Alan Rickman (69) overleden

Geplaatst: door de redactie

Alan Rickman, één van de meest geliefde Britse acteurs uit de film- en theater- wereld, is in Londen overleden. Dat heeft zijn familie vandaag bekend gemaakt. Rickman stierf aan de gevolgen van kanker. Hij werd negenenzestig jaar oud.

Rickman was al eenenveertig jaar oud toen hij eind jaren tachtig naar LA vertrok. Hij werd direct gecast tegenover Bruce Willis in Die Hard van regisseur John McTiernan. Eerder blikten wij al twee keer terug op de film, hier en hier, die uitgroeide tot actieklassieker. Rickman speelde nog een schurk in Robin Hood: Prince of Thieves, naast Kevin Costner. Volgens de geruchten eiste de grote Kevin Costner destijds dat Rickmans rol gereduceerd werd, omdat er sprake was van een serieus gevalletje "upstaging".

Rickman liet ook een romantische kant zien: hij speelde met Juliet Stevenson in Truly, Madly, Deeply van Anthony Minghella en naast Emma Thompson in Sense and Sensibility van Ang Lee. Hij speelde later ook nog met Thompson in Love, Actually en de tv-film The Song of Lunch. Halverwege de jaren negentig zette hij de actrice ook nog voor de camera in zijn eigen regiedebuut The Winter Guest. Ook in zijn tweede film als regisseur, The King’s Gardens, castte hij een Sense and Sensibility tegenspeler: Kate Winslet.

Rickman speelde nog komische rollen in Dogma (als uiteraard de stem van God) en Galaxy Quest (als een sci-fi acteur met Shakespeare-training). Niet lang daarna verwierf hij in 2001 bekendheid bij een compleet nieuwe generatie door zijn rol als Snape in de Harry Potter-serie. Rickman speelde Snape in alle Potter-films, inclusief de afsluiter uit 2011. Binnenkort is hij nog te zien in Eye in the Sky naast Helen Mirren en is hij opnieuw te horen als The Blue Caterpiller in Alice: Through The Looking Glass.

Rickman trouwde in 2012 met Rima Horton. Het tweetal ontmoette elkaar als tieners. Ze waren vervolgens samen vanaf 1965 tot aan zijn dood. Hij bleef daarnaast ook altijd actief op het toneel, zowel als acteur als regisseur. Wil je nog meer weten over Rickman dan kun je ons portret nog eens teruglezen of nog eens kijken naar het interview dat we destijds met hem deden voor The King's Gardens.