Ventoux krijgt negende Gouden Film van 2015

Geplaatst: door de redactie

Ventoux, de verfilming van de gelijknamige bestseller van de Volkskrant-journalist Bert Wagendorp, heeft sinds de première half mei meer dan 100.000 bezoekers naar de bioscoop getrokken. Daartoe mochten hoofdrolspeler Leopold Witte en producent Hans de Wolf vanmiddag de Gouden Film in ontvangst nemen. Het is de negende productie van eigen bodem die in 2015 de mijlpaal van honderdduizend bezoekers doorbreekt.

 

De film vertelt over vier mannen, vrienden van weleer, die op hun racefiets de Mont Ventoux beklimmen. Zoals ze dat dertig jaar geleden ook deden. En ze doen wat mannen zo goed kunnen: loodzware ernst en slap ouwehoeren moeiteloos afwisselen. Totdat hun jeugdvriendin, de prachtige Laura, zich meldt en het verleden zich aandient. In een hedendaagse en herkenbare mix van hilariteit en weemoed overwint de vriendschap, die juist door dat verleden een vriendschap voor het leven blijkt.

Naast Leopold Witte worden de hoofdrollen gespeeld door Kasper van Kooten, Wilfried de Jong, Wim Opbrouck en Maruschka Detmers. In flashbacks naar de jaren tachtig nemen Abbey Hoes, Martijn Lakemeier, Alex Hendrickx, Jonas Smulders, Jip van den Dool en Bram Verrecas de belangrijkste rollen op zich. De regie van de film was in handen van Nicole van Kilsdonk (Patatje Oorlog, Onder Het Hart).

Met Ventoux, lees hier onze recensie, komt het aantal uitgereikte Gouden Films dit jaar op negen. Eerder kregen Homies, Michiel de Ruyter, Jack Bestelt Een Broertje, Bloed, Zweet & Tranen, De Ontsnapping, De Boskampi's, Rendez Vous en SpangaS in Actie de award uitgereikt.