Valentijnsspecial: Zijn Top Vijf

Geplaatst: door Roy van der Lee

Kaarsjes aan, flesje rode wijn, beentjes omhoog en een filmpje kijken met je geliefde. Zo zou Valentijnsdag moeten zijn. Maar welke film zet je in zo’n geval op?

Als man heb je waarschijnlijk geen zin om naar het zoveelste gedrocht van Jennifer Aniston te kijken, maar de vrouwen onder ons zullen op zo’n moment niet gelukkig worden van een spannende actiethriller. Geen nood, filmpjekijken.com zocht de beste vijf films voor 14 februari uit. Zowel voor de heren als voor de dames is het zoeken van de geschikte Valentijnsfilm nu een piece of cake.

5. Moulin Rouge (2001)

Deze titel had je misschien eerder in het vrouwenrijtje verwacht, maar eerlijk is eerlijk: Moulin Rouge is stiekem gewoon een erg goede film. Toegegeven, na afloop heb je misschien geen zin om in een roze tutu met sterrenstof in het rond te smijten, maar Moulin Rouge is één groot feest. Of dat nou komt door de hilarische bijrol van Jim Broadbent, het treffende gebruik van moderne liedjes van Elton John en Nirvana of het heerlijke sfeertje, maakt niet zoveel uit.

Ewan McGregor wordt verliefd op Nicole Kidman, het mooiste meisje van de Moulin Rouge in het Parijs van 1899. Hun romance is voorspelbaar, een beetje een cliché en niet super interessant, maar regisseur Baz Luhrmann komt er wel weer gewoon mee weg. Moulin Rouge swingt, is sfeervol en zo romantisch als wat. Zelfs voor ons heren.

4.The Apartment (1960)

Van de meester Billy Wilder himself. Grapjas Jack Lemmon heeft een oersaaie baan op een groot kantoor in New York. In de avonduren verhuurt hij zijn appartement aan zijn superieuren zodat zij er hun maîtresses kunnen ontvangen. Op een avond vindt hij echter Shirley MacLaine in zijn flatje. Jack valt als een blok voor haar, maar Shirley heeft de nodige problemen.

De legende wil dat Wilder het script nog niet af had toen hij begon met het draaien van de film. Ook zouden Lemmon en MacLain pas twintig minuten voor de opnames het script voor de slotscene hebben gelezen. Hoe dan ook is het eindresultaat van The Apartment ontroerend en erg grappig. De acteerprestaties zijn fantastisch en het verhaaltje is bijzonder schattig. Veel romantischer dan dit wordt het eigenlijk niet. Lees hier onze recensie van deze Filmpjekijken Fijne Filmklassieker.

3. True Romance (1993)

In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, is True Romance zeker geen standaard romantische film. Quentin Tarantino schreef (en Tony Scott regisseerde) dit meesterlijke verhaal over Christian Slater die verliefd wordt op het hoertje Patricia Arquette (Boyhood). Samen vluchten ze met een koffer vol cocaïne weg van haar pooier om het spul in LA te kunnen verkopen.

Dennis Hopper en Christopher Walken mogen opdraven in bijzonder stoere bijrollen. Wordt het dan ook nog ooit romantisch? Jazeker! De onwaarschijnlijke liefde tussen Arquette en Slater is bijna voelbaar en de twee hebben heel wat voor elkaar over. Zeker in het slotstuk spat de verliefdheid van het scherm.

2. Scott Pilgrim vs. the World (2010)

Scott Pilgrim vs. the World is deels actiecomedy, deels musical/fantasyfilm, maar Scott Pilgrim is vooral romantiek. Wat is er nou romantischer dan het gevecht aangaan met de zeven exen van je nieuwe vlam? Michael Cera (This is the End) wordt verliefd op the new girl in town. De film die helemaal zit volgestopt met knipoogjes naar Super Mario, Donkey Kong en Tekken ontwikkelt zich in eerste instantie dan ook vooral als een normaal liefdesverhaal.

Tot het moment dat Cera’s liefje uit de doeken doet dat 'The League of Evil Exes' hen zal komen lastigvallen. Scott Pilgrim is hardop lachen, heerlijk sfeervol en toont waar romantiek echt om draait: willen vechten voor je liefje. Zelfs als dat betekent dat je het moet opnemen tegen een filmster, een Japanse tweeling of een jongen met vegetarische superkrachten.

1. (500) Days of Summer (2009)

‘This is a story of boy meets girl, but you should know upfront, this is not a love story.’ Met die woorden opent de vertelstem de film (500) Days of Summer. De toon is direct gezet. Joseph Gordon-Levitt (Looper, Don Jon) is net gedumpt door de bijzonder charmante maar licht excentrieke Zooey Deschanel (Our Idiot Brother). Met zijn vrienden en zusje kijkt hij terug op de vijfhonderd dagen dat ze verkering hadden. Dat klinkt als een saai romcommetje, maar de film barst juist van de originele vondsten en ontwijkt wonderwel alle clichés.

Het is heerlijk om eens het perspectief van de man te zien, in plaats van dat van de vrouw. (500) Days of Summer is ontroerend en erg grappig tegelijk. De pijn van liefdesverdriet wordt eerlijk, maar niet te tranentrekkerig getoond. Er zijn weinig films die zoveel zinnigs te zeggen hebben over liefde, maar toch bijzonder leuk blijven om naar te kijken. Bovendien zal een bezoek aan de IKEA nooit meer hetzelfde zijn nadat je deze prent hebt bekeken...

Welk film mis je nog? Laat het weten!