Grace Of Monaco opent Cannes Film Festival

Geplaatst: door de redactie

Het Cannes Film Festival wordt dit jaar geopend met de film Grace Of Monaco. De biopic over actrice Grace Kelly die prinses Grace van Monaco werd, is 14 mei te zien in de Franse badplaats. Het wereldberoemde filmfestival is dit jaar van 14 tot en met 25 mei.

Grace Kelly (in de film gespeeld door Nicole Kidman) was een gevierd en geliefd Hollywoodactrice toen ze prins Rainier III van Monaco (Tim Roth) ontmoette, verliefd op hem werd en later ook met hem trouwde. Door dat huwelijk werd zij - tegen haar zin overigens - gedwongen te stoppen met acteren. Kelly was onder meer te zien in drie films van Alfred Hitchcock en kreeg bovendien in 1955 een Oscar voor haar rol als Georgie Elgin in The Country Girl.

Het nieuws kwam enkele uren nadat Amerikaanse media meldden dat de geplande VS-release van door Olivier Dahan geregisseerde film op 14 maart van de baan was. Aangenomen werd dat die beslissing mogelijk beïnvloed werd door de moeizame relatie tussen enerzijds Dahan en anderzijds producent Harvey Weinstein. De twee botsten in het verleden over een scène in de film waarin Prins Rainier en de Franse president Charles De Gaulle een politiek dispuut hadden. Weinstein wilde volgens Dahan "onredelijke aanpassingen" in die scène.

Dat zorgde ervoor dat de VS-release eerder al eens tot nader order uitgesteld werd. Aanvankelijk zou Grace Of Monaco namelijk al op 27 november jongstleden in première gaan in de Verenigde Staten. De Nederlandse première staat vooralsnog gepland voor 6 juni.

Aannemelijker is dat de VS-release van Grace Of Monaco opnieuw is uitgesteld vanwege de première in Cannes omdat het filmfestival exclusiviteit heeft bedongen bij The Weinstein Company. In de film zijn belangrijke bijrollen voor onder meer Frank Langella (Frost/Nixon, Robot & Frank), Parker Posey (Superman Returns), Milo Ventimiglia (Heroes) en Derek Jacobi (Gladiator) weggelegd.