Redactie FilmpjeKijken: Mad Max: Fury Road beste film van 2015

Geplaatst: door de redactie

Het is keihard, bloedmooi en wat ons betreft met stip de beste film van het jaar: Mad Max: Fury Road. De geniale gekte die George Miller op het scherm tovert liet ons twee uur op het puntje van onze stoel zitten en is waarschijnlijk de beste actiefilm sinds de eeuwwisseling. In onze top 10 van het jaar eindigt Mad Max dan ook bovenaan.

2015 was het jaar van de nostalgische blockbusters. Mad Max en Star Wars kregen met succes een nieuw biscoopavontuur. Ook de nieuw Bond en Jurassic World werden overwegend goed ontvangen. Bij Terminator en Fantastic Four liep de hernieuwde kennismaking uit op een regelrecht drama. En het was natuurlijk het jaar van de girlpower, de gesneuvelde box-office records en de definitieve doorbraak van Domhall Gleeson, die elke week wel in een nieuwe film leek op te duiken. 

De harde kern van de redactie van FilmpjeKijken.com is het verder redelijk eens over wat de beste films van het jaar zijn. Naast Mad Max zijn dat vooral de nieuwe Star Wars en The Lobster. Hieronder vind je onze top tien van 2015, gevolgd door de lijstjes van de individuele redacteuren. En hier lees je onze jaaroverzichten van 2014, 20132012 en 2011.

Onze Top 10 van 2015:

 

1. Mad Max: Fury Road

Van de liefdevolle details van de knettergekke auto's tot de adembenemende explosies. Alles aan Mad Max: Fury Road is geweldig. Gefilmd op een manier die het gevaar bijna tastbaar maakt en de snelheid voelbaar. Miller maakt van cinema een puur lichamelijke ervaring en ziet zich daarin het afgelopen filmjaar ongeëvenaard. De meest intense bioscoopervaring van het jaar en één groot spectakel. 

2. The Lobster

Veel buitenlandse regisseurs leveren hun eigen stempel en stijl maar wat graag in voor een kans om een dure Englstalige film te mogen maken. Dat geldt gelukkig niet voor Yorgos Lansthimos. Zeker het eerste deel van zijn The Lobster is een ongekend rariteitenkabinet. Volstrekt uniek en bizar. Absurdisme op z'n best.

3. Star Wars Episode VII: The Force Awakens

Dé film waar dit jaar het meest naar uitgekeken werd. J.J. Abrams stond voor een bijna onmogelijke taak om de vieze nasmaak van de prequels in één keer uit te wissen en de franchise nieuw leven in te blazen. Maar daar slaagt hij met verve in. Een betere doorstart had Star Wars niet kunnen hebben. Voor onze Elise was het in elk geval de film die haar dit jaar het meest betoverd heeft.

4. Youth

Dat Sorrentino mooie plaatjes kan schieten, wisten we al langer. Met Youth doet hij dat kunstje nog eens over. Een prachtige, ongewone film over ouder worden. Caine en Keitel schitteren in deze heerlijke film die je zowel laat lachen als huilen. Ook Paul Dano is geweldig in een geniale bijrol. 

5. Ex_Machina

Heerlijk beklemmend en mysterieus, met fantastische acteerprestaties. Ex_Machina laat zich niet makkelijk in een hokje plaatsen en blijft van de eerste tot de laatste minuut zenuwslopend spannend. Nooit weet je als kijker precies wie nu te vertrouwen is en wie er enkel op uit is om misbruik te maken van onze hoofpersoon. De meest zenuwslopende film van het jaar.

6. Sicario

Denis Villeneuve is hard op weg om zich te kronen tot de absolute koning van de de donkere en keiharde misdaadthriller. Dat bevestigt hij nog maar eens met Sicario, een prachtige en gitzwarte film op de grens van Mexico en de VS. Vooral Benicio Del Toro is memorabel als mysterieuze en zwijgzame huurling, waarvan je nooit zeker weet of je hem nu cool moet vinden of gewoon doodsbang voor hem moet zijn. 

7. Birdman

Wat ons betreft de terechte Oscarwinnaar. Technisch ongelofelijk knap en bovendien waanzinnig geacteerd. Michael Keaton stijgt letterlijk tot grote hoogte in een van de meest opmerkelijke combacks in de filmgeschiedenis. Ook Edward Norton en Emma Stone zijn bijzonder vermakelijk. 

8. Inside Out

Na een paar mindere films is Pixar weer helemaal terug met een gewaagde animatiefilm die je zowel laat lachen als laat huilen. Inside Out combineert alles dat Pixar tot de onbetwiste koning van het genre maakt. Van de emotionele mokerslagen tot de nostalgie tot de geweldige humor. 

9. Carol

Carol is een enorm warme film, door het kleurgebruik en de vormgeving, de fraaie cinematografie van Ed Lachman, en vooral ook door het spel van Mara en Blanchett. Todd Haynes bewijst zich eens te meer als een fascinerend filmmaker die zich altijd ontwikkelt en net zo makkelijk met gestrekt been als met zachte hand regisseert. Met Carol heeft hij een film gemaakt die niet alleen refereert aan de klassiekers van weleer, maar zich er ook mee kan meten.

10. Eden

De films van Mia Hansen-Løve kenmerken zich door onnadrukkelijkheid. Zo ook Eden, over een dj in de Franse clubscene van de jaren negentig. Het is een film die niet wordt voortgedreven door een plot, maar door het verlopen van de tijd, het afscheid van de jeugd en de overgang naar volwassenheid, wat dat dan ook moge zijn. 

En de lijstjes per redacteur...

Roy van der Lee:

1. Mad Max: Fury Road
2. The Lobster  
3. Ex_Machina
4. Birdman
5. Youth
6. Sicario
7. Inside Out
8. Slow West
9. Foxcatcher
10. Frank

Elise van Dam:

1. Star Wars Episode VII: The Force Awakens
2. Mad Max: Fury Road
3. Inherent Vice
4. The Lobster 
5. P'tit Quinquin
6. Eden
7. Carol
8. Youth
9. Foxcatcher
10. Inside Out 

Sonny Kempkes:

1. Mad Max: Fury Road
2. Star Wars Episode VII: The Force Awakens
3. Sicario
4. The Lobster
5.Youth
6. Birdman
7. The Martian
8. Inside Out
9. SPECTRE
10. Southpaw 

Rutger Otto:

1. Mad Max: Fury Road
2. Youth
3. The Lobster
4. Star Wars Episode VII: The Force Awakens
5. Carol
6. Ex_Machina
7. Eden
8. Slow West
9. While You're Young
10. Citizenfour

Daan Snouck Hurgronje:

1. Ex_Machina
2. Star Wars episode VII: The Force Awakens
3. American Sniper
4. Sicario
5. A Girl Walks Home Alone at Night
6. The Lobster
7. Inside Out
8. Frank
9. Birdman
10. Dear White Peole