Première De Grote Zwaen op Nederlands Film Festival

Geplaatst: door de redactie

De Grote Zwaen, de tweede speelfilm van Max Porcelijn (Plan C), beleeft zijn première tijdens de 35e editie van het Nederlands Film Festival. De zwart-humoristische misdaadfilm krijgt een feestelijke eerste vertoning op woensdagavond 30 september in Pathé Rembrandt, zo maakte het NFF vanochtend bekend.

 

De Grote Zwaen gaat over schrijver Gerard F. Zwaen (Peter van de Witte). Hij ligt in scheiding, zijn status neemt af, zijn laatste novelle De Spin wordt niet serieus genomen en hij heeft vooral geldproblemen. Maar dat is nog kinderspel bij wat hem te wachten staat wanneer hij zijn boekhouder doorzeefd met kogels aantreft. De schrijver raakt verzeild in perikelen met onder meer een corrupte FIOD-rechercheur (Ton Kas), een drugsbaas (Michiel Romeyn) en een Rijksrechercheur (Ruben van der Meer). Anniek Pheifer (Aanmodderfakker) speelt Lisa, de vriendin van Zwaen.

Drie jaar geleden kreeg Porcelijn liefst zeven Gouden Kalf-nominaties voor zijn debuutfilm Plan C. Twee daarvan werden er verzilverd: voor beste scenario en beste bijrol voor René van 't Hof (foto boven met Ton Kas), die ook in De Grote Zwaen te zien is. Porcelijn schreef opnieuw zelf het scenario voor de komedie die vanaf donderdag 29 oktober in de Nederlandse bioscopen te zien is.

De 35e editie van het Nederlands Film Festival opent op woensdag 23 september met de roadmovie J. Kessels. De film van Erik de Bruyn herenigt Frank Lammers en Fedja van Huêt in de hoofdrollen - en Ruben van der Meer in een bijrol - en werd gebaseerd op het gelijknamige boek van P. F. Thomesé.