Imagine 2014 report: dag 3

Geplaatst: door Martijn van Veen

Voor liefhebbers van de fantastische film is er voor Nederland het Imagine Film Festival. Dit jaar wordt het festival voor de dertigste keer gehouden en voor de tweede keer is het Amsterdamse EYE Filmmuseum het decor. Een breed scala aan films in de genres horror, sciencefiction en fantasy. Filmpjekijken.com is erbij.

El Desierto
*** 1/2

De wereld is bedolven onder de zombies en Ana, Axel en Jonathan verschuilen in een groot huis. In het hete Argentinië moeten ze de temperatuur en verveling doorstaan en dat doen ze door videoboodschappen op te nemen om stoom af te blazen. De eerst zo goede verstandhouding tussen de drie komt op scherp te staan als Ana ontdekt dat Axel haar videodagboeken bekijkt.

Waar The Walking Dead nog weleens moeite heeft om het interessant te houden in scènes zonder zombies, is dat bij El Desierto geen probleem. In de hele film komt slechts een handvol zombies voorbij, maar de dreiging buiten het huis is altijd voelbaar. Via een microfoon die buiten hangt, kan het trio de angstaanjagende geluiden van de ondoden binnen horen. Dit en meer inventieve slimmigheden zorgen voor een bijzondere zombiefilm, die niet alleen gaat over de 'walking dead', maar vooral over een driehoeksverhouding die op knappen staat terwijl je nergens heen kunt.

Escape from Tomorrow
****

Zonder twijfel één van de meest interessante titels van het festival, want illegaal gefilmd in de twee Amerikaanse Disneyworldparken in Florida en Californië. Dat Disney er waarschijnlijk niet zo blij mee is, is duidelijk te merken aan de plot. Vader Jim (Roy Abramsohn) bezoekt met zijn vrouw en twee kinderen het pretpark, maar krijgt eenmaal aangekomen te horen dat hij ontslagen is. In het park raakt hij verliefd op twee jonge Franse meisjes, wordt hij stomdronken en hallucineert hij in de attractie It's a small world.

Iedereen die ooit in Disneyland is geweest die kan het beamen: een mooie herinnering die je nooit meer vergeet. Escape from Tomorrow pakt die gedachtes, stampt ze kapot en verandert ze voor altijd. Langzaam wordt duidelijk dat het park vreemde dingen met Jim - en de kijker - doet. Met veel humor en absurde situaties besluipt de film je heel subtiel en verandert het beeld van het park voor altijd. Disneyland zal nooit meer hetzelfde zijn en deze ultieme cultfilm kan de komende jaren op een grote groep fans rekenen.

The Zero Theorem
***

Terry Gilliam is vooral bekend van de komediegroep Monty Python, maar regisseerde daarnaast ook films als Twelve Monkeys en Fear and Loathing in Las Vegas. In The Zero Theorem verwacht wiskundige Q (Christoph Waltz) een belangrijk telefoontje waarin hem de zin van het leven wordt uitgelegd en werkt eveneens aan de wiskundige formule 'zero theorem'. Hij wordt echter afgeleid door de verleidelijke Bainsley en moet kiezen tussen wachten op de telefoon of vertrekken met haar.

Gilliam is er in geslaagd een geloofwaardige wereld van de nabije toekomst te maken en de absurde futuristische uitvindingen passen precies in de wereld waardoor ze makkelijk te accepteren zijn. Echter is het vrij lang onduidelijk wat de bedoeling is en de ingewikkelde formules maken de film complex. Hierdoor is de film niet bedoeld voor de grote massa, maar het is interessant om te zien hoe Gilliam de toekomst voor zich ziet. Met enigszins kritische verwijzingen naar de huidige maatschappij: reclames die de mensen op straat achtervolgen, het zou helaas zomaar kunnen gebeuren.

Deadly Virtues: Love. Honour. Obey.
*** 1/2

Tom en Alison worden tijdens een vrijpartij in hun slaapkamer overvallen. De indringer bindt Tom vast in bad en palmt Alison langzaam in. Deze charmante vreemdeling staat in schraal contrast met de onaangename bruut die Alisons man kan zijn. De indringer blijft slechts een weekend, maar de vraag is wat de nasleep is van zijn bezoek.

Na Het Bombardement zat Ate de Jong er helemaal doorheen en besloot terug te gaan naar zijn roots als cultregisseur. Met een budget van bijna niks, slechts een locatie en maar drie acteurs leunt de film op het inventieve script. De Jong nieuwe doet denken aan de homeinvasionfilms The Strangers en You're Next en laat zien dat niet alleen Amerikanen dit kunnen. Inclusief een schokkende finale die je niet onberoerd zal laten, net als in zijn genregenoten.