Imagine 2014 report: The Night of Terror

Geplaatst: door Martijn van Veen

Voor liefhebbers van de fantastische film is er voor Nederland het Imagine Film Festival. Dit jaar wordt het festival voor de dertigste keer gehouden en voor de tweede keer is het Amsterdamse EYE Filmmuseum het decor. Een breed scala aan films in de genres horror, sciencefiction en fantasy. Filmpjekijken.com is erbij.

Onder de vaste gasten is het beter bekend als de nacht der nachten: The Night of Terror. Vier horrorfilms midden in de nacht in de mooiste bioscoopzaal van Nederland: de grote zaal van het Amsterdamse Tuschinski. Publieksparticipatie is het belangrijke kernwoord van de nacht: vind je dat de personages niet de kelder in moeten gaan, dan kun je dat hier gewoon schreeuwen. Net als elke vrouw op het scherm een "hoer" is en elke man een "homo". Een unieke marathon die meer is dan alleen films.

The Quiet Ones
***

Een onorthodoxe leraar (Jared Harris) begeleidt studenten bij een gevaarlijk en dubieus experiment: het creëren van een klopgeest. Met zijn studenten test hij op een jonge vrouw de theorie of paranormale activiteit wordt veroorzaakt door negatieve menselijke energie. Maar al snel blijkt het experiment onvoorziene en schokkende gevolgen te hebben, waarbij een angstaanjagende kwade macht is losgemaakt.

Nog nooit was een titel van een film zo niet van toepassing op de Night of Terror dan The Quiet Ones, want nog na geen paar minuten zijn de woorden 'kutfilm', 'saai' en 'wanneer gaat er iemand dood?' al gevallen. Maar wie wat beter naar de film gaat kijken ziet een prima spookverhaal in een smoezelige jaren '70 setting. Alleen de emotieloze gezichtsexpressies van de patiënt levert al kippenvel op, waar goed gebruik van wordt gemaakt. Helaas leunt de echte horror meer op de goedkope jump scares. Een plotselinge camerabeweging of keihard geluid is schrikken, maar iets meer inventiviteit was welkom geweest.

Dead Snow: Red vs Dead
***

Bij voorbaat al de meest geschikte NoT-titel: het vervolg op de vermakelijke zombiefilm Dead Snow. Met nog meer nazizombies, bloed en ledematen. De enige overlevende uit het eerste deel denkt dat het allemaal voorbij is, maar in feite gaat de aanval van de nazizombies nog steeds door en maken ze een opmars. Martin wekt een leger aan sovjetzombies op om ze klaar te maken voor de grote confrontatie.

De Noorse horror biedt alles wat een zombieliefhebber nodig heeft en zelfs nog meer. Het publiek wordt met het bizarre verhaal (Martin krijgt een zombiearm aangenaaid) en bizarre scènes (een grote tank door een woonwijk) op hun wenken bediend. Met groot gejuich worden de meest absurdste moorden ontvangen en de darmen en hersenen vliegen over het scherm. Nog hilarischer dan het eerste deel en een aanrader voor liefhebbers van B-films. Hoogtepunt van de nacht: de volle zaal schreeuwt bij het einde mee met Bonnie Tylers 'Total Eclipse from the Heart'.

Savaged
* 1/2

Eigenlijk had hier Zombeavers moeten draaien, maar enkele dagen voor de marathon werd bekend dat Robert de Niro eiste dat de film eerder moest draaien op zijn Tribeca Film Festival en niet mocht draaien tijdens de NoT. Het publiek was het er massaal mee eens: Robert de Niro is een homo. De vervanger werd Savaged, een raperevengefilm waarin de doofstomme Zoë door rednecks wordt verkracht en vermoord. Een oude Indiaanse sjamaan wekt haar weer tot leven en met de geest van een Apache zint ze op wraak.

Je kunt veel zeggen over het publiek van de Night of Terror, maar ze hebben zeker een eigen mening. De vervanger van de zombiebevers werd met veel boegeroep ontvangen en er werd de gehele nacht om Zombeavers gescandeerd. Saaie en clichématige scènes wisselen elkaar af en weet zich niet te onderscheiden met betere films in het genre I Spit On Your Grave en The Last House On The Left. Menig bezoeker viel in slaap en dat is geheel begrijpelijk. Nog nooit werd er zo hard gejuichd bij de aftiteling, maar dat was zeker niet positief bedoeld.

Oculus
*** 1/2

Jaren na de mysterieuze dood van hun ouders willen de getraumatiseerde Kaylie (Karen Gillan) en Tim (Brenton Thwaites) wraak nemen op een eeuwenoude spiegel. Kaylie is ervan overtuigd dat het een 300-jarige geschiedenis van bloedvergieten en ellende meedraagt en het ook haar ouders heeft vermoord.

Niet een typische afsluiter van een marathon, waar normaal een matige B-film draait en een geschikte plek voor Zombeavers. Rond half zeven is de zaal ook nog maar halfvol en dat is zonde, want ze hebben de beste film van de nacht gemist en de beste horror van het jaar tot nu toe. Hoewel het verhaal van een demonische spiegel niet heel revolutionair is (Mirrors), is de manier van vertellen dat wel.

Er worden twee verhalen door elkaar verteld en volgen we de jonge Kylie en Tim op het moment dat hun ouders vermoord worden en op het moment dat ze de daden van de spiegel op camera willen vastleggen. Ze lopen moeiteloos in elkaar over en bouwen op een angstaanjagende manier op naar een finale waar je kippenvel van krijgt. Niemand wil meer een gigantische spiegel na Oculus.