Imagine 2014 report: dag 8

Geplaatst: door Martijn van Veen

Voor liefhebbers van de fantastische film is er voor Nederland het Imagine Film Festival. Dit jaar wordt het festival voor de dertigste keer gehouden en voor de tweede keer is het Amsterdamse EYE Filmmuseum het decor. Een breed scala aan films in de genres horror, sciencefiction en fantasy. Filmpjekijken.com is erbij.

Enemy
****

Adam (Jake Gyllenhaal) heeft een saai en eentonig leven als geschiedenisleraar. Met een weinig spannende baan en in een sleur geraakte relatie lijkt zijn leven elke dag hetzelfde. Totdat hij in een B-film een acteur (Jake Gyllenhaal) ziet, iemand die exact op hem lijkt. Die acteur woont samen met zijn zwangere vriendin in een flat, maar in hoeverre leven zij hetzelfde? Of zijn hun levens in elkaar verworven?

Van de regisseur van het meesterwerk Prisoners (Denis Villeneuve), dus dan zijn de verwachtingen hoog. Enemy is een stuk korter (anderhalf uur) en minder donker, maar eerder mistig en mysterieus. De film wekt vragen op en geeft de kijker hints, die je het gevoel geven dat je het door hebt.

Maar dan komt het verontrustende en shockerende einde, dat alles verandert. Het biedt ruimte voor eigen interpretatie en is het perfecte begin voor een urenlang gesprek. Dit blijft nog dagenlang in je hoofd spoken.

Willow Creek
**

Jim (Bryce Johnson) en zijn vriendin Kelly (Alexie Gilmore) reizen af naar de bossen van Noord-Californië, waar de beroemde Bigfoot rond schijnt te dwalen. Na een bezoek aan een toeristisch stadje gaat de zoektocht naar de mythe beginnen. Bestaat het grote beest of dwaalt er iets anders door de donkere en langgestrekte bossen?

Bos, check. Found footage, check. Tent in het donker en geluiden buiten die tent, check. 'We lopen in rondjes', check. Sinds het succes van The Blair Witch Project zijn er verschillende films geweest die willen meeliften op het succes. Willow Creek is hier een perfect voorbeeld van, zonder het enige originaliteit mee te geven.

Spanning ontbreekt volledig en de zogenaamde enge climax is eerder lachwekkend. De nieuwste film van Bobcat Goldthwait (God Bless America) trapt in alle alleen-in-het-bos-clichés en de tentscène van twintig minuten met sporadische geluidjes in het bos is oersaai.

Witching and Bitching
***

Een pandjeshuis wordt overvallen door vier mannen, waaronder José en zijn zoontje Sergio. Via sluipwegen en een gekaapte taxi vluchten ze naar Frankrijk, maar stranden onderweg in een heksengrot. José wordt intussen gevolgd door de politie en zijn ex-vrouw, maar dat zijn nog zijn minste problemen.

Weinig films hebben zo'n hilarische openingsscène als deze Spaanse horrorkomedie. Verkleed als levende standbeelden (waaronder een Jezus en een plastic soldaatje) creëren ze een komische chaos op het plein met verschillende collegastandbeelden als decor. Álex de la Iglesia geeft een hoog tempo aan de film mee en de grapdichtheid ligt hoog.

Helaas zakt het halverwege ontzettend in wanneer de heksen hun intrede doen in het verhaal en de komische noot wat naar de achtergrond verdwijnt. Het uit de bocht schietende einde verpest het geheel nog wat erger. Jammer, want het begin was veelbelovend.