Imagine 2014 report: dag 5

Geplaatst: door Martijn van Veen

Voor liefhebbers van de fantastische film is er voor Nederland het Imagine Film Festival. Dit jaar wordt het festival voor de dertigste keer gehouden en voor de tweede keer is het Amsterdamse EYE Filmmuseum het decor. Een breed scala aan films in de genres horror, sciencefiction en fantasy. Filmpjekijken.com is erbij.

Tombville
** 1/2

David (Axel de Vreese) is als klein jongetje getuige van het toetakelen van zijn moeder door een gewelddadige man. Met zijn moeders pistool komt hij tussenbeide. Als volwassen en getraumatiseerde man wordt hij wakker in een schemerwereld zonder houvast. David weet niet waar hij is en waarom hij daar is, maar is pas vrij als hij daar een antwoord op weet.

Tombville is een vrij experimentele film waarin we David vooral in het donker zien dwalen. Het moet het voornamelijk hebben van de creepy geluiden, maar de veelvoud daaraan irriteert al gauw. Een hartslag op de achtergrond moet aangeven of het spannend is en dat zegt genoeg over de film. Hoewel het door de korte speelduur en de bijzondere manier van een film kijken nog wel te behappen is, is het niet helemaal geslaagd. Niet alle experimenten zijn een succes, maar het is te prijzen dat het wel geprobeerd is.

Moebius
***

In een arm deel van Seoul leven vader, moeder en tienerzoon, wiens verhoudingen flink getest worden als moeder de affaire van haar man ontdekt. Ze wil hem in zijn slaap castreren, maar dat mislukt en castreert in plaats daarvan haar zoon. Vol met schuldgevoel zoekt de vader van de ontmande zoon naar een oplossing.

In een scène snijdt moederlief de penis van haar zoon eraf, eet hem op en probeert hem daarna uit te kotsen. Zulke absurde scènes kunnen eigenlijk alleen in Aziatische films. De nieuwe film van regisseur Kim Ku-dik (Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring) bevat geen enkel woord, maar alleen geschreeuw of gekreun. Dit maakt het een interessante film waarvan je de emotie moet aflezen aan mimiek en handelingen. De vele bizarre en erotische scènes zullen vast een bepaalde diepere laag hebben, maar heel duidelijk wordt die niet. Het uitgangspunt 'wat te doen zonder penis' is verrassend serieus aangepakt. Liefhebbers van vreemde Aziatische films worden op hun wenken bediend.

Masterclass: The Science of Hollywood

Voor de laatste masterclass van het festival werd Kevin Grazier overgevlogen vanuit Amerika. Grazier is een 'science advisor', wat betekent dat hij ervoor zorgt dat wetenschap geloofwaardig wordt gemaakt in films en tv-series. Hij is zeker niet de minste, want op zijn cv staan series als Battlestar Galactica en het kersverse Defiance, maar ook meervoudig Oscarwinnaar Gravity. Door tientallen jaren geleden een script in te zenden voor de tv-serie van Star Trek rolde hij de entertainmentwereld in.

Hij vertelt onder andere dat het tegenwoordig veel makkelijker is om als 'science advisor' aan de slag te kunnen in Hollywood. Via de vakbond The Science & Entertainment Exchange kunnen filmmakers makkelijk geschakeld worden aan een deskundige voor hun project. Het grootste geheim dat hij kan verklappen is dat wetenschap eigenlijk helemaal niet waarheidsgetrouw moet zijn. Zolang het maar past in de wereld die gecreëerd is in de serie of film en het geloofwaardig over komt.

Dat Hollywood mensen ook verkeerd kunnen opvoeden, vertelt Grazier in een grappige anekdote. Voor een serie waar hij aan mee werkt zat er in een aflevering een scène waarin een aantal personages gedurende enkele seconden zonder bescherming door de ruimte vlogen. Kijkers werden boos, omdat dat niet zou kunnen. De hoofden zouden moeten ontploffen, zoals in Total Recall. "Maar dat is echt onzin. In de ruimte kun je ongeveer twintig seconden nog normaal ademen en zelfs twee minuten overleven," verklaart Grazier.

Helaas krijgt het ambitieuze en veelgeprezen Gravity niet veel aandacht. Van tevoren werd beloofd dat de Amerikaan aan de hand van (onder andere) Alfonso Cuaróns pareltje zou uitleggen hoe wetenschap geloofwaardig wordt gemaakt. Dat dat uiteindelijk niet gebeurd is, is jammer. Maar het publiek kreeg wel een mooi kijkje in de keuken bij andere series en het leven van de onderschatte 'science advisor'.