meer de weg kwijt.  

Waarom kijken? Whiplash kreeg tot nu toe overal waar de film gedraaid werd een minutenlange staande ovatie. De verwachtingen zijn dan ook immens voor deze winnaar van het hoog aangeschreven Sundance Festival. 

Dumb And Dumber To

Premièredatum: 13 november 2014

Wie? Jim Carrey, Jeff Daniels, Kathleen Turner

Wat? Twintig jaar na de gebeurenissen uit het eerste deel gaan Harry Dunne (Jeff Daniels) en Lloyd Christmas (Jim Carrey) opnieuw samen op een roadtrip. Harry is er namelijk net achter gekomen dat hij een tienerdochter heeft en ze gaan op reis om haar te vinden.

Waarom kijken? Het eerste deel is een cultklassieker en kon velen bekoren. De kans dat deel twee hier aan kan tippen is weliswaar niet heel groot, wij denken dat er desondanks een vermakelijke film over blijft.

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1

Premièredatum: 19 november 2014

Wie? Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth

Wat? Nadat Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) voor de tweede keer de Hongerspelen overleeft heeft staat ze voor haar moeilijkste taak ooit. Ze moet het gezicht worden van het verzet en ook  Peeta (Josh Hutcherson) uit de handen van president Snow redden.

Waarom kijken? Na het tenenkrommend slechte eerste deel maakte het vervolg veel goed. Daardoor zijn de verwachtingen voor dit deel ook hooggespannen. 

The Skeleton Twins

Premièredatum: 20 november 2014

Wie? Kristen Wiig, Bill Hader, Ty Burell

Wat? Na tien jaar van elkaar vervreemd te zijn geweest komt de tweeling Maggie (Kristen Wiig) en Milo (Bill Hader) weer bij elkaar nadat ze bijna met hun eigen dood zijn geconfronteerd. Samen kijken ze terug op de fouten in hun leven en besluiten ze de relatie met elkaar te verbeteren.

Waarom kijken? Deze Saturday Night Live reünie brengt met Hader en Wiig (The Secret Life Of Walter Mitty, Girl Most Likely) twee van de meest komische talenten bij elkaar, opvallend is wel dat ze in deze film ook een meer dramatische kant van zich laten zien. We vertrouwen erop dat de bekende chemie tussen de twee ook in een meer serieuze setting zal werken. 

Horrible Bosses 2

Premièredatum: 27 november 2014

Wie? Jason Bateman, Charlie Day, Jason Sudeikis

Wat? Na wraak op hun bazen genomen te hebben zijn Nick (Jason Bateman), Dale (Charlie Day) en Kurt (Jason Sudeikis) hun eigen bedrijf gestart. Het duurt echter niet lang voor een investeerder de controle van hun bedrijf overneemt. Gefrustreerd bedenken de drie het plan om de zoon van de investeerder te kidnappen en zo het bedrijf terug te krijgen.

Waarom kijken? Na het grote succes van Horrible Bosses in 2011 kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven. Zoals verwacht leunt dit deel opnieuw op dezelfde elementen en komen de bekende gezichten (bosses) weer terug, wat (hopelijk) garant staat voor de nodige komische momenten. 

The Hobbit: The Battle of Five Armies

Premièredatum: 10 december 2014

Wie? Martin Freeman, Ian McKellan, Richard Armitage

Wat? In het slot van deze trilogie wordt de Meerstad aangevallen door de draak Smaug, ondertussen rukt ook een Orkleger op naar de Eenzame Berg. Uiteindelijk zal een grote strijd tussen de vijf legers de toekomst van Midden-Aarde bepalen.

Waarom kijken? Zelden is de commercie zo duidelijk zichtbaar geweest in een filmreeks als bij deze; zie bijvoorbeeld het verhaal uitsmeren over drie delen in plaats van twee. Toch kwam het laatste deel aardig uit de verf en met het vooruitzicht op één van de meeste epische veldslagen uit de filmgeschiedenis, kunnen we natuurlijk niet om het einde van de Hobbit-serie heen.

Exodus: Gods And Kings

Premièredatum: 18 december 2014

Wie? Christian Bale, Joel Edgerton, Ben Kingsley

Wat? Het klassieke Bijbelverhaal over Moses (Christian Bale) die het opnam tegen de farao Ramses (Joel Edgerton) om zijn volk te bevrijden. De zeven dodelijke plagen en de uittocht door de woestijn spelen vanzelfsprekend een belangrijke rol in de film.

Waarom kijken? De carrière van Ridley Scott heeft de laatste jaren flink wat deuken opgelopen, met The Counselor toch wel als dieptepunt. Desondanks hebben wij de hoop dat de goede scriptschrijvers, Scott en de acteurs iets beters met de Bijbel kunnen dan Darren Aronofsky met het dramatische Noah