Imagine 2014 report: dag 2

Geplaatst: door Martijn van Veen

Voor liefhebbers van de fantastische film is er voor Nederland het Imagine Film Festival. Dit jaar wordt het festival voor de dertigste keer gehouden en voor de tweede keer is het Amsterdamse EYE Filmmuseum het decor. Een breed scala aan films in de genres horror, sciencefiction en fantasy. Filmpjekijken.com is erbij.

Fantastic Science Shorts

Het festival draait niet alleen lange films, maar geeft ook kortefilmmakers een kans om te schitteren op het grote doek. 700 korte films werden door de organisatie teruggebracht naar tientallen en in blokken verdeeld over het programma. De spits werd afgebeten door de beste wetenschappelijke shorts, maar wat kun je verwachten?

Bijvoorbeeld de hilarische Russische mockumentary Legs - Atavism over een (fictieve uiteraard) Russische professor die in het verleden experimenten deed met het verlengen van mensen. De documentairecrew komt er langzaam achter dat benen voor het lichaam onnodig zijn en dat ze door de schoenenindustrie verzonnen zijn om miljoenen te verdienen. Absurd, humoristisch en een tikkeltje amateuristisch, maar dat maakt het wel charmant.

Zeker niet amateuristisch is het prachtige Stardust van eigen bodem. In slechts vier minuten wordt een 2001: A Space Odyssey-achtig niveau bereikt waar de visuele effecten je doen watertanden. Weinig plot, maar het lijkt een schitterende ode aan de ruimte en het leven in het universum. Beelden van de zon en de Voyager 1 zien er zo realistisch uit dat je bijna gaat geloven dat dit daadwerkelijk in de ruimte gefilmd is.

Plus One (+1)
*** 1/2

Voor de drie schoolvrienden had dit het beste feest van het jaar moeten worden, maar dat liep een stuk anders dan verwacht. De vriendin van David (talent Rhys Wakefield) heeft het vlak voor het feest uitgemaakt en David zal er alles aan doen om het goed te maken. Alleen dat is verre van het grootste probleem: een komeet zorgt er namelijk voor dat elke gast een dubbelganger krijgt. Maar wat willen ze van hen?

Het typische Amerikaanse schoolfeest met veel drank, blote borsten en rode bekertjes staat in schraal contrast met de chaos die uitbreekt als de dubbelgangers ontdekt worden. De highschoolhumor wordt ingeruild voor serieuze spanning en de grote vraag of de dubbelgangers verkeerde bedoelingen hebben. Een ingenieuze sciencefiction die naast spanning ook nog een mooi liefdesverhaal weet te vertellen. Wakefield weet de pijn van een verbroken relatie en de drang om een tweede kans perfect te vertellen in zijn acteerspel.

Raze
***

Een geheime genootschap ontvoert jonge vrouwen voor hun eigen plezier en laat ze tegen elkaar vechten. Tot de dood. Met de blote vuisten staan ze tegenover elkaar in een één-op-één-gevecht die wordt bekeken door het sadistische publiek. Ex-militair Sabrina (Zoë Bell) zint op wraak en wil ontsnappen, maar moet intussen blijven vechten om geen argwaan te wekken.

Bell werkte als stuntdubbel voor Xena: Warrior Princess en Kill Bill, maar brak bij het genrepubliek door bij Quentin Tarantino's Death Proof. Diezelfde agressie laat zij zien in Raze waar ze tot bloedens toe de gevechten ondergaat. Wie dacht dat vechtende vrouwen sexy zouden zijn, komt bedrogen uit. Ingeslagen hoofden, gebroken armen en ontelbare bloedneuzen zijn eerder regel dan uitzondering. Schokkende film die minstens een keer doet wegkijken, maar naast de gevechten verder helaas weinig diepgang biedt.

Jodorowsky's Dune
****

Eén van de bekendste cultregisseurs ter wereld en op het festival beloond met de Career Achievement Award, maar schittert helaas door afwezigheid. Alejandro Jodorowsky zegde enkele dagen voor de opening af, omdat hij te ziek is. Zijn zoon laat in een videoboodschap weten dat hij het spijtig vindt om niet aanwezig te zijn, maar stelt wel dat "de beste 'persoon' die aanwezig kan zijn mijn vaders films zijn." In de documentaire Jodorowsky's Dune vertelt Alejandro alles over het mislukken van zijn poging om Frank Herberts Dune te verfilmen. Producers en kunstenaars komen aan het woord om misschien wel het meest ambitieuze project van de jaren '70 toe te lichten.

Want ambitieus is Jodorowsky. Met veel enthousiasme - en stiekem ook nog met een brok in zijn keel - vertelt hij over de getalenteerde personen die hij destijds had aangetrokken voor het project. Mick Jagger werd overgehaald op een feest in Parijs om in de film te spelen en zelfs Pink Floyd kon rekenen op een bezoek van Jodorowsky, die niet echt blij was met de band en ze een reprimande gaf. We komen niet alleen alles te weten over hoe het project tot stand leek te komen en hoe het uiteindelijk faalde, maar we zien ook hoe het er eigenlijk uit had moeten zien. De regisseur had 3000 tekeningen met exacte shots en wist exact hoe hij het ging doen. Destijds is het niet gelukt, maar met behulp van deze documentaire krijgen we toch een idee hoe het eruit had kunnen zien. En dat is best indrukwekkend. Jodorowsky's enthousiasme werkt aanstekelijk en met de nodige humor is het een aanrader voor elke filmliefhebber.

La Danza De La Realidad
**

Wat jammer dat dezelfde Jodorowsky met zijn eerste film in 23 jaar dan weer volledig de plank misslaat. In het autobiografische drama draait het om zijn jongere zelfdie op is gegroeid in het Chileense woestijnstadje Tocopilla. Zijn vader is Joods, communist en verkoper van damesondergoed, terwijl hij een grote gelijkenis heeft met Stalin. Hij wil dictator Ibanez vermoorden en infiltreert hiervoor in zijn staf.

El Topo en The Holy Mountain lieten zien dat de cultregisseur niet vies is van absurditeiten, integendeel zelfs. Maar in zijn nieuwste film slaat hij onwijs door. De moeder van Alejandro is een irritant personage dat zo nodig elke zin in een operastem moet zingen en in een scène haar man eronder plast. Verder een groep veteranen met verschillende geamputeerde lichaamsdelen en een dwerg die mensen de winkel in moet krijgen. Te absurde situaties en personages zorgen ervoor dat de plot nauwelijks voortgang boekt en bijzaken belangrijker maakt dan de hoofdzaak. Na een aantal flauwe scènes kan het je eigenlijk niet veel meer schelen hoe het afloopt. De kwaliteit van filmen is nog steeds te zien bij de 85-jarige man, maar de film verzandt te snel in onnodige scènes.