Breaking Dawn - Part 2 grote winnaar Razzies

Geplaatst: door de redactie

Met liefst zeven Razzies is The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 de grote winnaar bij de verkiezing van slechtste filmprestaties van 2012 geworden. Naast slechtste film van vorig jaar, werd het vijfde - en laatste - deel uit de commercieel zeer succesvolle franchise afgelopen nacht door de Golden Raspberry Foundation in nog zes categorieën 'bekroond' tot winnaar.

Zo viel Kristen Stewart de prijs voor slechtste vrouwelijke hoofdrol ten deel, werd Bill Condon onderscheiden als slechtste regisseur en won Taylor Lautner (weerwolf Jacob in de films) liefst twee awards: slechtste mannelijke bijrol en slechtste filmkoppel. Die laatste prijs moet de acteur delen met de 12-jarige Mackenzie Foy. Breaking Dawn - Part 2 won een poll op filmsite Rotten Tomatoes voor slechtste sequel en tenslotte vonden de 657 leden van de Golden Raspberry Award Foundation de complete cast van de film het slechtste acteerensemble.

Vaste klant Adam Sandler moest dit jaar genoegen nemen met 'slechts' twee met gouden verf bespoten plastic frambozen: slechtste mannelijke hoofdrol en slechtste scenario, beide voor zijn film That's My Boy, die in Nederland niet werd uitgebracht in de bioscoop. Vorig jaar zorgde Sandlers film Jack And Jill voor een unicum in de historie van de Razzies door alle tien de categorieën te winnen.

Rihanna werd door de jury 'beloond' met de titel slechtste vrouwelijke bijrol voor haar bijdrage aan Battleship. Saillant: regisseur Peter Berg noemde het acteerdebuut van de zangeres uit Barbados "erg goed" en Rihanna "een natuurtalent".

De Golden Raspberry Awards worden sinds 1980 traditiegetrouw de dag voor de Academy Awards uitgereikt, met uitzondering van vorig jaar toen de ceremonie eenmalig op 1 april plaatsvond. Meestal gebeurt dat zonder de aanwezigheid van de 'winnaars', al kwam onze landgenoot Paul Verhoeven in 1996 - als eerste in de historie - wél zijn Razzies voor Showgirls ophalen tijdens de awardceremonie.

Daarmee zette Verhoeven toch een soort van trend, want in de jaren die volgden, haalden bijvoorbeeld ook Tom Green (voor Freddy Got Fingered), Halle Berry (Catwoman) en Sandra Bullock (All About Steve) zelf hun prijs op. Berry gaf in 2004 zelfs een heuse acceptance speech, waarbij ze haar eigen rede van drie jaar eerder bij de Oscars op de hak nam.

Sandra Bullock was het drie jaar geleden, tijdens de dertigste editie van de Razzies, niet eens met het oordeel van de jury. Ze was van mening dat de juryleden All About Steve helemaal niet gezien hadden. Daarom had ze een kar vol DVD's van de romkom, waarin Bullock samen te zien is met Bradley Cooper, meegenomen.