Filmpjekijken Imagine Film Festival Top 5

Geplaatst: door Martijn van Veen

De afgelopen tien dagen stond het Amsterdamse filmmuseum EYE helemaal in het teken van het Imagine Film Festival voor liefhebbers van de fantastische film. Een breed scala aan films in de genres horror, sciencefiction en fantasy. Filmpjekijken.com was erbij en vond dit de vijf beste films.

1. Escape From Tomorrow - ****

Zonder twijfel één van de meest interessante titels van het festival, want illegaal gefilmd in de twee Amerikaanse Disneyworldparken in Florida en Californië. Dat Disney er waarschijnlijk niet zo blij mee is, is duidelijk te merken aan de plot. Vader Jim (Roy Abramsohn) bezoekt met zijn vrouw en twee kinderen het pretpark, maar krijgt eenmaal aangekomen te horen dat hij ontslagen is. In het park raakt hij verliefd op twee jonge Franse meisjes, wordt hij stomdronken en hallucineert hij in de attractie It's a small world.

Iedereen die ooit in Disneyland is geweest die kan het beamen: een mooie herinnering die je nooit meer vergeet. Escape from Tomorrow pakt die gedachtes, stampt ze kapot en verandert ze voor altijd. Langzaam wordt duidelijk dat het park vreemde dingen met Jim - en de kijker - doet. Met veel humor en absurde situaties besluipt de film je heel subtiel en verandert het beeld van het park voor altijd. Disneyland zal nooit meer hetzelfde zijn en deze ultieme cultfilm kan de komende jaren op een grote groep fans rekenen.

2. Enemy - ****

Adam (Jake Gyllenhaal) heeft een saai en eentonig leven als geschiedenisleraar. Met een weinig spannende baan en in een sleur geraakte relatie lijkt zijn leven elke dag hetzelfde. Totdat hij in een B-film een acteur (Jake Gyllenhaal) ziet, iemand die exact op hem lijkt. Die acteur woont samen met zijn zwangere vriendin in een flat, maar in hoeverre leven zij hetzelfde? Of zijn hun levens in elkaar verworven?

Van de regisseur van het meesterwerk Prisoners (Denis Villeneuve), dus dan zijn de verwachtingen hoog. Enemy is een stuk korter (anderhalf uur) en minder donker, maar eerder mistig en mysterieus. De film wekt vragen op en geeft de kijker hints, die je het gevoel geven dat je het door hebt.

Maar dan komt het verontrustende en shockerende einde, dat alles verandert. Het biedt ruimte voor eigen interpretatie en is het perfecte begin voor een urenlang gesprek. Dit blijft nog dagenlang in je hoofd spoken.

3. De Poel - ****

Twee gezinnen gaan kamperen in de wildernis en zetten hun tenten op aan het water. De verhoudingen in de groep komen al snel onder vuur te staan en als onverklaarbare dingen gebeuren rond en in het water, lijkt de vakantie gigantisch in het water te vallen. Het loopt snel uit de hand en de vraag is of ze het bos ooit veilig en levend zullen verlaten.

Voor een groot deel gefinancieerd door crowdfunding en ontwikkelt op eigen bodem. De verwachtingen van een Nederhorror zijn meestal niet zo hoog (Dick Maas uitgezonderd) en het is lastig om een dergelijk project in Nederland van de grond te krijgen. Het regiedebuut van Chris W. Mitchell bewijst het tegendeel: 'wij' kunnen een goede horrorfilm maken.

Met zeer veel subtiliteit worden de personages neergezet en merken we langzamerhand dat het foute boel is. Typische Amerikaanse slasherhorror wordt het nooit, maar het gaat á la The Blair Witch Project onder je huid zitten en blijft zelfs nog na de film naspoken. Gijs van Scholten Aschat is fantastisch en draagt de film. Dit maakt heel nieuwsgierig naar volgende projecten van het crowdfundingsinitiatief NNFP.

4. Coherence - ****

Het etentje van een vriendenclub wordt abrupt verstoord als een komeet langs de aarde scheert en kortsluiting veroorzaakt. Na verloop van tijd wordt duidelijk dat die komeet dingen veranderd heeft die niet zo makkelijk meer hersteld kunnen worden. De scheiding tussen parallele werelden is namelijk tijdelijk opgeheven en er zijn verschillende varianten van de vriendenclub ontstaan.

Coherence is typisch een film waarvan je geen seconde kan missen en je moet opletten. Maar eerlijk gezegd, je wilt ook geen seconde missen. Een briljant mysterie wordt zorgvuldig opgebouwd en de vragen in je hoofd stapelen zich op. Als je denkt het door te hebben, zit het weer anders. De film doet denken aan het eveneens vermakelijke Triangle en perfectioneert het verhaal met nog meer heerlijke verwarring. Eén van de beste mindfucks van het jaar en misschien wel de best geschreven film van het festival.

5. Jodorowsky's Dune - ****

Eén van de bekendste cultregisseurs ter wereld en op het festival beloond met de Career Achievement Award, maar schittert helaas door afwezigheid. Alejandro Jodorowsky zegde enkele dagen voor de opening af, omdat hij te ziek is. Zijn zoon laat in een videoboodschap weten dat hij het spijtig vindt om niet aanwezig te zijn, maar stelt wel dat "de beste 'persoon' die aanwezig kan zijn mijn vaders films zijn." In de documentaire Jodorowsky's Dune vertelt Alejandro alles over het mislukken van zijn poging om Frank Herberts Dune te verfilmen. Producers en kunstenaars komen aan het woord om misschien wel het meest ambitieuze project van de jaren '70 toe te lichten.

Want ambitieus is Jodorowsky. Met veel enthousiasme - en stiekem ook nog met een brok in zijn keel - vertelt hij over de getalenteerde personen die hij destijds had aangetrokken voor het project. Mick Jagger werd overgehaald op een feest in Parijs om in de film te spelen en zelfs Pink Floyd kon rekenen op een bezoek van Jodorowsky, die niet echt blij was met de band en ze een reprimande gaf. We komen niet alleen alles te weten over hoe het project tot stand leek te komen en hoe het uiteindelijk faalde, maar we zien ook hoe het er eigenlijk uit had moeten zien. De regisseur had 3000 tekeningen met exacte shots en wist exact hoe hij het ging doen. Destijds is het niet gelukt, maar met behulp van deze documentaire krijgen we toch een idee hoe het eruit had kunnen zien. En dat is best indrukwekkend. Jodorowsky's enthousiasme werkt aanstekelijk en met de nodige humor is het een aanrader voor elke filmliefhebber.

Alle dagverslagen van het festival zijn hier terug te lezen.