Actual Cannibal Shia LaBeouf

Geplaatst: door Roy van der Lee

  • Geboortedatum11 juni 1986
  • GeboorteplaatsLos Angeles, Verenigde Staten
  • Bekende filmsFury (2014), Nymphomaniac (2013), Lawless (2012), Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008), Transformers (2007), Disturbia (2007), Holes (2003)
  • AwardsEen BAFTA als Rising Star

Van kindsterretje tot de golden boy van Hollywood en van enfant terrible tot een bloedserieuze method-actor. Shia LaBeouf is pas 28, maar heeft nu al een veelbewogen carrière achter zich. Daarom zou je de man met de moeilijke naam een omhooggevallen etter kunnen vinden. Anderen vinden hem juist een brutale waaghals. De ster uit het vorige week verschenen Fury houdt de gemoederen in elk geval bezig. Niet in de laatste plaats omdat hij op dit moment het internet wint met een bizar musicalnummer over de kannibaal die in hem schuilt.

Met een mes achtervolgt LaBeouf zijn hulpeloze slachtoffers, om ze vervolgens om te brengen en op te eten. Een hobby van ‘m, als we komiek Rob Canter mogen geloven. Twee jaar geleden maakte hij het geschifte nummer over de acteur al, deze week volgde de waanzinnige videoclip. Compleet met ballet, een koor en gigantische maskers van Shia. En de acteur zelf? Die zit in zijn eentje in het publiek om de artiesten na afloop te belonen met een manisch applaus.

Bizar is het, maar op dat woord lijkt LaBeouf de laatste tijd patent te hebben in Hollywood. Zeker sinds hij zich begin dit jaar presenteerde als metamoderne performance artiest rijgt hij de vreemde acties aaneen. Hoe anders was dat alles nog aan het begin van deze eeuw, toen LaBeouf zijn eerste stappen in de filmwereld zette bij Disney Channel. Hij speelde er een rol in de serie Even Stevens. Niet veel later kreeg hij de hoofdrol in de succesvolle film Holes, in 2003.

De acteur lijkt een gouden toekomst tegemoet te gaan, als hij vervolgens rollen krijgt in films als Constantine en Disturbia, een variant op Vertigo van Alfred Hitchcock. LaBeouf ontvangt lovende kritieken en maakt indruk met zijn jongensachtige en sympathieke vertolkingen. Perfect voor de hoofdrol in grote blockbusters als Transformers en Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull. De weg naar het supersterrendom ligt helemaal open.

Maar het werken met grote budgetten en machtige studio’s ligt de jonge acteur niet. LaBeouf maakt nog wel twee vervolgen op Transformers, maar geeft steeds duidelijker te kennen dat dat niet is waar zijn hart ligt. Eerst door te stellen dat het tweede deel in de serie geen hart heeft en zijn doel volledig mist. Niet veel later door te zeggen dat het hele studiosysteem niet deugt en dat er geen ruimte is voor creativiteit of visionairs.

Het roer gaat dan ook om. Vanaf nu zet LaBeouf zijn handtekening niet zomaar meer onder elk miljoenencontract. Hij wil een goed gevoel hebben bij het verhaal en een personage spelen waar hij volledig in kan opgaan. Hij wil een method-actor worden, zoals Paul Newman in zijn beste dagen. Op zich niks mis mee natuurlijk, maar LaBeouf slaat hoe langer hoe verder door. Onder meer door een grote rol op zich te nemen in het controversiële Nymphomaniac van Lars von Trier. Waarom? Omdat hij de regisseur een engerd vindt. En daar houdt hij wel van.

Eind vorig jaar ging de acteur nog een paar stappen verder op de ingeslagen weg naar de duisternis. In december publiceerde hij zijn eerste regieproject, de korte film Howard Cantour.com. Al snel viel het een aantal bloggers op dat die film wel héél veel lijkt op de comics van Ghost World. LaBeouf verwijderde de film daarom weer van internet en gaf later aan verdwaald te zijn geraakt in zijn creatieve proces. Het was natuurlijk nooit de bedoeling geweest de comics te imiteren. Later bood hij excuses aan. En die excuses? Die had hij woord voor woord overgenomen van een comment op Yahoo Answers.

Begin dit jaar liep hij weg van de persconferentie van Nymphomaniac, om later tijdens de première van diezelfde film op de rode loper te verschijnen met een papieren zak over zijn hoofd. Daarop had hij de tekst. ‘I am not famous anymore’ geschreven. Het zijn het soort fratsen dat we eerder bij Joaquin Phoenix zagen, toen hij aankondigde zijn acteercarrière in te willen ruilen voor een bestaan als rapper. Bij hem werd al snel (en terecht) geconcludeerd dat dat wel eens een stunt zou kunnen zijn. Bij LaBeouf is het verdacht echt.

Als de kunstenaar die hij is, bedacht Shia een hele voorstelling rondom de zak over zijn hoofd. De acteur zat in een lege kamer, met de zak over zijn hoofd, zachtjes te huilen. Bezoekers mochten één voor één naar binnen om hem een voorwerp te komen brengen. Want kunst. Het erge is nog wel dat mensen daadwerkelijk drie dagen in de rij stonden om daar bij te kunnen zijn. In september rende hij in stilte honderden rondjes om het Amsterdamse Stedelijk Museum, omdat daar een symposium voor het Metamodernisme werd gehouden.

Tussendoor neemt LaBeouf ook nog tijd om af en toe in een film op te duiken, bijvoorbeeld in Fury. Maar dan doet hij dat wel op zijn manier. Zo liet hij een tand trekken en weigerde hij zich tijdens de opnames te douchen. Dat zou helpen om zich beter in het personage van een militair te kunnen inleven. Ook als de camera’s uitstonden bleef LaBeouf in zijn rol, zoals in dit filmpje bijvoorbeeld. Dat botste nog wel eens met tegenspeler Brad Pitt, die juist van een relaxte sfeer op de set houdt.

Tel daar een aantal arrestaties bij op, bijvoorbeeld omdat hij deze zomer een Broadway-musical verstoorde en later naar een agent spuugde, en je kan rustig stellen dat LaBeouf in een wat rebelse fase van zijn leven zit. Of het puur voor de aandacht is of omdat hij werkelijk denkt dat het bij zijn artiestenbestaan hoort, weet waarschijnlijk alleen de acteur zelf. Feit is dat hij zorgt voor wat leven in de brouwerij. En zolang dat af en te een goede film als Fury oplevert, kunnen we daar eigenlijk niets op tegen hebben.