Anne Hathaway: getalenteerde girl-next-door

Geplaatst: door Danja Koeleman

  • Geboortedatum12 november 1982
  • GeboorteplaatsNew York, Verenigde Staten
  • Bekende filmsLes Misérables (2012), The Dark Knight Rises (2012), One Day (2011), Love And Other Drugs (2010), Alice In Wonderland (2010), Rachel Getting Married (2008), Get Smart (2008), The Devil Wears Prada (2006), Brokeback Mountain (2005), Ella Enchanted (2004), The Princess Diaries (2001).
  • AwardsOscar én Golden Globe Award voor beste vrouwelijke bijrol voor Les Misérables. Daarnaast een Oscarnominatie voor beste vrouwelijke hoofdrol in Rachel Getting Married (2009) en Golden Globe nominaties voor Love and Other Drugs (2010) en Rachel Getting Married (2008).

Ze begon als tieneridool in suikerzoete meisjesfilms, maar inmiddels is Anne Hathaway uitgegroeid tot een actrice van formaat. Niet in letterlijke zin, want de ster moest flink wat kilo's kwijtraken voor haar rol als Fantine in de musicalklassieker Les Misérables.

Tieneridool
Net als bij vele collega's zit bij Hathaway het acteren al in het bloed. Haar moeder Kathleen is actrice en zo'n bestaan lijkt het aspirant filmsterretje ook wel wat. Op de middelbare school vertolkt Hathaway de hoofdrol in veel toneelstukken en de New Yorkse wordt geprezen om haar talent. Na high school wordt ze toegelaten tot de American Academy of Dramatic Arts, waar de brunette de fijne kneepjes van het vak leert.

Op haar zestiende bemachtigt Hathaway haar eerste rol, in de tv-serie Get Real. De show wordt al snel van de buis gehaald, maar de zestienjarige heeft intussen al twee hoofdrollen binnengesleept. Eén daarvan is in The Princess Diaries. Hathaway krijgt de rol van de klunzige Mia op basis van één auditie en laat daarmee ruim vijfhonderd concurrent-actrices achter zich.

De film wordt een groot succes en ook Hathaway krijgt de nodige lof. Het kersverse tieneridool besluit haar filmsucces af te wisselen met toneel en speelt in New York een rol in het theaterstuk Carnival!. In een interview bekent Hathaway zich net wat meer thuis te voelen op de planken. "Ik ben opgeleid als theateractrice. Als ik voor tweeduizend mensen moet spelen, weet ik wat ik moet doen. Maar als je me voor een camera zet, word ik onzeker."

Van prinses naar volwassene
Daar is echter niets van te merken. Hathaway verstevigt haar zoete imago met nieuwe hoofdrollen in de prinsessenfilms Ella Enchanted en het vervolg op The Princess Diaries. De inmiddels 22-jarige actrice vindt het tijd voor meer volwassen acteerklussen en tekent voor een rol in het drama Brokeback Mountain, waarin ze de vrouw van de (stiekeme) homoseksuele Jake Gyllenhaal speelt. In het minder bekende Havoc is ze zelfs naakt te bewonderen. Wanneer Hathaway in 2006 de hoofdrol speelt in de verfilming van de bestseller The Devil Wears Prada, kan ze zich definitief aansluiten bij de A-list. Ook als Jane Austen, in het drama Becoming Jane, weet ze indruk te maken.

In tegenstelling tot veel van haar collega's houdt Hathaway zich redelijk stil over haar privéleven. Na een relatie met acteur Hugh Dancy date ze met de Italiaanse zakenman Raffaello Follieri. Het stel weet de spotlights te vermijden, maar in 2008 krijgen ze alle aandacht doordat Follieri's liefdadigheidsinstelling te maken krijgt met een belastingdienstinspectie. Hathaway, die actief is voor de instelling, is bang dat alle negatieve berichten roet in haar carrière gooien en maakt een einde aan de relatie. Niet lang daarna ontmoet ze acteur Adam Shulman, met wie ze zich later verlooft. In 2012 stappen de twee in het huwelijksbootje.

Awkward
Op het witte doek verslijt Hathaway echter de ene scharrel na de ander. In Get Smart vormt ze een koppel met Steve Carell, in Valentine's Day is ze een setje met Topher Grace (met wie de brunette jaren geleden echt een relatie had) en Jake Gyllenhaal is (opnieuw) haar mannelijke tegenspeler in Love And Other Drugs. De film waarmee Hathaway hoge ogen gooit, is Rachel Getting Married, een rol die de actrice in 2009 zelfs een Oscarnominatie oplevert. Helaas voor Hathaway gaat het beeldje naar Kate Winslet - overigens één van haar grote voorbeelden.

Wel krijgt Hathaway het aanbod om de nominaties van het komende jaar aan te kondigen. In 2011 mag ze het festijn zelfs presenteren, samen met acteur James Franco. De twee ontberen echter elke vorm van chemie, met een redelijk awkward avond als gevolg. Geruchten gaan dat de acteurs elkaar niet mogen en dat Franco niet helemaal nuchter was tijdens het gala.

Gelukkig laat het geen smet achter op haar carrière. Hathaway spreekt één van de rollen in in de animatiehit Rio en vertolkt de rol van Catwoman in het geweldig ontvangen The Dark Knight Rises. Als slagroom op de taart sluit de actrice 2012 af met één van de hoofdrollen in de verfilming van de musical Les Misérables, bij ons vanaf 10 januari 2013 te zien, waarvan verwacht wordt dat het heel wat Oscars in de wacht gaat slepen.

Hathaway liet zich voor haar rol als Fantine kortwieken en viel bovendien ruim elf kilo af, waarmee ze een behoorlijke metamorfose onderging.  "Het was de zwaarste rol die ik ooit heb gespeeld", vertelt de actrice. "Het heeft weken geduurd voordat ik mezelf weer was." Laten we hopen dat alle moeite niet voor niets is geweest.