Regisseur Milos Forman (86) overleden

Geplaatst: door de redactie

De Tsjechische regisseur Milos Forman is vrijdag op 86-jarige leeftijd overleden. Zijn vrouw Martina liet in een verklaring weten dat aan zijn dood een kort ziekbed voorafging. Hoewel zijn oeuvre niet bijzonder groot is, was Forman een grote naam in Hollywood.

Dat kwam vooral door de twee Oscars voor beste regisseur die hij tijdens zijn carrière kreeg. In 1976 mocht hij de belangrijste filmprijs in ontvangst nemen voor One Flew Over the Cuckoo's Nest en negen jaar later kreeg hij het gouden beeldje voor Amadeus (foto hierboven). In 1997 was hij genomineerd voor The People vs. Larry Flynt, maar moest de Academy Award toen aan Anthony Minghella laten voor The English Patient laten.

De als Jan Tomas Forman geboren filmmaker verloor al op jonge leeftijd zijn ouders, zij kwamen allebei om het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in een concentratiekamp van de nazi's. In 1968 verruilde hij na de Praagse Lente zijn thuisland voor de Verenigde Staten, waar hij in 1975 het staatsburgerschap kreeg.

Later dat jaar brak hij internationaal door als regisseur met One Flew over the Cuckoo's Nest, al eens onze Fijne Filmklassieker. Later regisseerde hij ook nog films als Hair (1979), Ragtime (1981) en Man on the Moon (1999, foto hierboven). Zijn laatste grote internationale film was het in 2006 verschenen Goya's Ghosts met Javier Bardem en Natalie Portman (foto onder).

Forman was sinds 1999 samen met zijn vrouw Martina, met wie hij twee kinderen kreeg. Uit een eerder huwelijk had hij ook twee kinderen.