Televisieseries van filmkwaliteit

Geplaatst: door Tom van Steensel

AMC heeft The Walking Dead, Showtime heeft Dexter. Steeds meer Amerikaanse televisienetwerken laten series zien die niet onderdoen voor avondvullende speelfilms. Zender HBO (Rome, Oz) was de grote trendzetter op dat gebied ("HBO - It's not just TV). Een overzicht van vijf van haar televisieseries en het nalatenschap van de makers en acteurs die erbij betrokken waren….

5 – The Sopranos

Goodfellas de serie?

Door de grote hoeveelheid Sopranos-acteurs die eerder te zien waren in de Martin Scorsese-film zou je dat bijna wel denken. Toch is de door David Chase bedachte televisieserie in eerste instantie een familiedrama: Tony Soprano moet zien om te gaan met de stress veroorzaakt door zowel zijn eigen gezin plus moeder, als de stress veroorzaakt door zijn “andere familie”. Denk aan Henry Hill, maar dan met puberende kinderen. De meest opvallende Goodfellas-acteurs die we terugzien zijn Loraine Bracco (Karen Hill in de film) als Tony’s psychiater en Michael Imperioli (barkeeper Spider in de film) als zijn heetgebakerde neefje Christopher.

Van David Chase hebben we sinds het eindigen van The Sopranos in 2007 vrijwel niets meer vernomen, maar wel heeft de serie een soort van spirituele opvolger gekregen. Scenarist Terry Winter was gedurende alle seizoenen bij The Sopranos betrokken en heeft inmiddels zijn eigen serie bij HBO. In Boardwalk Empire probeert Nucky Thompson door middel van zijn criminele en politieke connecties baas te blijven in Atlantic City ten tijde van de drooglegging in de jaren twintig. Thompson wordt gespeeld door Steve Buscemi, die een grote gastrol had in het vijfde seizoen van The Sopranos. Ook Boardwalk Empire heeft een connectie met Goodfellas: Martin Scorsese is één van de producenten van de serie, en de regisseur van de pilot-aflevering.

4 – The Wire

Traffic de serie?

Tijdens de eerste seizoenen was The Wire zo ongeveer het best bewaarde geheim op de Amerikaanse televisie. In Nederland is de serie nooit door een reguliere zender uitgezonden, maar door de verkregen cultstatus in Amerika waren de dvd’s hier al wel snel in de winkel te vinden. In tegenstelling tot Traffic zijn er geen uitstapjes naar Mexico, maar zien we hoe de 'war on drugs' effect heeft op verschillende lagen van de samenleving in Baltimore. Daarnaast legt elk seizoen ook nog eens specifieke nadruk op een ander aspect: van de import in de haven tot en met de staat van het onderwijssysteem en de invloed van de media.

Als voormalig misdaadjournalist was maker David Simon al eerder verantwoordelijk voor het gelijksoortige Homicide: Life on the Street. Na The Wire maakte hij nog series als Generation Kill en Treme. Eén van de opvallendste acteurs in de cast is Idris Elba, die in The Wire gestalte gaf aan Stringer Bell. Elba is van origine een Brit, maar gebruikte tegenover fans toch vaak zijn gespeelde accent. Dit omdat hij de illusie van mensen die hem alleen kenden als gewetenloze Amerikaanse crimineel niet wilde doorbreken. Elba zat onlangs in het vervolg op Ghost Rider en is nu te zien in de “wel of niet Alien-prequel” Prometheus.

3 - Deadwood

Wild Bill de serie?

In het redelijk onbekende Wild Bill uit 1995 vestigen westernlegendes Wild Bill Hickok (Jeff Bridges) en Calamity Jane (Ellen Barkin) zich in het plaatsje Deadwood. Beide personages duiken ook op in de gelijknamige serie en daarnaast heeft de pilot ook de regisseur gemeen in de vorm van Walter Hill. Deadwood is bedacht door David Milch en draait, zonder de gigantische cast te kort te doen, vooral om de confrontaties tussen 'onofficiële stadsbaas' Al Swearengen en 'sheriff in wording' Seth Bullock. Dat leverde in 36 afleveringen bijna 3000 keer het f-woord op…. En dat is mogelijk nog niet eens het meest gebruikte vloekwoord in de serie.

Swearengen en Bullock worden gespeeld door respectievelijk Ian McShane en Timothy Olyphant. McShane zagen we onlangs nog als Blackbeard in Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, terwijl Olyphant vooral druk is met zijn nieuwe serie Justified. Milch maakte na afloop het minder goed ontvangen John From Cincinnati voor HBO, en probeerde het ook nog met de serie Luck. Daarin zagen we opnieuw een ensemblecast (met namen als Dustin Hoffman en Nick Nolte) gestalte geven aan personages die betrokken zijn bij het wel en wee van dezelfde paardenrenbaan. De serie werd helaas stopgezet nadat een aantal ongelukken op de set verschillende paarden fataal werden.

2 - Game of Thrones

The Lord of the Rings de serie?

Peter Dinklage als Hobbit? Game of Thrones werd door scriptschrijver David Benioff (The 25th Hour) in ieder geval gepitched als “The Sopranos in Middle Earth”. Het eerste seizoen van de serie is gebaseerd op het gelijknamige eerste boek uit de A Song of Ice and Fire-reeks van George R.R. Martin. Dat boek bevat toch iets meer incest en onthoofdingen dan het werk van Tolkien: wanneer er verschillende disfunctionele families vechten voor de “ijzeren troon” van het mythische continent Westeros beginnen er nu eenmaal al snel koppen te rollen. Bovendien heeft de serie er geen moeite mee om dat te laten gebeuren met prominente personages, dus iedereen die de boeken niet heeft gelezen zal regelmatig verrast opschrikken.

De hoofdrol in Game of Thrones wordt gespeeld door Sean Bean, die eerder te zien was als Boromir in (voornamelijk het eerste deel van) The Lord of the Rings. In het tweede seizoen kreeg de cast ook een Nederlands tintje: Carice van Houten speelt daarin de manipulatieve priesteres Melisandre. Van Houten kreeg voor het eerste seizoen al een rol aangeboden, maar moest deze toen door andere verplichtingen naast zich neerleggen. Haar nieuwe personage krijgt in de loop van de boekenserie een steeds grotere rol, dus zolang Game of Thrones voor HBO rendabel blijft zal ze waarschijnlijk meerdere jaren op televisie te zien zijn.

1 – Band of Brothers

Saving Private Ryan de serie?

In tegenstelling tot de andere vier HBO-series is Band of Brothers een miniserie zonder opeenvolgende seizoenen. In tien afleveringen, die worden geopend met de prachtige muziek van componist Michael Kamen, volgen we de paratroepers van de Easy Company: van hun trainingskamp in Georgia tot en met het einde van de oorlog in Europa. Uiteraard moest er hier en daar wat artistieke vrijheid genomen worden, zoals het samenvoegen van verschillende karakters tot één personage, maar de kern blijft trouw aan het boek van historicus Stephen E. Ambrose. Destijds was het de duurste serie ooit en dus een gok voor HBO, maar met achter de schermen Steven Spielberg en Tom Hanks als drijvende krachten natuurlijk een erg acceptabel risico.

De Britse acteur Damian Lewis, die in Band of Brothers een Amerikaans accent perfectioneerde voordat Idris Elba en Hugh Laurie dat deden, was later nog op tv te zien in de politieserie Life. Momenteel speelt hij opnieuw een Amerikaanse soldaat, eentje die na acht jaar gevangenschap weer thuiskomt, in de Showtime-serie Homeland. De opvolger van Band of Brothers ging in 2010 in première bij HBO. Waar we in Band of Brothers een uiteenlopende cast volgen, zien we in The Pacific vooral hoe drie mariniers zich staande houden tijdens de oorlog tegen het Japanse keizerrijk. De serie brak Band of Brothers’ record van duurste serie ooit en werd wederom geproduceerd door “veteranen” Spielberg en Hanks.