Trailer voor The Stanford Prison Experiment

Geplaatst: door de redactie

Het Stanford-gevangenisexperiment was al ooit het onderwerp van de bejubelde Duitse film Das Experiment, dat een Amerikaanse remake kreeg met Adrien Brody, maar nu is er een nieuwe Amerikaanse film over het uit de hand gelopen sociaal- psychologische experiment. Bekijk de trailer voor The Stanford Prison Experiment.

Begin jaren zeventig werd het experiment bedacht door psycholoog Philip Zimbardo - in de film gespeeld door Billy Crudup uit Watchmen en Rudderless. Vierentwintig doorsnee Amerikaanse studenten werden voor een rollenspel opgesplits in twee fracties; een groep met gevangenen en een groep met bewakers. Het doel was onder meer om te kijken hoe snel mensen in de verleiding komen om plots verkregen macht te misbruiken. De bewakers begonnen dan ook al snel sadistische trekjes te vertonen....

Bijrollen zijn er voor onder meer Ezra Miller (The Flash), Olivia Thirlby (Dredd) en Tye Sheridan (Mud). The Stanford Prison Experiment werd gemaakt in samenwerking met de echte Zimbardo. Kyle Patrick Alvarez (Easier with Practice) deed de regie. Het scenario werd geschreven door Tim Talbott - ooit schrijver voor de tekenfilmserie South Park, dat naast de botte humor ook bekend staat om bijtend sociaal-politiek commentaar. De film draaide eerder dit jaar op Sundance waar het scenario al in de prijzen viel.