Lucia de B. is Nederlandse Oscarinzending

Geplaatst: door de redactie

Het drama Lucia de B. is dit jaar de Nederlandse Oscarinzending, zo maakte filminstituut EYE vanavond bekend. Het is voor regisseur Paula van der Oest de tweede keer dat een film van haar wordt ingestuurd. De vorige keer leverde haar dat zelfs een nominatie voor de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film op.

De film vertelt over één van de grootste gerechtelijke dwalingen uit de Nederlandse geschiedenis. De Haagse verpleegster Lucia de Berk bracht begin deze eeuw namelijk 6,5 jaar onterecht door in de gevangenis nadat zij beschuldigd werd van moord op meerdere patiënten in het ziekenhuis waar zij werkte. In de filmversie, die overigens nogal een loopje neemt met de daadwerkelijke gebeurtenissen, geeft Ariane Schluter gestalte aan de Engel des Doods, zoals De Berk door de pers betiteld werd.

Regisseuse Paula van der Oest zag eerder al een film van haar ingestuurd voor de meest prestigieuze filmprijzen. Zus & Zo behoorde in 2002 zelfs tot de vijf genomineerden voor de Oscar, die uiteindelijk naar het Duitse Nirgendwo In Afrika ging. Een jaar later behaalde Ben Sombogaart met De Tweeling voor het laatst een Nederlandse Oscarnominatie. Vorig jaar was Borgman de Nederlandse inzending, de film van Alex van Warmerdam werd uiteindelijk niet genomineerd.

Of Lucia de B. wel tot de favorieten behoort weten we half december. Dan maakt de Academy Of Motion Picture Arts & Sciences (AMPAS), de organisatie achter de Oscars, bekend welke negen films in de race zijn voor één van de vijf nominaties. Die vijf kanshebbers worden vervolgens begin januari onthuld, waarna op zondag 22 februari de 87e editie van de Academy Awards plaatsvindt.