Bruce Willis: niet kapot te krijgen

Geplaatst: door Tom van Steensel

  • Geboortedatum19 maart 1955
  • GeboorteplaatsIdar-Oberstein, West-Duitsland
  • Bekende filmsThe Sixth Sense (1999), Armageddon (1998), The Fifth Element (1997), Twelve Monkeys (1995), Die Hard: with a Vengeance (1995), Pulp Fiction (1994), Die Hard (1988)
  • AwardsEmmy: Moonlighting (1987), Friends (1994).
    Golden Globe: Moonlighting (1987).
    Emmynominaties: Moonlighting (1985).
    Golden Globenominaties: Moonlighting (1986, 1988), In Country (1990).

Bruce Willis scoort in de jaren tachtig als muzikant een aantal kleine hitjes onder de naam Bruno. Ook doet hij de zang en speelt hij mondharmonica in zijn bandje “The Accelerators”. Die naam lijkt niet voor niets gekozen: elke keer als zijn acteercarrière muurvast lijkt te zitten schakelt hij gewoon een versnelling hoger.

Welcome to the Hollywood-parties, pal

Willis werkt in de jaren tachtig als barkeeper in Los Angeles terwijl hij in Hollywood voet aan de grond probeert te krijgen. Hij kiest ervoor om eerst op televisie te gaan acteren in de detectiveserie Moonlighting. Zijn komische westernfilm Sunset uit 1987 flopt vervolgens, maar in hetzelfde jaar is het alsnog raak: half mannelijk Hollywood (waaronder Stallone en Schwarzenegger) slaat het script voor Die Hard af en Willis mag de hoofdrol op zich nemen.

De filmstudio heeft weinig vertrouwen in hun nieuwe actiester en zijn gezicht wordt zelfs weggelaten van de eerste filmposters waarop dan alleen de wolkenkrabber te zien is. Wanneer de film een kassucces blijkt en Willis gelanceerd wordt naar de top van Hollywood worden de posters alsnog herdrukt. Om niet getypcast te worden laat Willis vervolgens met de rol van een gevoelige oorlogsveteraan in In Country zien als acteur meer te kunnen dan alleen gebouwen opblazen.

Ook privé gaat het hem in die tijd voor de wind. Hij trouwt met actrice Demi Moore en ze voeden samen drie kinderen op totdat ze in 2000 uit elkaar gaan. In een interview met Howard Stern uit 1995 vertelt Willis dat het stel thuis regelmatig de slaapkamerscène uit Moore's film Indecent Proposal naspeelt.

Willis als bokser Butch Coolidge in Pulp Fiction

Flop na flop en dan de top

Gedurende de jaren negentig floppen verschillende van zijn films aan de box office: The Bonfire of the Vanities, Color of Night en ook het door hem zelf geschreven Hudson Hawk. Ondanks dat kan Willis nog steeds de rollen spelen die hij zelf wil, ook al liggen de meest succesvolle hiervan vaak dicht tegen zijn personages uit Die Hard en Moonlighting aan. Toch weet hij zich, meer nog dan Stallone en vooral Schwarzenegger, los te maken van zijn macho actieheld imago. Voor weinig geld draaft hij op in Pulp Fiction als een aan lager wal geraakte bokser en later duikt hij als vriendendienst voor Tarantino ook op in het door hem geregisseerde segment in Four Rooms.

Met regisseur Terry Gilliam op de set van Twelve Monkeys

Regisseur Terry Gilliam cast Willis als verwarde tijdreiziger in Twelve Monkeys na het zien van een dramatische scène in Die Hard. Ook M. Night Shyamalan geeft hem een hoofdrol als kinderpsycholoog in de verrassingshit The Sixth Sense. Willis krijgt bijna overal positieve kritieken, maar Oscarnominaties zijn er alleen voor zijn medespelers. Brad Pitt krijgt de nominatie voor zijn bijrol in Twelve Monkeys en voor The Sixth Sense zijn het Toni Collette en Haley Joel Osmont die kans maken op een gouden beeldje.

Pieken op de juiste momenten

Ondanks serieuzere rollen in films als Twelve Monkeys en The Sixth Sense is Willis niet te beroerd om nog steeds de actieheld uit te hangen. In 1995 werkt hij nogmaals samen met regisseur John McTiernan aan het derde deel uit de Die Hard-serie en later redt hij ook nog even de wereld in Armageddon. Het succes van Armageddon komt weer precies op tijd, want voorgaande films als The Jackal en The Kid presteren wederom onder de maat.

Met Haley Joel Osmont in de verrassingshit The Sixth Sense

Willis is ook de laatste jaren sowieso nog steeds niet helemaal vrij van flops, denk bijvoorbeeld aan het vreselijk slecht ontvangen Perfect Stranger met Halle Berry, maar dat weerhoudt gerenommeerde regisseurs er niet van om hem te benaderen voor een rol. Zo was hij de afgelopen tien jaar nog te zien in films van onder andere Richard Donner en Barry Levinson en werkte hij tweemaal samen met Robert Rodriguez.

Het vierde deel in de Die Hard-serie was financieel wederom een groot succes en zorgde ervoor dat er inmiddels een vijfde deel in de planning staat, evenals een (grotere) rol in het vervolg op The Expendables. Maar ook aandelen in films van Wes Anderson en Rian Johnson staan nog steeds op het programma. Want als de rook van alle popcorn actiefilms is opgetrokken en de meer interessante rollen verdeeld worden blijkt Willis vaak ook weer de 'last man standing'.