Imagine 2014 report: dag 6

Geplaatst: door Martijn van Veen

Voor liefhebbers van de fantastische film is er voor Nederland het Imagine Film Festival. Dit jaar wordt het festival voor de dertigste keer gehouden en voor de tweede keer is het Amsterdamse EYE Filmmuseum het decor. Een breed scala aan films in de genres horror, sciencefiction en fantasy. Filmpjekijken.com is erbij.

European Fantastic Shorts

Wie dacht dat goede en bijzondere verhalen alleen in lange bioscoopfilms bestonden, heeft het volledig mis. Imagine heeft ruim 700 korte films ingezonden gekregen en draait een selectie daarvan op het festival. Goed dat er aandacht aan besteed wordt, want je zou het prachtige Franse On/Off gemist hebben die qua visuele effecten in de schaduw mag staan van Gravity. De astronaute beklimt de buitenkant van het ruimtestation om het te inspecteren, maar dan ziet ze het voor haar eigen ogen in stukken vallen. In twaalf minuten de herinnering oproepen van een miljoenen kostende film is een grote verdienste.

Het ietwat absurdere, maar zeker niet mindere The Boy With A Camera For A Face volgt een jongen die met een camera op zijn gezicht geboren is. Acteur Steven Berkoff vertelt het aanvankelijk ingetogen, maar mooie verhaal, op rijm, terwijl de jongen met zijn handicap moet proberen te leven. Hij wordt verliefd, krijgt zijn eigen tv-show en verandert de hele wereld.

Voor een mysterieus verhaal moet je bij het Zweedse Reset zijn. Sophie woont met haar moeder samen en krijgt elke maand een brief van haar vader. Als Sophie erachter komt dat die brieven iets anders bevatten dan zij eerst dacht, gaat ze op onderzoek uit. Het verhaal krijgt een indrukwekkende twist met minstens zo indrukwekkende visuele effecten.

Ragnarok
***

Archeoloog, weduwnaar en vader Sigurd gaat met zijn kinderen en vrienden op zoek naar sporen van de Vikingen in het noorden van Noorwegen. Daar treffen ze een ondergrondse grot aan met menselijke skeletten. Maar wat er op de bodem van het water schuilt is nog angstaanjagender dan ze ooit hadden konden voorspellen.

Vermakelijke monsterfilm die precies biedt wat je van een dergelijke film verwacht. Een indrukwekkend monster, wiens aanwezigheid perfect opgebouwd wordt en pas laat echt in beeld komt, nagelbijtende scènes en leuke personages. Dat een aantal situaties nogal cliché zijn, vergeet je al snel. De scène waarin de Noren over het meer met het monster tokkelen is zenuwslopend.

The Machine
*** 1/2

Terwijl Engeland in oorlog is met China, werkt Vincent (Toby Stephens) bij de robotafdeling van het Ministerie van Defensie. Zijn collega Ava (Caity Lotz) wordt vermoord en Vincent gebruikt haar gekloonde hersencellen om robots een bewustzijn te geven. Maar zijn baas wil haar zo bewerken dat ze juist haar bewustzijn verliest.

De film leent slim van genregenoten I, Robot, RoboCop en The Island en stelt dezelfde vragen: kunnen robots zelfstandig opereren? The Machine beantwoordt die vragen helaas niet zo goed als eerdergenoemde films, maar wekt wel stof tot nadenken op. Met een heerlijke soundtrack die doet denken aan vroegere sciencefictionfilms en visuele effecten om je vingers bij af te likken, is het schouwspel zeer onderhoudend. Voornamelijk Caity Lotz als robot met enigszins menselijke trekjes is geweldig om naar te kijken.

We Are What We Are
***

Zusjes Iris en Rose wonen samen met hun vader in een huis in de bossen en verbergen een geheim dat helemaal teruggaat naar de achttiende eeuw. Terwijl de strikte vader oudste zus Iris onder druk zet om de gruwelijke traditie voort te zetten, wil Rose het compleet tegenovergestelde.

Het is leuk als een film het geheim aan het einde geheim probeert te houden, maar in We Are What We Are mislukt dat volledig als je een beetje geoefende kijker bent. De gruwelijke traditie valt halverwege al te raden en biedt verder qua mysterie weinig nieuws meer. Mooi camerawerk, goed acteerwerk en een aantal bloederige scènes maken het enigszins nog te behappen, maar werkt toe naar iets dat we eigenlijk al weten.