Vijf comicbookmovies die moeten rebooten

Geplaatst: door Tom van Steensel

In The Amazing Spider-Man zien we opnieuw hoe Peter Parker gebeten wordt, maar er zijn andere comicbook verfilmingen die misschien nog wel harder toe zijn aan een reboot of op zijn minst een goede sequel……

5 - Blade

Na het falen van Batman & Robin zorgde Blade weer voor een comicbook revival die leidde tot X-Men en Spider-Man. Guillermo Del Toro maakte een nog succesvoller vervolg, maar een waardige afsluiter bleef uit. Het teleurstellende Blade: Trinity, regiedebuut van scenarist David S. Goyer, leek meer een set-up voor een spin off met Nightstalkers Ryan Reynolds en Jessica Biel. Blade verdient beter, maar de huidige situatie van Snipes is bekend en ook Stephen Norrington, regisseur van het origineel, zal na al zijn problemen op de set van The League of Extraordinary Gentlemen misschien niet meer zo snel een studiofilm aanpakken.

4 - Constantine

De casting van Keanu Reeves als John Constantine deed heel wat stof opwaaien. Ted (of was het nu Bill?) als de blonde demonenjager uit Liverpool? Had dat niet iemand als Tim Roth moeten zijn? De Hellblazer-verfilming was voor regisseur Francis Lawrence (nu bezig met Catching Fire) een goed opstapje naar een kaskraker als I Am Legend, maar ondanks scènestelende optredens van Tilda Swinton (in een van haar zeldzame blockbuster uitstapjes) en Peter Stormare kon het (vooral door Reeves) de fans niet echt bekoren. Lawrence liet weten wel zin te hebben om nog ooit een nieuwe (nog donkerdere) film over Constantine te maken.

3 - The Punisher

Marvel perste in de jaren tachtig The Punisher al een keer de bios in, tussen de DC films van Superman en Batman in. Later volgde een herstart met Thomas Jane in plaats van Dolph Lundgren waarin Frank Castle een Shakespeare-achtig plan bedenkt om de moordenaars van zijn familie tegen elkaar op te zetten en zo te veranderen in The Punisher. Een derde film met dit keer Ray Stevenson ging juist weer meer voor actie dan voor realisme: non-stop moorden, veel blood & gore en meer kleurrijke bad guys onder aanvoering van Jigsaw. Is er nergens een regisseur die een goede middenweg kan vinden? Was Sam Peckinpah nog maar in leven.

2 - Spawn

John Constantine is niet de enige die letterlijk “to hell and back” is geweest. In Spawn sluit de vermoorde Al Simmons (Michael Jai White) een deal met de duivel om terug op aarde nog eenmaal zijn vrouw te kunnen zien. Een premisse die zo uit een Clive Barker novella zou kunnen komen en genoeg ingrediënten biedt voor een goede film over verraad, liefde en het hiernamaals. Toch is de over de top performance van John Leguizamo als clowneske begeleider Violator vaak het enige wat de gemiddelde kijker is bijgebleven. Bedenker Todd McFarlane en Michael Jai White zijn bezig met een reboot die vooralsnog niet echt van de grond wil komen.

1 - The Hulk

De Hulk beleefde ongeveer hetzelfde als de Punisher. Ang Lee maakte van de eerste film een familiedrama over gebroken relaties tussen vaders en hun kinderen, waarna er geklaagd werd dat de Hulk veel te laat en te weinig in beeld kwam. De reboot, met Edward Norton als vervanger van Eric Bana, diende dan weer meer als aanloop naar een gigantische knokpartij met Abomination. Maar nu de groene reus zo ongeveer het leukste personage in The Avengers bleek verdient de huidige vertolker Mark Ruffalo gewoon een eigen film die het beste van de vorige twee combineert, hoewel Marvel liever nog even wacht tot 2014 of 2015.