A Guide to Sequels, Prequels, Remakes and Spin-offs

Geplaatst: door Tom van Steensel

Prometheus is volgens Ridley Scott niet officieel een prequel, maar wel een film met het “DNA van de Alien-serie”. Die uitspraak was voor ons reden genoeg om eens in kaart proberen te brengen hoe het nu precies zit met sequels, prequels, remakes en spin-offs....

.....met de nadruk op “proberen” want de ene classificatie sluit de andere niet uit. Door middel van een aantal bekende voorbeeldfilms worden een negental termen toegelicht: van remakes die veranderen in re-imaginings tot sequels die vrijwel geen overeenkomsten meer vertonen met het origineel.

1 - Original

Inception: gebaseerd op een compleet origineel scenario

Grootschalige Hollywood-films vinden nog maar zelden hun oorsprong in een origineel script dat specifiek voor een verfilming is geschreven: bijna alles is tegenwoordig remake, sequel of adaptatie. Enkele uitzonderingen zijn het door James Cameron geschreven Avatar of het door Christopher Nolan op papier gezette Inception. Voor originele scenario’s zul je het meer moeten zoeken in de kleinere, karaktergedreven films. Want er zijn wel degelijk nog steeds schrijver-regisseurs als Quentin Tarantino (Inglourious Basterds), Richard Kelly (Donnie Darko) en Mike Leigh (Vera Drake) die, enkele uitzonderingen daargelaten, voor elke film die ze maken telkens weer beginnen met een eigen idee en een blanco vel papier.

2 - Adaptation

The Godfather: volgens veel kenners zelfs beter dan het boek van Mario Puzo

Makkelijker is het om een script te baseren op al bestaand bronmateriaal. Sinds X-men komen er elk jaar wel een aantal comicbookadaptaties uit, maar dat is niet het enige werk wat wordt aangeboord. Pirates of the Caribbean is een adaptatie van een ritje in een attractiepark, Battleship vindt haar oorsprong in een bordspel en verder krijgen nog steeds veel videogames en televisieseries op een gegeven moment een eigen film. En natuurlijk worden er veel boeken verfilmd. Francis Ford Coppola had daar bijvoorbeeld altijd een handje van en gaf vaak in de titel al credit aan de schrijver van het originele boek: Bram Stoker’s Dracula, John Grisham’s The Rainmaker en uiteraard Mario Puzo’s The Godfather.

3 - Sequel

Terminator 2: James Cameron levert na Aliens opnieuw een gevierde sequel af

Een sequel duwt de plot verder voorwaarts of gaat dieper in op de hoofdpersonages. De verhaallijn van een sequel kan al vaststaan op het moment dat de eerste film in productie gaat (Star Wars, Harry Potter, The Lord of the Rings) en zelfs “back to back” worden opgenomen, maar wordt vaker pas bedacht nadat de eerste film een succes blijkt. Op de set van de eerste Godfather was Coppola vooral bezig met “niet ontslagen worden” zonder een idee te hebben van de volgende delen. Een film die vaak onterecht als een sequel wordt gezien is Indiana Jones and the Temple of Doom die een jaar voor Raiders of the Lost Ark plaatsvindt en technisch gezien een prequel is.

4 - Prequel

X-men: First Class... na Star Wars een nieuwe trilogie van prequels in wording?

Een prequel vindt plaats voor de gebeurtenissen in het eerst uitgebrachte deel van een filmserie. De Star Wars-prequels zijn de bekendste voorbeelden. Een film kan ook gedeeltelijk een prequel zijn: Francis Ford Coppola en Mario Puzo begonnen na The Godfather aan Part II die uiteindelijk gedeeltelijk prequel (de voorgeschiedenis en emigratie van Vito Corleone is te zien) en gedeeltelijk adaptatie (die geschiedenis was al te zien in het originele boek van Puzo, maar niet in de eerste film) zou worden. Pacino’s verhaallijn werd wel speciaal geschreven voor het vervolg. Aankomende prequels zijn onder andere het vervolg op X-men: First Class en The Hobbit.

5 - Midquel

Superman Returns: negeert deel drie en vier, maar niet een en twee

Wanneer een vervolg gaat spelen met de chronologie van een serie is het vaak niet alleen een prequel of sequel. De film wordt dan soms ook aangeduid als een midquel of sidequel, afhankelijk van wat er precies gebeurt. Zo zagen we in de Saw-serie enkele sequels chronologische gaten uit de eerdere delen opvullen. Ook The Bourne Ultimatum laat scènes zien die zich tijdens The Bourne Supremacy afspelen. In het geval van een interquel speelt een gehele film zich af tussen twee voorgaande films in, zoals bijvoorbeeld Fast Five. Nog specialer is de “retcon-film” Superman Returns, die doet alsof Superman III en Superman IV nooit hebben plaatsgevonden en doodleuk verdergaat waar Superman II eindigde.

6 - Pseudo sequel

The odd one out: Halloween III: Season of the Witch

Ze zijn heel zeldzaam, maar ze bestaan wel degelijk: de pseudo sequels. Een sequel met vrijwel geen connectie met het origineel, behalve in naam. Het meest bekende voorbeeld ooit is Halloween III: Season of The Witch, de enige Halloween-film die niet draait om Michael Myers. Nadat de slasher het leven liet aan het einde van deel twee werd door de producers besloten om het helemaal over een andere boeg te gooien: het derde deel zou een compleet nieuwe verhaallijn krijgen met ditto personages, maar nog wel de titel Halloween dragen. Helaas bracht de film te weinig geld op en werd vanaf deel vier toch maar weer besloten om Michael Myers opnieuw en opnieuw tot leven te blijven wekken.

7 - Spin-off

Puss in Boots: niet Murphy, maar Banderas krijgt een eigen spin-off

Een spin-off gaat in tegenstelling tot een sequel niet verder in op de plot of hoofdpersonages, maar pakt een bijrolspeler of iemand uit de ensemblecast een geeft hem een eigen verhaal. Shrek-personage Puss in Boots kreeg bijvoorbeeld een eigen film van Dreamworks. Ook het personage van Tom Cruise in Tropic Thunder bleek zo populair dat Ben Stiller momenteel bezig is met een idee voor een spin-off. Hugh Jackman kreeg met X-Men Origins: Wolverine als een eigen prequel als spin-off, terwijl de spin-off voor Magneto uiteindelijk veranderde in de prequel X-Men: First Class. Ook in televisieland zijn spin-offs geen uitzondering: Cheers kreeg Frasier, Friends kreeg Joey, Family Guy kreeg The Cleveland Show en ga zo maar door.

8 - Crossover

Alien vs Predator: na de comics treffen ze elkaar ook in de bios

In een crossover komen personages uit verschillende films elkaar tegen in een nieuwe film. Dat is vaak een excuus voor een knokpartij (Alien vs Predator, Freddy vs Jason), maar niet altijd. Onlangs werden we met The Avengers nog getrakteerd op de moeder aller crossovers. Door de jaren heen zijn er veel geruchten geweest wat betreft crossover-films. Wolfgang Petersen zou ooit een Batman vs. Superman gaan maken. Jack Bauer en John McClane (beide eigendom van Fox) zouden samen terroristen aanpakken in een actiefilm genaamd Die Hard 24/7. Ook in de stripwereld stik het van de crossovers als Robocop vs The Terminator en zelfs Superman & Batman vs Aliens & Predator (!).

9 - Remake

King Kong: de versie van Peter Jackson is een remake van het origineel uit 1933

Hier wordt het pas echt ingewikkeld en is de classificatie vaak afhankelijk van wat de makers beweren. Een remake is officieel een remake wanneer het grotendeels de structuur, personages en plot van het origineel aanhoudt. Het wordt een re-imagining wanneer de plot, personages en setting grotendeels worden aangepast. De King Kong uit 1976 is door de verschillende aanpassingen (het tijdperk, de personages) meer een re-imagining van het origineel uit 1933, terwijl de Peter Jackon-versie uit 2005 dan weer meer lijkt op een remake.

King Kong: de versie uit 1976 is meer een re-imagining van het origineel uit 1933

Een recent voorbeeld: Total Recall. De makers van de nieuwe versie claimen dat het gaat om een re-adaptatie van het kortverhaal van Philip K. Dick, maar de eerste trailer hint eerder naar een remake of re-imagining van de Paul Verhoeven-film. Veel van de personages die niet in het boek maar wel in de film zaten duiken namelijk opnieuw op, terwijl de setting wel is veranderd van Mars naar aarde. Een re-adaptatie is dan weer een nieuwe verfilming van hetzelfde bronmateriaal: True Grit is volgens de Coens geen remake van de John Wayne-film, maar eerder een re-adaptatie van het gelijknamige boek.

De nieuwe Total Recall: remake, re-imagining of re-adaptation?

Een remake kan tot slot ook veranderen in een reboot, wanneer een franchise helemaal opnieuw begint en alle voorgaande delen besluit te negeren. Recentelijk werd de Spiderman-franchise compleet gereboot en ook Casino Royale wordt gezien als de reboot van de Bond-serie, net zoals Batman Begins niet meer voortborduurde op de films van Burton en Schumacher. Aankomende reboots zijn Dredd, die de Stallone-versie compleet zal negeren, en Max Max die opnieuw begint met Tom Hardy in plaats van Mel Gibson.