12 Years A Slave wint beste film, American Hustle grote verliezer

Geplaatst: door de redactie

Misdaadfilm American Hustle was vooraf de grote favoriet, maar verzilverde vannacht tijdens de 86e Academy Awards geen enkele van de tien nominaties. Gravity werd uiteindelijk met zeven beeldjes de grote winnaar, al kreeg de eveneens tien keer genomineerde film van Alfonso Cuarón, zelf bekroond voor beste regie, vooral Oscars in technische categoriën.

12 Years A Slave van de in Nederland woonachtige Britse regisseur Steve McQueen kreeg de belangrijkste onderscheiding, het werd uitgeroepen tot beste film van 2013. Daarnaast won het aangrijpende slavenepos ook nog Oscars voor beste scenario op basis van bestaand materiaal - het gelijknamige boek van Solomon Northup - en beste vrouwelijke bijrol (Lupita Nyong'o).

Leonardo DiCaprio - genomineerd voor The Wolf Of Wall Street, dat geen van de vijf nominaties wist te verzilveren - moest opnieuw lijdzaam toezien hoe iemand anders met de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol ging wandelen. Matthew McConaughey won de Academy Award voor zijn rol van cowboy Ron Woodroof in aidsdrama Dallas Buyers Club. Ook Jared Leto werd onderscheiden voor die film, als beste mannelijke bijrol.

Bij de vrouwen ging het beeldje voor beste vrouwelijke hoofdrol zoals verwacht naar Cate Blanchett voor haar glansrol in Blue Jasmine. Het was voor de actrice haar tweede Oscar, eerder won de Australische al beste vrouwelijke bijrol in Scorsese's The Aviator. Waar velen hun geld voor beste vrouwelijke bijrol hadden gezet op Jennifer Lawrence (American Hustle), kreeg een dolblije Lupita Nyong'o de Oscar voor haar bijdrage aan slavendrama 12 Years A Slave.

Alfonso Cuarón werd de eerste Latijns-Amerikaanse regisseur in de geschiedenis van de Academy Awards die de Oscar voor beste regie kreeg. Dat was voor Gravity, in aantal de grote winnaars van deze editie. Van de zeven onderscheidingen waren er echter vijf in technische categoriën, terwijl Emmanuel Lubezki de Oscar kreeg voor zijn camerawerk.

Niet Omar van de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad of het Belgische The Broken Circle Breakdown, maar La Grande Bellezza won - zoals door velen verwacht - de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Op de foto hierboven zie je regisseur Paolo Sorrentino tijdens zijn 'acceptance speech'. Frozen won niet alleen de eerste beste animatie voor Walt Disney Studios, maar kreeg ook de Oscar voor beste song. De Disney-film troefde in die laatste categorie onder meer de Ierse rockband U2 af, die op de rode loper kreeg te maken met een heuse 'fotobom' door Benedict Cumberbatch.

American Hustle en The Wolf Of Wall Street waren niet de enige films met veel nominaties die niets verzilverden. Ook Nebraska en Captain Phillips - ieder zes nominaties - bleven met lege handen. Her van Spike Jonze sleepte uiteindelijk één van de vijf nominaties binnen, die voor beste originele scenario.

Presentatrice Ellen DeGeneres verbrak tijdens de ceremonie in Los Angeles trouwens een record. Een 'selfie' die zij maakte met een groot aantal acteurs en actrices (zie foto boven dit artikel), werd binnen twee uur tijd ruim twee miljoen keer geretweet. 

De belangrijkste winnaars:

Beste film: 12 Years A Slave
Beste regie: Alfonso Cuarón (Gravity)
Beste acteur: Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club)
Beste actrice:Cate Blanchett (Blue Jasmine)
Beste mannelijke bijrol: Jared Leto (Dallas Buyers Club)
Beste vrouwelijke bijrol: Lupita Nyong’o (12 Years A Slave)
Beste originele scenario: Her
Beste scenario op basis van bestaand materiaal: John Ridley (12 Years A Slave)
Beste buitenlandse film: La Grande Bellezza
Beste lange documentaire: 20 Feet From Stardom
Beste animatiefilm: Frozen
Beste camerawerk: Emmanuel Lubezki (Gravity)
Beste song: Let It Go (Frozen)

Communicatiebureau Way To Blue vatte alle winnaars van de 86e Oscars in deze handige infographic: