Vijf films om kennis te maken met Hitchcock

Geplaatst: door Roy van der Lee

Regisseur Alfred Hitchcock wordt deze maand in het zonnetje gezet. Filmmuseum EYE wijdt een tentoonstelling aan 'The Master of Suspense' en vanaf volgende week zendt Nederland 2 vier van zijn beste films uit. En dan kan FilmpjeKijken.com natuurlijk niet achterblijven.

Ondanks dat Hitchcock zonder twijfel een van de beste regisseurs aller tijden is, kunnen wij ons best voorstellen dat er jonge filmliefhebbers zijn die nog amper iets van zijn werk hebben gezien. Speciaal voor hen is onderstaande top vijf samengesteld. Dit zijn niet zozeer zijn vijf beste films (daar hadden Vertigo en Rear Window ongetwijfeld tussen gestaan) maar eerder vijf uitstekende titels om kennis te maken met zijn oeuvre. Omdat het behalve hele goede ook behoorlijk toegankelijk films zijn. Zelfs anno 2014.

5. Notorious

Het verhaal: De aantrekkelijke Alicia Huberman is de dochter van een oud-Nazi. Ze wordt door de Amerikaanse regering gevraagd te spioneren bij wat oude vrienden van haar vader. Daar wordt ze al snel gevangen genomen. Haar vriend Devlin moet haar komen redden.

Het kijken waard omdat: Hitchcock met deze hervertelling van het sprookje van Blauwbaard laat zien dat hij van een bescheiden verhaaltje een ontzettend spannende film kan maken. De twee hoofdrolspelers, Ingrid Bergman en Cary Grant, zijn bovendien erg goed. De film bevat een paar van Hitchcocks beroemdste shots. Bijvoorbeeld wanneer Alicia vergift wordt, alles gaat draaien en ze langzaam het bewustzijn verliest. Een ander bekend shot is de kus tussen Grant en Bergman. Inmiddels bekend als de langste kus in de filmgeschiedenis.

4. Strangers on a Train

Het verhaal: De beroemde tennisser Guy Haines ontmoet de vreemde Bruno Anthony tijdens een treinreis. Beiden hebben iemand in hun leven waar ze liever vanaf zouden zijn. Bruno stelt voor om daarom van moord te ‘ruilen’. Guy legt dan Brunos vervelende vader om, Bruno rekent af met de ex van Guy. Guy denkt dat het om een grapje gaat, totdat Bruno zegt dat hij zijn helft van hun bondje heeft volbracht.

Het kijken waard omdat: Deze film alles in zich heeft dat Hitchcock goed maakte. Van schitterende spanningsopbouw en hopeloze mannen in nood tot geslaagde actiescènes en prachtige shots. Alleen al de manier waarop Bruno de ex van Guy vermoordt, maakt de film de moeite waard. Er wordt perfect gebruik gemaakt van bijvoorbeeld schaduwen en achtergrondmuziek. Dat alles maakt van Strangers on a Train een briljante thriller die nog steeds staat als een huis.

3. The Birds

Het verhaal: Melanie Daniels ontmoet de aantrekkelijke Mitch Brenner in een dierenwinkel in San Francisco. Om indruk op hem te maken brengt ze even later onaangekondigd een bezoekje bij hem thuis, waar nogal wat spanningen heersen. En dan, plotseling, vallen van alle kanten vogels aan

Het kijken waard omdat: Sterke horrorfilms je bang maken van alledaagse dingen. Na het zien van The Birds kijk je de duiven op het station of een merel in de achtertuin toch net even wat anders aan. De effecten die in de film gebruikt worden om de vogelaanvallen goed in beeld te krijgen, waren in die tijd revolutionair en werken nog steeds goed. Natuurlijk is het wat ouderwets, maar het is niet lachwekkend zoals in veel andere films van rond 1960. Nog niet overtuigd? Lees dan de bespreking van The Birds als Fijne Filmklassieker.

2. Psycho

Het verhaal: Secretaresse Marion Crane steelt 10.000 dollar van haar baas. Op haar vlucht overnacht ze in het sinistere Bates Motel. Daar wordt ze zonder enige aanleiding vermoord in de douche door een onbekend figuur. Hoteleigenaar Norman Bates probeert de zaak in de doofpot te stoppen.

Het kijken waard omdat: Je Psycho rustig de eerste grote, moderne horrorfilm zou kunnen noemen. Voor het eerst is niet een kwijlende gek, maar een op het oog normaal mens een verknipte moordenaar en worden onschuldige vrouwen zomaar afgeslacht. Alleen al door de beroemde douche-scène en de doodenge vioolmuziek van Bernard Hermann is de film nog steeds angstaanjagend én een absolute must voor elke filmliefhebber. Over de productie van het omstreden Psycho werd vorig jaar een film gemaakt, die ook alleraardigst is.

1. North By Northwest

Het verhaal: Roger Thornhill wordt per toeval aangezien voor een geheim agent en ontvoerd door een criminele bende. Na zijn ontsnapping probeert hij de onderste steen boven te krijgen en zijn nieuwe liefje uit de armen van de schurken te redden.

Het kijken waard omdat: De hoofdrol, wederom gespeeld door Cary Grant, de inspiratie vormde voor James Bond. Met een beetje fantasie kan je North By Northwest dan ook zien als een voorloper van de moderne Bond-film. Compleet met een dame in nood, een spionage-complot en actiescènes bij beroemde bouwwerken. North By Northwest is een heerlijke avonturenfilm met leuke humor en prachtige rollen die stukken memorabeler en meeslepender is dan de meeste actiefilms die nu in de bioscoop draaien.