Europese films in een Amerikaans jasje

Geplaatst: door Joris Debeij

"I can't sleep because I can't stop watching the new trailer for THE GIRL WITH THE DRAGON TATTOO." Dit twitterde Richard Kelly, regisseur van Donnie Darko, nadat de trailer van de Amerikaanse versie online werd gezet. ‘Waarom een remake maken wanneer het origineel al zo goed is?’ vroeg ik hem, zijn antwoord was kort: "David. Fincher."

Het origineel van de Deense regisseur Niels Arden Oplev is een spannende thriller waarin een journalist een familie mysterie moet ontraadselen. De film won niet alleen in Europa maar ook in de VS vele prijzen. Toch besloten de Amerikanen om deze succesfilm opnieuw te gaan maken, met David Fincher aan het roer.  

Het is niet nieuw dat de Amerikanen besluiten om een Europese film opnieuw te maken voor de Amerikaanse markt. Het begon in de jaren ’20 van de vorige eeuw met remakes van de stomme film. Door de jaren heen zijn er tientallen Europese films in een nieuw ‘Amerikaans’ jasje gestoken. Vanilla Sky, Easy Money, Quarantine, stuk voor stuk imitaties, waarbij de ene succesvoller is dan de andere.

Voor de studio’s is een remake maken een begrijpelijke keuze. Waarom een script eindeloos herschrijven tot het perfect is, als je al een succesvol Europees ‘voorbeeld’ film hebt liggen? Daarbij komt dat niet-Amerikaanse films anders verteld worden dan traditionele Hollywood films. Het materiaal is vaak meer seksueel getint en ook qua humor, drama, actie en geweld is het net anders. Deze andere vorm van vertelling maakt remakes ook voor een Hollywood regisseur aantrekkelijk.

De huidige generatie Europese filmmakers zien een remake als een groot compliment. Het geeft aan dat zij met originele ideeën komen die goed zijn voor het hoogste niveaus op filmgebied: Hollywood. Ook zijn zij dan zelf een stap dichterbij de filmwereld in Los Angeles. En een remake geeft natuurlijk een boost aan de verkoop van de originele film.

Een remake van een succesvolle Europese film is echter niet meteen verzekerd van succes. Tot nu toe heeft er nog nooit één een Academy Award voor Beste Film gewonnen. Imitaties van Aziatische films daarentegen.. met The Departed (2006) als meest succesvolle voorbeeld. Maar een remake kan ook één van de grootste flops van het jaar zijn natuurlijk, zoals The Tourist (2010) met Johnny Depp en Angelina Jolie.    

The Girl With The Dragon Tattoo zal vanaf 19 januari 2012 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn. Als je een oordeel moet geven na het zien van de trailer kun je niets anders concluderen dat het een exacte kopie van het origineel is, behalve het feit dat het Engelstalig is (met verdacht veel Europese accentjes). Toch zal het niet verrassen wanneer de regisseur na zijn eerdere successen als The Social Network opnieuw wegloopt met een flinke hap uit de Box Office.