Weinig verrassingen bij Golden Globe Awards

Geplaatst: door Remco Visser

De leden van The Hollywood Foreign Press vonden vannacht (Nederlandse tijd) tussen de reclameblokken door wat tijd om de beste acteurs, actrices, regisseurs en producers van de meest opzienbarende films en series uit 2011 wat prijsjes toe te stoppen. Kortom; de Golden Globe Awards, kort Golden Globes, zijn weer uitgereikt.

Waar host Ricky Gervais in 2010 en 2011 nog opzien baarde met zijn snedige brugteksten, kwam hij tijdens deze editie behoorlijk gemuilkorfd over. Soms was de reactie die hij terugkreeg op zijn aankondigingen zelfs grappiger dan zijn eigen teksten. Toch zal het volgend jaar even wennen zijn als een andere presentator het stokje van hem overneemt. We zullen je missen, Ricky…

Als de Globes überhaupt doorgaan in 2013. Door een slepend proces over uitzendrechten tussen de Hollywood Foreign Press Association, dat de rechten van de awardshow beheert, enerzijds en Dick Clark Productions, dat het geheel produceert, anderzijds, staat dit kijkcijferkanon voor volgend jaar namelijk behoorlijk op losse schroeven. We houden jullie op de hoogte.

De prijzen? Die vielen verrassend gevarieerd, al gaat The Artist van Michel Hazanavicius er met de meeste (3) beeldjes vandoor. Hieronder een overzicht van de belangrijkste categorieën met, waar mogelijk, een link naar onze recensie:

Beste Film – Drama: The Descendants (regie: Alexander Payne)
Beste Film – Komedie of Musical: The Artist (regie: Michel Hazanavicius)
Beste Regie: Martin Scorsese, Hugo
Beste Script: Woody Allen, Midnight In Paris
Beste Animatie: The Adventures Of Tintin: The Secret Of The Unicorn (regie: Steven Spielberg)
Beste Acteur – Drama: George Clooney, The Descendants
Beste Acteur – Komedie of Musical: Jean Dujardin, The Artist
Beste Actrice – Drama: Meryl Streep, The Iron Lady
Beste Actrice – Komedie of Musical: Michelle Williams, My Week With Marilyn
Beste Mannelijke Bijrol: Christopher Plummer, Beginners
Beste Vrouwelijke Bijrol: Octavia Spencer, The Help
Beste Buitenlandse Film: A Separation (regie: Asghar Farhadi)
Beste Soundtrack – Ludovic Bource, The Artist
Beste Song – Madonna, Julie Frost & Jimmy Harry - Masterpiece, W.E.

Ook televisieseries als Game of Thrones (al eerder geroemd door collega Tom van Steensel), Modern Family en Homeland werden onderscheiden. 

Verder kreeg Morgan Freeman uit handen van een opvallend fragiele Sidney Poitier en een felle Hellen Mirren de Cecile B. De Mille-award, een prijs voor zijn gehele oeuvre. Lang geleden dat wij van Filmpjekijken zoveel talent tegelijk op een podium zagen staan. Wat ons ertoe brengt jullie allen aan te raden, in voorbereiding voor de Oscars eind februari, bovenstaande films zeker te gaan bekijken, ze zijn zeer de moeite waard. Of kijk er gewoon eentje uit de lange loopbaan van Morgan Freeman, daar kom je ook wel een avondje mee door.