South Park Movie Spoofs

Geplaatst: door Tom van Steensel

The Passion of the Jew en Insheeption haalden het lijstje net niet, maar South Park-makers Trey Parker en Matt Stone verwijzen in hun serie naar zoveel films dat de vijf leukste parodieën uitzoeken onmogelijk lijkt. Wij wagen toch een poging....

5 - 2001: A Space Odyssey

Titel: Trapper Keeper
Aflevering: Seizoen 4, aflevering 12

Trey Parker en Matt Stone zijn zelf grote scifi-buffs: tijdreizen is mogelijk in het South Park-universum (“They took our jobs!”) en ook zijn de kids al een aantal keren de ruimte ingegaan (al dan niet met Starvin Marvin). De aflevering Trapper Keeper uit het vierde seizoen is één grote hommage aan sciencefictionfilms waar Parker en Stone fan van zijn. Uiteraard is het Cartman die met zijn aankoop van een Trapper Keeper, een soort zwaar beveiligde digitale schoolmap, de plot in werking zet en voor alle problemen zorgt.

De aflevering zelf laat zich het best omschrijven als The Terminator meets Akira aangevuld met een vleugje 2001. De Trapper Keeper van Cartman blijkt in de toekomst een eigen bewustzijn te creëren (net als Skynet in The Terminator) en daarom is een cyborg terug in de tijd gestuurd om dat te voorkomen. Cartman wil zijn Trapper Keeper helaas onder geen voorwaarden afstaan. Hij smelt uiteindelijk (net als in Akira) samen met zijn hebbedingetje om tot een gigantische blob met binnenin een HAL-achtige supercomputer.

4 - The Human Centipede

Titel: HumancentiPad
Aflevering: Seizoen 15, aflevering 1

Het ene moment zit je met een vriend wat te grappen over mogelijke straffen voor mensen die kinderen misbruiken, een tijd later wordt de horrorfilm die je hebt gemaakt naar aanleiding van dat gesprek gepersifleerd in South Park. Het overkwam de Nederlandse regisseur Tom Six, die overigens zelf later aangaf de parodie als een grote eer te beschouwen. In de aflevering HumancentiPad wordt wijlen Steve Jobs neergezet als de gestoorde wetenschapper die in zijn film werd gespeeld door Dieter Laser.

Laser’s “mad scientist” wil in de film van drie mensen één levend wezen maken door ze op heel onsmakelijke plekken met elkaar te verbinden. Trey Parker combineerde dat idee met het feit dat hij nooit de voorwaarden voor zijn iTunes-update leest en dus zonder het te weten net zo goed akkoord kan gaan met de meest bizarre chirurgische ingrepen. Het resultaat: slecht nieuws voor Kyle die als middelste schakel in de centipede een Japanner bij wie een vismaaltijd niet goed gevallen is voor zich moet dulden.

3 - The Lord of the Rings

Titel: The Return of the Fellowship of the Ring to the Two Towers
Aflevering: Seizoen 6, aflevering 13

De grappigste South Park-afleveringen zijn de episodes waarin de kinderen blind zijn voor de volwassen wereld. Mix dat gegeven met een gehuurde seksfilm die per ongeluk terecht komt in de hoes van het eveneens gehuurde The Lord of the Rings en hilariteit is verzekerd. In de aflevering The Return of the Fellowship of the Ring to the Two Towers gaan de jongens op een quest met een gehuurde Lord of the Rings-VHS, niet wetende dat ze een hele andere film in hun bezit hebben.

In een spoof op Tolkien verandert Butters, die wel een stukje van de 18+ film heeft gezien, langzaamaan in een stalkende Gollum. Ook een stel oudere schoolkinderen probeert de band te bemachtigen. De aflevering kwam destijds op televisie voordat The Return of the King in de bioscopen draaide en gaf daardoor eigenlijk al de conclusie weg voor mensen die de boeken niet gelezen hadden: Butters wordt namelijk op het einde met VHS en al in de bak bij de videotheek naar binnen gegooid.

2 - Three Kings

Titel: Red Sleigh Down
Aflevering: Seizoen 6, aflevering 17

De aflevering is feitelijk een parodie op Black Hawk Down (zoals Cartman al ooit zei: “leave no donut behind”) waarin de slee van de kerstman boven Irak uit de lucht wordt geschoten. De grappigste spoof heeft echter te maken met de film Three Kings. Eenmaal in gevangenschap wordt de kerstman namelijk op een gelijksoortige manier gemarteld als Mark Wahlberg in de film. Ook heeft de verantwoordelijke Irakees dezelfde vocabulaire (“my main man”) als die in Three Kings.

De echte punchline zit aan het einde wanneer Santa de kans krijgt om wraak te nemen op zijn gijzelnemer. Nadat Jezus zijn gebroken benen op miraculeuze wijze geneest moet Santa beslissen wat te doen. In de film schiet Wahlberg een aantal waarschuwingschoten naast zijn hoofd af, maar laat hem wel in leven. In South Park lijkt het alsof Santa met zijn kogels hetzelfde doet (“I just couldn’t do it...”) maar dan blijkt dat het beeld vertekend was en hij de man wel degelijk heeft doodgeschoten.... “I just couldn’t let him live!

1 - Raiders of the Lost Ark

Titel: Free Hat
Aflevering: Seizoen 6, aflevering 9

In seizoen 12 werden Spielberg en Lucas ook voor schut gezet door Parker en Stone: in The China Problem wordt de “verkrachting” van Indiana Jones door de twee bebaarde regisseurs wel erg letterlijk genomen, inclusief verwijzingen naar Deliverance en The Accused. South Park deed iets soortgelijks echter al veel eerder en beter in de aflevering Free Hat. Daarin proberen de kinderen Spielberg ervan te weerhouden om de originele versie van Raiders of the Lost Ark aan te passen omdat ze dat eerder zagen gebeurden met E.T. en Star Wars.

Helaas voor hen krijgt Spielberg uiteindelijk toch zijn zin. Na een bijna letterlijke Raiders-kopie (“we are simply passing through history... this is improved history”) screent hij zijn nieuwe versie waarin Indy achternagezeten wordt door digitaal toegevoegde Ewoks. Na het bekijken ervan smelten de gezichten van Lucas en Spielberg geheel in Raiders-traditie van hun schedels af, waarna Cartman maar één conclusie kan trekken: “that new version must have sucked balls”.