Niet Batman, maar media zetten James Holmes aan tot laffe daad

Geplaatst: door Jochem Geerdink

Een profiel van James Eagan Holmes zul je op IMDb niet snel vinden. Toch zal de naam van de 24-jarige Amerikaan tot in de eeuwigheid verbonden zijn - en blijven - aan de filmindustrie.

Het was een interessante discussie die ik zaterdag voerde met een collega-journalist. “Waarom hebben jullie op Filmpjekijken.com geen aandacht besteed aan de schietpartij in Aurora?” Het antwoord lag voor de hand: omdat het in onze ogen niets te maken had met film. Oké, Holmes schoot de magazijnen van zijn vier (!) wapens leeg tijdens een eerste - nachtelijke - voorstelling van The Dark Knight Rises in het voorstadje van Denver, Colorado. Maar vooralsnog is dat alles wat het wat ons betreft filmgerelateerd maakt. En dus niet relevant voor een online filmmagazine.

Wel plaatsten we in de nacht van vrijdag op zaterdag een statement van TDKR-regisseur Christopher Nolan. De verklaring van deze inmiddels grote naam uit de hedendaagse cinema vonden we namelijk wél relevant voor onze bezoekers. Nolan, zijn cast en filmstudio Warner Bros. hadden vanwege de gebeurtenissen in de Verenigde Staten eerder op de dag een persdag en de feestelijke première in Parijs afgezegd en reageerden voor het eerst openbaar op het incident.

“Het filmtheater is mijn thuis. De gedachte dat iemand die onschuldige en hoopvolle plek op zo’n ondraaglijke wijze komt verwoesten, doet mij veel pijn”, liet Nolan weten. Daarmee uitte de filmmaker zijn gevoelens nog politiek correct. Want Holmes raakte vrijdagochtend met zijn kogelregen veel meer dan de twaalf doden en bijna zestig gewonden in de Century bioscoop. Zijn daad zal de komende tijd grote sporen achterlaten in de hele filmindustrie.

Zoals ook de aanslag op het World Trade Center in 2001 dat deed. We herinneren ons nog maar al te goed dat Sony Pictures destijds een speciale teaser trailer van de eerste Sam Raimi Spider-Man film terug trok uit de bioscopen. In het filmpje was te zien hoe Spidey een enorm web had gespannen tussen de twee op 9/11 ingestorte torens van het World Trade Center, om daarmee een helikopter met bankovervallers te 'vangen'. Ook een teaserposter waarop het door Tobey Maguire gespeelde karakter aan één van de torens kleeft, werd verbannen uit de theaters. De affiches wisselen sindsdien voor behoorlijke bedragen van eigenaar op veilingsites als eBay.

Een recenter voorbeeld is Neighbourhood Watch. Nadat buurtwacht George Zimmerman in februari de 17-jarige zwarte tiener Trayvon Martin doodschoot, werd de titel door filmstudio 20th Century Fox snel veranderd in The Watch. Enkele uren na de laffe daad van Holmes greep de (Amerikaanse) filmindustrie opnieuw in. Warner Bros. schrapte niet alleen de persdag en première in Parijs, het trok ook direct de trailers voor het half oktober uitkomende gangsterepos Gangster Squad terug. In die film is te zien hoe maffia in de jaren ’40 en ’50 van de vorige eeuw na de oostkust ook de macht aan de Amerikaanse westkust in handen proberen te krijgen. Daarbij schieten de gangsters hun machinegeweren leeg in een bioscoop, een scène die ook in de trailers te zien is.

Warner kondigde aan dat de trailers niet meer te zien zullen zijn in de bioscoop en verwijderde de video’s van YouTube. Niet alleen aan de andere kant van de oceaan, maar ook in ons eigen Nederland. Nadat Warner Nederland de video's uit hun kanaal haalde, hebben wij de trailers direct geupload naar ons eigen YouTube-kanaal. Vervolgen kregen we in het beheerdergedeelte de melding dat de video’s geblokkeerd zijn voor vertoning in de Verenigde Staten. En het lijkt op dit moment zelfs zeer aannemelijk dat de bewuste akte de uiteindelijke bioscoopversie van Gangster Squad niet zal halen.

De actie van Warner is ergens begrijpelijk, maar zal tegelijkertijd door de wapenlobby aangegrepen worden als verkapte schuldbekentenis. Want direct na de actie van Holmes barstte natuurlijk gelijk de discussie weer los over hoe films en computergames aanzetten tot geweld. In het wapengekke Amerika, kijk Bowling For Columbine (nog) maar eens, werd alweer snel voorbij gegaan aan het feit dat je in the land of the free makkelijker aan een semiautomatisch geweer, dan aan een jointje komt. En voor het bezit van dat laatste word je zelfs zonder pardon in de gevangenis gesmeten. Waar jij met een beetje pech vervolgens je onderkomen mag delen met een celgenoot genaamd Bubba.

Natuurlijk kunnen we niet helemaal voorbij gaan aan het feit dat Holmes daags voor zijn daad zijn haren rood verfde, “zoals The Joker dat had”. En naar verluidt droeg hij een gasmasker, zoals ook Batmans nieuwste Nemesis Bane dat heeft in The Dark Knight Rises. Maar ik kan me niet voorstellen dat het Batman, Bane of The Joker was die Holmes aanzette tot zijn daad. Alles wijst er vooralsnog op dat Holmes vooral een boze eenzame loner is. Zoals Sean Penn's Samuel Bicke in The Assassination Of Richard Nixon of Charles Whitman (Kurt Russell) in The Deadly Tower. Eenzame psychopaten, die hun 15 Minutes zorgvuldig uitkiezen.

Ook Holmes bereidde zijn actie minutieus voor en koos voor de eerste vertoning van TDKR. Een grootser - makkelijk te benaderen - drukbezocht evenement was momenteel niet denkbaar. Ik denk niet dat Holmes, Batman pijn wilde doen. Zo wordt deze comic- en filmheld door Holmes niet eens genoemd op zijn profiel op datingsite Match.com. Nee, de vertoning lijkt toch vooral het middel waarmee de - nu beroemdste - inwoner van Aurora zijn doel wilde bereiken: het nieuws halen. Niet voor niets gaf hij zich zonder enig verzet over bij zijn arrestatie.

Zijn doel was bereikt, zoals hetzelfde precies een jaar geleden gebeurde op het Noorse eilandje Utøya waar Anders Behring Brevik zich als een mak lammetje overgaf aan de politie. Maar niet voordat hij tientallen onschuldige jongeren had afgeslacht. Zolang mensen met getroebleerde geesten zoals James Holmes zó makkelijk aan wapens komen als in Amerika, zullen incidenten zoals in Aurora blijven gebeuren. Hoe vaak we trailers ook terug trekken, of hoeveel scènes we ook uit films snijden.

Nu was het een bioscoop die getroffen werd, volgende keer zal weer ‘gewoon’ een restaurant, winkelcentrum, middelbare school of andere drukbezochte locatie het doelwit zijn. Want de massale aandacht die de media aan deze zaak schenken heeft vast alweer een volgende idioot getriggerd. Daar kan geen film of computergame tegenop.