James Gandolfini (51) overleden

Geplaatst: door de redactie

De filmwereld reageert geschokt op de plotselinge dood van James Gandolfini, tijdens een verblijf in Rome. De op 18 september 1961 in Westwood, New Jersey geboren Gandolfini was in Italië om tijdens het Taorima Film Festival in Sicilië deel te nemen aan een paneldiscussie met regisseur Gabriele Muccino (The Pursuit Of Happyness, Seven Pounds, Playing For Keeps). Hij overleed naar verluidt aan de gevolgen van een hartaanval, al heeft zijn management nog geen doodsoorzaak bekendgemaakt.

James Gandolfini in de rol die bepalend zou blijken voor zijn carrière: als maffiabaas Tony Soprano in The Sopranos.

Tijdens zijn carrière was Gandolfini weliswaar te zien in tientallen films en televisieseries, hij zal vooral herinnerd worden vanwege zijn rol als Tony Soprano in HBO-televisieserie The Sopranos. Niet alleen zette die rol de acteur van Italiaanse komaf definitief op de kaart, de zes seizoenen lopende serie bleek ook het startschot voor een heel nieuwe benadering van televisieseries en daarmee grondlegger voor de huidige kwaliteitsrevival.

Niet voor niets werd The Sopranos onlangs door het Writers Guild of America uitgeroepen tot de best geschreven televisieserie ooit. Daarnaast won Gandolfini drie Emmy Awards (hij was alle zes de seizoenen genomineerd) voor beste acteur voor zijn rol als de getroubleerde pater familias van een maffiafamilie uit New Jersey.

Televisiezender HBO, dat The Sopranos op de buis bracht, liet in een verklaring weten "in shock" te zijn over het plotselinge overlijden van Gandolfini. "Ons verdriet over het verlies van een geliefd lid van onze familie is niet in woorden uit te drukken", schrijft HBO in de verklaring. "Hij was een bijzondere man, een groot talent. Maar belangrijker nog een zachtaardig en liefdevol persoon die iedereen gelijkwaardig behandelde. Ongeacht hun titel of positie. Velen van ons heeft hij geraakt met zijn humor, zijn warmte en zijn nederigheid. Onze gedachten zijn bij zijn vrouw en kinderen. We zullen hem vreselijk missen."

Met 'Little' Steven Van Zandt in The Sopranos.

'Little' Steven Van Zandt, gitarist in de E Street Band van Bruce Springsteen, reageerde via Twitter op de plotselinge dood van Gandolfini. Van Zandt speelde in The Sopranos stripclubeigenaar Silvio Dante.

Gandolfini was veel meer dan alleen Tony Soprano. Regelmatig dook de acteur op in bijrollen, recent nog in bijvoorbeeld Zero Dark Thirty en Killing Them Softly. Ook speelde hij een voorname rol in het door Quentin Tarantino geschreven en door Tony Scott geregisseerde True Romance. Andere opmerkelijke bijdragen leverde hij bijvoorbeeld aan The Mexican, Where The Wild Things Are (waaraan hij zijn stem leende), 8mm, Fallen, The Taking Of Pelham 123, All The King's Men en The Last Castle.

Naast Sean Penn in All The King's Men.

Grotendeels rollen die hij dankte aan de manier waarop hij gestalte gaf aan Tony Soprano. In een interview met Vanity Fair vertelde Gandolfini eens dat hij nooit gedacht had zo succesvol te worden. "Toen ik hoorde van The Sopranos, had ik verwacht dat ze een aantrekkelijke vent zouden casten. Niet George Clooney, maar een Italiaanse versie van George Clooney. Ik heb veel geluk gehad, zeker wanneer je kijkt hoe ik eruit zie."

Fans van Gandolfini verzamelden zich na het nieuws over zijn dood in restaurant Holsten's waar in 2007 de slotscène van The Sopranos werd gefilmd. Onder die akte werd het nummer Don't Stop Believing van Journey gebruikt. "Het is een oprechte eer dat we op die manier een van de meeste memorabele momenten uit de televisiegeschiedenis hebben mogen delen", liet de band weten in een verklaring. "Hij was een geweldige acteur en is veel te vroeg van ons weggenomen. Ons medeleven gaat uit naar zijn familie."

Gandolfini was sinds 2008 getrouwd met Deborah Lin, zijn tweede echtgenote. Met haar kreeg hij afgelopen oktober een dochtertje. De acteur had daarnaast al een zoon, Michael, uit een eerder huwelijk met Marcy Wudarski. Van haar scheidde hij in 2002. 

Gandolfini in Surviving Christmas.