Imagine 2014 report: dag 7

Geplaatst: door Martijn van Veen

Voor liefhebbers van de fantastische film is er voor Nederland het Imagine Film Festival. Dit jaar wordt het festival voor de dertigste keer gehouden en voor de tweede keer is het Amsterdamse EYE Filmmuseum het decor. Een breed scala aan films in de genres horror, sciencefiction en fantasy. Filmpjekijken.com is erbij.

Asphalt Watches
** 1/2

Skeleton Hat en Bucktooth Cloud ondernemen een bizarre reis door Canada, op weg naar een ontmoeting met de Kerstman in Calgary. Ze liften hun weg door het land en komen onderweg de meest verschillende mensen tegen op de meest vreemde plaatsen. Cloud en Hat ontsnappen tijdens de reis ook nog eens aan de dood.

Slechte tekeningen, lelijke animaties en uit de lucht gegrepen gebeurtenissen: het moest haast wel dat de makers flink stoned zijn geweest tijdens het maken. Het is nog absurder dan South Park, nog willekeuriger dan Family Guy en nog minder logica dan een tekening van een zesjarige. Asphalt Watches fascineert het eerste half uur door de bizarre stijl, maar begint daarna te vervelen. Anderhalf uur vreemde animaties is teveel. De raarste animatietrip die je ooit hebt gehad.

Ikarie XB1
***

2163. Het ruimteschip Ikarie reist naar het zonnestelsel Alpha Centauri om op zoek te gaan naar leven. De reis verloopt rustig totdat de Ikarie wordt blootgesteld aan straling van een giftige donkere ster. De bemanning valt in slaap, maar één van hen draait door en brengt de expeditie in gevaar.

De film stamt alweer uit 1963 en had visuele effecten en decorbouw die zijn tijd ver vooruit waren. Ikarie vormde de basis voor films als 2001: A Space Odyssey en Star Trek en dat is duidelijk te zien. De gangen (zoals hierboven) en de geweren vormde inspiratie voor vele sciencefictionfilms die volgden. De film zelf heeft de tand des tijds prima doorstaan, maar het is vooral interessant om te zien hoe ze destijds over de toekomst dachten en blijkbaar is die gedachte de afgelopen vijftig jaar nauwelijks veranderd.

I Am A Ghost
** 1/2

Onrustige geest Emily hangt elke dag in huis rond met de vraag hoe ze kan ontsnappen. Met hulp van medium Sylvia probeert ze erachter te komen hoe ze overleden is. Ze denkt zelf dat ze vermoord is door een monster, maar is dat wel zo? Sylvia brengt verontrustende zaken naar boven die Emily zouden kunnen helpen in de oversteek naar de volgende plaats.

Het is een interessant gegeven, eens niet een keer een spookverhaal vanuit het perspectief van de mens, maar vanuit de geest. Het eerste half uur brengt het interessante vragen en grappige situaties naar boven. Maar naar mate de film vordert, wordt het vooral een herhalingstrucje. Dezelfde scène krijgen we niet één keer, maar meerdere keren te zien. Een experimentele film die niet op alle vlakken even geslaagd is, maar op het einde toch nog even je de stuipen op het lijf jaagt.

Coherence
****

Het etentje van een vriendenclub wordt abrupt verstoord als een komeet langs de aarde scheert en kortsluiting veroorzaakt. Na verloop van tijd wordt duidelijk dat die komeet dingen veranderd heeft die niet zo makkelijk meer hersteld kunnen worden. De scheiding tussen parallele werelden is namelijk tijdelijk opgeheven en er zijn verschillende varianten van de vriendenclub ontstaan.

Coherence is typisch een film waarvan je geen seconde kan missen en je moet opletten. Maar eerlijk gezegd, je wilt ook geen seconde missen. Een briljant mysterie wordt zorgvuldig opgebouwd en de vragen in je hoofd stapelen zich op. Als je denkt het door te hebben, zit het weer anders. De film doet denken aan het eveneens vermakelijke Triangle en perfectioneert het verhaal met nog meer heerlijke verwarring. Eén van de beste mindfucks van het jaar en misschien wel de best geschreven film van het festival, maar we hebben morgen Enemy nog.

Cheap Thrills
*** 1/2

Verse vader Craig (Pat Healey) is net ontslagen en wordt ook nog eens binnenkort met zijn gezinnetje uit huis gezet. Als hij in zak en as aan de bar zit, komt hij met zijn jeugdvriend een rijk echtpaar tegen. Zij bieden hen financiële zekerheid, maar daar moet wel iets tegenover staan. Een hele reeks vreemde uitdagingen.

Het begint onschuldig met: word in je gezicht geslagen door de vrouw aan de bar. Maar al snel ontspoort het tot een bloederige en bizarre wedstrijd. Het wekt ontzettend veel plezier op om de film te bekijken, omdat je ziet dat de acteurs het naar hun zin hebben gehad. Met veel spanning wacht je tot het rijke echtpaar de volgende opdracht bekend maakt. David Koechner (The Office) speelt een donkere en hilarische sadist die geniet van opdrachten geven. Hij laat zien dat hij niet alleen de flauw komiek kan zijn, maar een ietwat serieuzere rol ook kan dragen.