Imagine 2014 report: dag 4

Geplaatst: door Martijn van Veen

Voor liefhebbers van de fantastische film is er voor Nederland het Imagine Film Festival. Dit jaar wordt het festival voor de dertigste keer gehouden en voor de tweede keer is het Amsterdamse EYE Filmmuseum het decor. Een breed scala aan films in de genres horror, sciencefiction en fantasy. Filmpjekijken.com is erbij.

The Creep Behind The Camera
*** 1/2

Zonder enige kennis van filmmaken arriveert A. J. Nelson in de jaren '70 in Hollywood en krijgt het zelfs voor elkaar om geld te krijgen voor wat hij de 'grootste en beste monsterfilm ooit gemaakt'. Met veel ambitie, maar ook met een seks-, drank- en drugsverslaving werkt hij aan zijn project The Creeping Terror. Het werd later bestempeld als één van de slechtste films aller tijden en zelfs de beruchte Charles Manson zou op de set zijn geweest.

Het interessante verhaal vormt de basis van de documentaire en bevat korte interviews met medewerkers van de film. Snel wordt duidelijk dat de film onder bijzondere omstandigheden is gemaakt. Maar de docu biedt meer, naast citaten van producers en crewleden worden scènes uit het leven van Nelson nagespeeld met de indrukwekkende Josh Phillips in de hoofdrol die de aparte regisseur perfect neerzet. Regelmatig hilarisch, maar tegelijkertijd ook bizar dat dit project überhaupt van de grond is gekomen. Wel is The Creeping Terror door de jaren heen uitgegroeid tot een enorme cultfilm.

Zero Charisma
***

Scott (Sam Eidson) is een dikke dertiger wiens leven compleet in het teken staat van een fantasybordspel waar hij de leiding heeft. Samen met een paar vrienden spelen ze elke week zijn uitgestippelde verhaal, maar als er een open plek ontstaat wordt deze opgevuld door de coolere Miles (Garrett Graham). Scott voelt zich meteen aangevallen door hem en vraagt zich af of Miles hem uit de groep wil werken.

Een vermakelijke film die hilarisch begint door het personage van Scott ontzettend dik aan te zetten met de typische nerdy karaktertrekken en dialogen. De dertiger die bij zijn oma woont wekt meteen empathie bij je op en het is jammer dat die charme van hem halverwege de film vrijwel helemaal afneemt. De dreiging van Miles maakt van hem een klootzak en er is geen 'likeable' personage meer over. Voor fans van World of Warcraft en Dungeons and Dragons een aanrader, maar de kans op herkenbare en confronterende beelden is groot.

De Poel
****

Twee gezinnen gaan kamperen in de wildernis en zetten hun tenten op aan het water. De verhoudingen in de groep komen al snel onder vuur te staan en als onverklaarbare dingen gebeuren rond en in het water, lijkt de vakantie gigantisch in het water te vallen. Het loopt snel uit de hand en de vraag is of ze het bos ooit veilig en levend zullen verlaten.

Voor een groot deel gefinancieerd door crowdfunding en ontwikkelt op eigen bodem. De verwachtingen van een Nederhorror zijn meestal niet zo hoog (Dick Maas uitgezonderd) en het is lastig om een dergelijk project in Nederland van de grond te krijgen. Het regiedebuut van Chris W. Mitchell bewijst het tegendeel: 'wij' kunnen een goede horrorfilm maken.

Met zeer veel subtiliteit worden de personages neergezet en merken we langzamerhand dat het foute boel is. Typische Amerikaanse slasherhorror wordt het nooit, maar het gaat á la The Blair Witch Project onder je huid zitten en blijft zelfs nog na de film naspoken. Gijs van Scholten Aschat is fantastisch en draagt de film. Dit maakt heel nieuwsgierig naar volgende projecten van het crowdfundingsinitiatief NNFP.