Ricky Gervais: of waarom de Golden Globes toch interessant zijn

Geplaatst: door Tom van Steensel

De Golden Globes in januari geven altijd een aardige indicatie voor de Oscars in februari. Voor de derde keer op rij mag Ricky Gervais het evenement aan elkaar praten. Gervais speelde zelf in verschillende films en ook op televisie en youtube heb je hem ongetwijfeld wel eens voorbij zien komen. We zetten z'n indrukwekkende palmares even uiteen. 

The Office, Extras, The Ricky Gervais Show, Life’s Too Short
Het meest bekend is Gervais van zijn televisiewerk. The Office was twee seizoenen lang een enorme hit op de BBC. De Amerikaanse remake met Steve Carell loopt momenteel nog steeds. Gervais volgde The Office op met de serie Extras waarin verschillende Hollywood-acteurs aangedikte versies van zichzelf spelen. Opvallend detail: Kate Winslet is in een Extras-aflevering bezig met een fictieve holocaustfilm omdat ze weet dat die vaak Oscars opleveren.

Ze zou later daadwerkelijk een Oscar winnen voor The Reader, een film over de nasleep van de holocaust. Tijdens de Golden Globes kon Gervais het niet nalaten om de aanwezige Winslet op die ironie te wijzen en ook Leonardo DiCaprio kon daar smakelijk om lachen. Na Extras volgde nog The Ricky Gervais Show waarin de wereld kennismaakte met de onnavolgbare Karl Pilkington. Momenteel is Gervais op de BBC verantwoordelijk voor Life’s Too Short met in de hoofdrol ieders favoriete Ewok Warwick Davis. 

Ghost Town, The Invention of Lying, Cemetery Junction
Na zijn succes op televisie kreeg Gervais uit alle hoeken van Los Angeles filmaanbiedingen. Zo legde hij een rol in Pirates of The Caribbean naast zich neer (zijn The Office-medespeler Mackenzie Crook zit wel in de film) en ook de derde Mission: Impossible sloeg hij af. Waarschijnlijk ging het daar om de rol die Simon Pegg uiteindelijk zou vertolken. Een bijrol in de fantasiefilm Stardust nam Gervais wel aan, maar dat was meer omdat hij een scène mocht spelen met Robert De Niro die hij wilde strikken voor een cameo in Extras.

Zijn eerste echte hoofdrol in een Amerikaanse productie werd die van tandarts Bertram in Ghost Town. Het script kwam echter van scenarist David Koepp; uiteindelijk zou The Invention of Lying de eerste film zijn die Ricky zelf schreef. Daarna volgde nog het tragikomische Cemetery Junction die hij net als The Invention of Lying ook zelf zou regisseren.

Animals, Politics, Fame en Science
Veel komieken beginnen op te treden in rokerige comedyclubs in de hoop dat er televisiebazen in de zaal zitten die denken: “deze performer verdient een eigen sitcom of talkshow!” Gervais bewandelde de omgekeerde weg. Hij liep ooit het kantoorgebouw van de BBC binnen met het script van The Office en kreeg al snel het groene licht om de serie te maken. Na het succes van The Office had hij genoeg bekendheid om zijn langgekoesterde droom van stand-up comedy door te drukken. Dat resulteerde in vier comedyshows met een vijfde momenteel onderweg.

De eerste drie (Animals, Politics en Fame) werden lovend ontvangen door pers en publiek, ondanks dat Gervais vaak de grens opzoekt: grappen over onderwerpen als kindermisbruik en de holocaust zijn eerder regel dan uitzondering. Zijn laatste show (Science) werd door de pers iets minder goed ontvangen, maar trok nog steeds volle zalen. Momenteel is Gervais bezig met zijn vijfde programma die de titel Humanity mee gaat krijgen.

Letterman, Sesamstraat, Louie, Curb, de Emmy’s
Gervais sloeg voldoende filmaanbiedingen af, maar op televisie was hij buiten zijn series om nog vaak genoeg te zien in programma’s van anderen. Zo is hij ondertussen een graag geziene gast geworden in de talkshow van David Letterman, waar hij elk jaar wel een aantal keer aanschuift. In Sesamstraat mocht Gervais opdraven voor een scène met zijn favoriete personage in die educatieve kinderserie: Elmo.

Ook volgde gastoptredens in de televisieseries van Amerikaanse komieken die hij zelf enorm bewonderd: hij speelde zichzelf naast Larry David (Seinfeld) in Curb Your Enthusiasm en werd gecast door Louis CK (Pootie Tang) als weinig tactvolle dokter in diens serie Louie. Ook tijdens de zestigste Emmy-uitreiking mocht Gervais het podium betreden. Daar vereffende hij een nog openstaande rekening met Steve Carell die het jaar daarvoor zijn Emmy “wegjatte” toen Gervais niet bij de uitreiking aanwezig kon zijn: “Have you even seen Ghost Town yet? I’ve sat through Evan Almighty, give me my Emmy.”

The Golden Globes
Driemaal is scheepsrecht, maar de eerste twee keren was het ook al flink raak. De eerste keer dat Gervais optrad als ceremoniemeester bleef alles nog redelijk binnen de perken, de tweede keer vielen grappen over Tom Cruise (“My lawyers helped me with the wording of this joke”) en ook een onschuldig geintje over religie (“I would like to thank God for making me an atheist”) bij het Amerikaanse publiek niet overal goed. Ook het afbranden van The Tourist met (de in de zaal aanwezige) Johnny Depp werd niet door iedereen op prijs gesteld.

Toch kunnen Depp en Gervais het inmiddels goed vinden. Een tijdje na de Golden Globes zaten ze samen op de bank in de talkshow van Graham Norton en lieten ze zien dat er geen kwaad bloed was gezet. Depp dook zelfs op in een aflevering van Life’s Too Short om “wraak” te nemen op de Britse komiek.