Vijf keer niet te missen in mei

Geplaatst: door de redactie

Met ingang van dit jaar presenteren we je iedere eerste maandag van de maand een overzicht van de vijf volgens ons meest in het oog springende releases die maand. Welke vijf films mag je eigenlijk niet missen in mei (al hadden we er deze maand makkelijk tien kunnen kiezen)?

Far From the Madding Crowd
Premièredatum: 7 mei 2015

Wie? Carey Mulligan, Matthias Schoenaerts, Michael Sheen en Tom Sturridge. 

Wat? Het verhaal van de onafhankelijke, mooie en eigenzinnige Bathsheba Everden (Mulligan) en de drie totaal verschillende mannen in haar leven: Gabriel Oak (Schoenaerts), een schapenhouder die  gefascineerd is door haar halsstarrigheid; Frank Troy (Sturridge), een knappe en roekeloze sergeant; en William Boldwood (Sheen), een rijke, oudere vrijgezel. Dit tijdloze verhaal over de keuzes en passies van Bathsheba laat zien hoe je door veerkracht en volharding tegenslagen overwint.

Waarom? Far From the Madding Crowd, naar de gelijknamige literaire klassieker van Thomas Hardy, werd eind jaren zestig van de vorige eeuw al eens verfilmd met Julie Christie als Batsheba. In de nieuwe versie onder regie van Thomas Vinterberg (Festen, Jagten) en met prachtig camerawerk van Charlotte Bruus Christensen (Submarino, My Good Enemy, Jagten) doet Mulligan haar legendarische landgenote haast verbleken met een prachtig innemende vertolking. Maar let op Schoenaerts, mede door deze film zal de Belgische acteur in 2015 tot zeer hoge hoogten reiken.

Ventoux

Premièredatum: 14 mei 2015

Wie? Kasper van Kooten, Wilfried de Jong en Abbey Hoes.

Wat? Vier mannen, vrienden van weleer, beklimmen op hun racefiets de Mont Ventoux, zoals ze dat dertig jaar geleden ook deden. En ze doen wat mannen zo goed kunnen: loodzware ernst en slap ouwehoeren moeiteloos afwisselen. Totdat hun jeugdvriendin, de prachtige Laura zich meldt en de ‘spoken’ uit het verleden zich aandienen. In een hedendaagse en herkenbare mix van hilariteit en weemoed overwint de vriendschap, die juist door dat verleden een vriendschap voor het leven blijkt.

Waarom? Aanvankelijk schreef de Volkskrant-journalist Bert Wagendorp het verhaal van Ventoux om direct te worden verfilmd. Maar omdat de financiering nogal op zich liet wachten, werd het eerst als boek uitgebracht. Het werd een bestseller, waardoor de verwachtingen voor de film hoog zijn. En we zullen het alvast verklappen: regisseuse Nicole van Kilsdonk (Onder het Hart) en haar sterrencast leveren een Nederlandse film af om trots op te zijn. Zware thema's krijgen een luchtig tintje, geen preuts gesus, maar gewoon met geouwehoer en een snoeiharde grap. Een film die het verdient gezien te worden. 

Mad Max: Fury Road
Premièredatum: 14 mei 2015

Wie? Tom Hardy, Charlize Theron en Nicholas Hoult.

Wat? Achtervolgd door zijn turbulente verleden, is 'Mad' Max Rockatansky (Hardy) ervan overtuigd dat hij alleen kan overleven als hij in zijn eentje opereert. Toch komt hij in contact met een groep die in een oorlogsvoertuig, bestuurd door Furiosa (Theron), door de woestenij trekt. De groep is op de vlucht voor de tiran Immortan Joe, van wie iets onvervangbaars is gestolen. De woedende krijgsheer stuurt al zijn bendes achter de rebellen aan, wat uitmondt in een meedogenloze, bloedstollende ‘Road War’. 

Waarom? Toen onderstaande trailer eind maart uitkwam, waren wij definitief om. Zoveel krankzinnige actie zagen we lange tijd niet meer in een voorproefje. Regisseur George Miller nam overigens de tijd voor zijn vierde Mad Max-film, want de vorige - Mad Max: Beyond Thunderdome - verscheen alweer dertig jaar geleden. Sindsdien regisseerde Miller films als The Witches of Eastwick, Babe: Pig in the City en de twee Happy Feet-films, maar werkte ondertussen ook aan deze film. Een eerste script voor Fury Road dateert al van 2003, maar pas in de zomer van 2012 vonden de eerste opnames plaats.

De Surprise

Premièredatum: 21 mei 2015

Wie? Jeroen van Koningsbrugge, Georgina Verbaan en Jan Decleir.

Wat? Multimiljonair Jacob (Van Koningsbrugge) wordt voor het eerst in zijn leven verliefd op de mooie Anne (Verbaan). Voor het eerst lijkt het leven hun toe te lachen, alleen hebben ze kort daarvoor een contract getekend met een bedrijf dat hen op een verrassende wijze naar de andere wereld zal helpen. Als zij onder het contract proberen uit te komen, blijkt dat nog niet zo makkelijk...

Waarom? Met zijn vorige film Karakter won regisseur Mike van Diem de Oscar voor beste buitenlandse film. Het was weliswaar tot nu toe de laatste keer dat Nederland die eer ten deel viel, maar dat was wel alweer vijftien jaar geleden. Dat Van Diem ondanks de bijzonder lange pauze als speelfilmregisseur het kunstje niet verleerd is, blijkt wel uit De Surprise. Een gitzwarte romantische komedie met glansrollen voor Van Koningsbrugge en Verbaan.

Woman in Gold
Premièredatum: 28 mei 2015

Wie? Helen Mirren, Ryan Reynolds en Daniel Bruhl. 

Wat? Tijdens de Tweede Wereldoorlog roofden de nazi's in Wenen kunst van de familie van de inmiddels in de VS woonachtige Maria (Mirren). Eén van de geroofde kunstwerken was het schilderij 'Portret van Adèle Bloch-Bauer I' van de beroemde Weense schilder Gustav Klimt, een portret van Maria's tante Adèle. Door nieuwe wetgeving in Oostenrijk kan zij echter die kunst terugeisen, mits een speciale commissie daarmee instemt althans. Samen met de jonge advocaat Randol Schoenberg (Reynolds) begint Maria aan een juridisch gevecht om de familiestukken terug te krijgen. 

Waarom? Eigenlijk zou Helen Mirren alleen al reden genoeg moeten zijn om deze film te zien. Maar het op waargebeurde feiten gebaseerde Woman in Gold biedt zoveel meer dan alleen de briljante actrice. Haar samenspel met Reynolds en Bruhl, die gestalte geeft aan een Oostenrijkse onderzoeksjournalist, is heerlijk om naar te kijken. Daarnaast is het verhaal dat regisseur Simon Curtis (My Week with Marilyn) vertelt niet alleen heel interessant, maar ook nog eens prachtig uitgebeeld met flashbacks naar het Wenen van de jaren dertig en veertig.