Silver Linings Playbook grootste Oscarfavoriet

Geplaatst: door de redactie

De meeste nominaties voor de 85e Oscars zijn weliswaar met twaalf voor Spielbergs Lincoln, Silver Linings Playbook is in alle belangrijke categoriën kanshebber op een beeldje. Dat bleek vandaag tijdens de bekendmaking van de nominaties voor de 85e editie van de Academy Awards.

Silver Linings Playbook van David O. Russell is genomineerd voor beste film, beste regie, beste bewerkte script, beste mannelijke hoofdrol (Bradley Cooper), beste vrouwelijke hoofdrol (Jennifer Lawrence), beste mannelijke bijrol (Robert De Niro) en beste vrouwelijke bijrol (Jacki Weaver). Daarnaast kreeg het ook nog een nominatie voor beste montage.

Opvallend is ook het hoge aantal nominaties voor Amour van Michael Haneke. De film werd zoals verwacht genomineerd voor beste niet-Engelstalige film, maar ontving daarnaast nominaties voor beste film, beste regie, beste script en beste vrouwelijke hoofdrol (Emmanuele Riva).

Het volop geprezen Intouchables, in Nederland goed voor dik 1,2 miljoen bioscoopbezoekers, werd uiteindelijk niet genomineerd voor beste niet-Engelstalige film. De Franse inzending zat wel bij de laatste negen kanshebbers op één van de vijf nominaties, maar moest toezien hoe naast Amour ook A Royal Affair (Denemarken), Rebelle (Canada), Kon-Tiki (Noorwegen) en NO (Chili) genomineerd werden.

Bij de nominaties voor beste vrouwelijke hoofdrol vinden we dit jaar zowel de oudste (de 85-jarige Emmanuele Riva voor Amour) als de jongste (de pas 9-jarige Quvenzhané Wallis voor Beasts Of The Southern Wild) genomineerden in de categorie in de geschiedenis van de Oscars. Onze landgenoot Erik-Jan de Boer is (mede) genomineerd in de categorie beste visuele effecten voor zijn aandeel in Life Of Pi. De film van Ang Lee naar het bekende boek van Yann Martel ontving totaal elf nominaties.

Afgaande op de nominaties wordt het de komende weken smullen in de Nederlandse bioscopen, want de belangrijkste kanshebbers moeten hun release in ons land nog krijgen. Zo gaan volgende week (17 januari) The Impossible, The Sessions en Django Unchained in roulatie. The Master en Zero Dark Thirty volgen 24 januari, terwijl een week later Flight en Lincoln te zien zijn in de Nederlandse bioscopen. Op Silver Linings Playbook moeten we iets langer wachten. Deze beleeft op 28 februari, vier dagen na de uitreiking van de felbegeerde beeldjes, zijn Nederlandse première. 

De belangrijkste nominaties voor de 85e Academy Awards op een rij (klik op de link voor onze recensie of een portret van de desbetreffende regisseur, acteur of actrice):

Beste film
Amour
Argo
Beasts Of The Southern Wild
Django Unchained
Les Misérables
Life Of Pi
Lincoln
Silver Linings Playbook
Zero Dark Thirty

Beste regie
Michael Haneke (Amour)
Ang Lee (Life Of Pi)
David O. Russell (Silver Linings Playbook)
Steven Spielberg (Lincoln)
Benh Zeitlin (Beasts Of The Southern Wild)

Beste acteur
Bradley Cooper (Silver Linings Playbook)
Daniel Day-Lewis (Lincoln)
Hugh Jackman (Les Misérables)
Joaquin Phoenix (The Master)
Denzel Washington (Flight)

Beste actrice
Jessica Chastain (Zero Dark Thirty)
Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)
Emanuelle Riva (Amour)
Quvenzhané Wallis (Beasts Of The Southern Wild)
Naomi Watts (The Impossible)

Beste mannelijke bijrol
Alan Arkin (Argo)
Robert De Niro (Silver Linings Playbook)
Philip Seymour Hoffman (The Master)
Tommy Lee Jones (Lincoln)
Christoph Waltz (Django Unchained)

Beste vrouwelijke bijrol
Amy Adams (The Master)
Sally Field (Lincoln)
Anne Hathaway (Les Misérables)
Helen Hunt (The Sessions)
Jacki Weaver (Silver Linings Playbook)

Beste originele script
Amour
Django Unchained
Flight
Moonrise Kingdom
Zero Dark Thirty

Beste bewerkte script
Argo
Beasts Of The Southern Wild
Life Of Pi
Lincoln
Silver Linings Playbook

Beste animatiefilm
Brave
Frankenweenie
ParaNorman
The Pirates! Band Of Misfits
Wreck-it Ralph

Beste buitenlandse film
Amour (Oostenrijk)
Kon-Tiki (Noorwegen)
Rebelle (Canada)
NO (Chili)
A Royal Affair (Denemarken)

Beste documentaire
5 Broken Cameras
The Gatekeepers
How To Survive A Plague
The Invisible War
Searching For Sugar Man

Je vindt alle nominaties HIER.