Cinematograaf Vilmos Zsigmond overleden

Geplaatst: door de redactie

Vilmos Zsigmond, één van de bekendste cameraregisseurs ooit, is afgelopen vrijdag overleden. Dat heeft zijn zakenpartner Yuri Neyman dit weekend bekend gemaakt. De Hongaarse cinematograaf is vijfentachtig jaar oud geworden.

Zsigmond ontvluchtte halverwege de jaren vijftig zijn thuisland uit angst voor de Russen en kreeg in de jaren zeventig zijn eerste grote werk als cinematograaf voor Robert Altman aan McCabe. Vervolgens werkte hij nog met Altman aan onder meer onze filmklassieker The Long Goodbye. Verder schoot hij in die tijd The Sugarland Expres voor een debuterende Steven Spielberg, met wie hij later ook nog zou werken aan Close Encounters of the Third Kind. Voor die laatste film zou hij zijn enige Oscar winnen.

Zsigmond werkte vervolgens nog met regisseurs als Michael Cimino (The Deer Hunter, Heaven's Gate), Richard Donner (Assassins, Maverick), Woody Allen (Melinda and Melinda, Cassandra’s Dream) en Brian De Palma (Blow Out, Obsession). Zijn laatste Oscarnominatie kreeg hij voor de James Ellroy-verfilming The Black Dahlia, ook van De Palma. Recentelijk schoot hij nog afleveringen van The Mindy Project.