Charmante slechterik Alan Rickman

Geplaatst: door Roy van der Lee

  • Geboortedatum21 februari 1945
  • GeboorteplaatsHammersmith, Verenigd Koninkrijk
  • Bekende filmsDie Hard (1988), Robin Hood: Prince Of Thieves (1991), Sense And Sensibility (1995), The Winter Guest (1997), Dogma (1999), Galaxy Quest (1999), Harry Potter franchise (2001-2011), Love Actually (2003), The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy (2005), Snow Cake (2006), Perfume: The Story Of A Murderer (2006), Sweeney Todd (2007) en Alice in Wonderland (2010).
  • AwardsEen Golden Globe voor de tv-film Rasputin en een BAFTA voor Robin Hood: Prince Of Thieves.

Het liefst speelt hij zelf de coole badguy, maar in Gambit zijn de rollen omgedraaid. Alan Rickman is al bijna 25 jaar lang één van de meest iconische schurken van Hollywood en omstreken, maar in zijn nieuwste film is hij het die gechanteerd wordt.

Veel acteurs weten al op jonge leeftijd dat ze een ster op het witte doek willen worden, Rickman kwam daar pas later achter. Met wat vrienden had hij tot zijn 26e een succesvol designbureautje, voordat hij besloot toe te geven aan zijn liefde voor theater: hij schreef zich in bij de Royal Academy of Dramatic Arts.

Daar viel zijn iconische, lage, langzame stem direct op. In eerste instantie waren ze er op de academie echter niet zo van gecharmeerd. Volgens één van zijn docenten klonk Rickmans stem namelijk als de achterkant van een afvoerpijp. Toch wist hij zich op te werken binnen het vak. In de BBC-serie Barchestor Towers vergaarde hij al wat bekendheid, voordat hij in 1987 naar Amerika kwam om op Broadway te spelen in het stuk Les Liaisons Dangereuses.

Die Hard
Voor de verfilming van dat stuk paste hij, die rol werd overgenomen door John Malkovich. Rickman richtte zich op de actiefilm Die Hard, waarin hij de Duitse terrorist Hans Gruber speelt. Het zou de eerste en tevens de beste rol zijn die Rickman ooit in een film vertolkte. Gruber zou een blauwdruk worden voor vele schurken die na hem kwamen. Rickmans badguy is niet zozeer eng , maar juist charmant, glad en cool. Die Hard werd een groot succes en Hans Gruber schopte het tot de 17e plaats in de lijst van 100 Greatest Movie Characters of All Time van Empire Online. Een beter filmdebuut is haast niet denkbaar.

Nog geen drie jaar later stal hij andermaal de show als Sheriff George of Nottingham in het goed foute Robin Hood: Prince Of Thieves. Minder cool dan Gruber, maar zeker zo indrukwekkend is Rickman als hij Kevin Costner vertelt dat hij voornemens is zijn hart er uit te steken… met een lepel.

Harry Potter
Maar Alan Rickman heeft meer in z’n mars. Het kostuumdrama Sense And Sensibility wordt prima ontvangen en hij laat zich van zijn komische kant zien in onder meer Dogma en Galaxy Quest. In 2001 introduceert de Engelsman zich aan een veel jonger publiek door de rol van Severus Snape op zich te nemen in de verfilming van het eerste Harry Potter-boek. Zijn Snape is onderkoeld en onvoorspelbaar. Onbegrijpelijk genoeg wilde de makers liever Tim Roth voor de rol. Rickman was wel altijd de eerste keus van schrijfster J.K. Rowling.

Rickman zou de rol vertolken in alle acht delen van franchise. Hij is groot fan van de boekenserie en één van zijn uitspraken daarover is uitgegroeid tot een internethit. “When I’m 80 years old and sitting in my rocking chair, I’ll be reading Harry Potter. And my family will say to me, ‘After all this time?’ And I will say, ‘Always.’”.

Tussen zijn rol in die serie door, dook hij ook op in hits als Perfume: The Story Of A Murderer en Alice In Wonderland. In de musical Sweeney Todd uit 2007 was hij zelfs al zingend te bewonderen naast Johnny Depp. Rickman is inmiddels 66 jaar, maar lijkt nog lang niet van plan een punt achter zijn carrière te zetten. Gelukkig maar.