Celluloid volgend jaar ten grave gedragen

Geplaatst: door de redactie

Slecht nieuws voor filmromantici. De grote Amerikaanse studio's hebben aangekondigd dat films eind volgend jaar niet meer op 35 mm worden gedistribueerd in de VS. De rest van de wereld zal voor het eind van 2015 geen prints meer op celluloid ontvangen. Dat valt op te maken uit het laatste IHS Screen Digest Cinema Intelligence Service report.

Al is er volgens de rapportage nog een lange weg te gaan. Eind 2011 was wereldwijd net iets meer dan de helft van de bioscopen over op digitale projectie. Waaronder vrijwel alle theaters in ons land. Zij vervingen vorig jaar, met steun van de overheid, hun 35 mm projectors voor digitale weergave.

Mogelijk komen zij dit jaar alweer voor een verrassing te staan, want volgens IHS zijn niet alle digitale projectors toereikend voor weergave van Peter Jacksons The Hobbit. In plaats van standaard 24 frames per seconde, filmde de Nieuw-Zeelander zijn nieuwste avonturenprent op 48 frames per seconde. Daarmee is het eind overigens nog niet in zicht, want James Cameron heeft al laten weten dat hij voornemens is het vervolg op Avatar op liefst zestig frames per seconde te filmen.

Het ten grave dragen van celluloid prints heeft ook een economische reden. Tijdens het proces wordt zilver gebruikt. De afgelopen jaren steeg de prijs van het edelmetaal met liefst vijfhonderd procent.