Clint Eastwood: tachtig jaar pure cinema

Geplaatst: door Eric van Gennip

  • Geboortedatum31 mei 1930
  • GeboorteplaatsSan Francisco, USA
  • Bekende filmsAls acteur: Gran Torino (2008), Space Cowboys (2000), The Bridges of Madison County (1995), In The Line of Fire (1993), Unforgiven (1992), The Dead Pool (1988), Sudden Impact (1983), Escape from Alcatraz (1979), Dirty Harry (1971), The Good, The Bad and the Ugly (1966), Rawhide (1959). Als regisseur: Hereafter (2010), Invictus (2009), Changeling (2008), Letters From Iwo Jima (2006), Million Dollar Baby (2004), Mystic River (2003), The Bridges of Madison County (1995), Unforgiven (1992), Bird (1988), Sudden Impact (1983).
  • AwardsOscar: Million Dollar Baby (2005, beste regie én beste film), Unforgiven (1993 beste regie én beste film). Oscarnominaties: Letters from Iwo Jima (2007, beste regie en beste film), Million Dollar Baby (2005, beste acteur), Mystic River (2003, beste regie en beste film), Unforgiven (1993, beste acteur) Golden Globe: Million Dollar Baby (2005, beste regie), Unforgiven (1993, beste regie), Bird (1989, beste regie)

De man heeft de respectabele leeftijd van 81 gehaald en nog stééds staat hij te regisseren. Niemand houdt zich langer overeind in de filmindustrie dan hij. Film is onlosmakelijk verbonden aan het leven van Clint Eastwood. Als Oscarwinnend acteur én regisseur een grootheid.

Metaalwerker en badmeester

Het is nu volkomen ondenkbaar, maar hij leek niet geboren voor film. De jonge Clint verslijt acht basisscholen en verhuist veel, omdat zijn vader moeilijk werk kan vinden. Hij groeit voor een groot deel op in Oregon, is een goede zwemmer en werkt als brandweerman. Na de middelbare school vertrekt hij naar Seattle als metaal- en fabriekswerker. Hij is ook kustwacht en geeft in 1951 in het leger zwemles aan militairen. Een vriendschap met twee acteurs brengt hem ertoe terug te keren naar Californië om in enkele B-films te verschijnen. Zelfs dan maakt hij nog zwembaden schoon. Say what? Uiteindelijk ziet hij een carrière als badmeester toch niet zo zitten.

Een administratieve opleiding, waar hij zich op enig moment voor inschrijft, komt nooit van de grond. Ook omdat Eastwoord het druk heeft met het gezelschap van de dames. In 1953 trouwt hij model Maggie Johnson. De kleine rolletjes is hij zat en hij laat het acteren er bijna bij zitten, als hij in 1959 plots gecast wordt voor de tv-hitserie Rawhide. Zes jaar houdt hij dat vol en ondertussen komt een filmcarrière wél van de grond. De tijd van de spaghettiwesterns breekt aan en Eastwood maakt naam met The Man With No Name en The Good, The Bad and The Ugly.

Drukbezet liefdesleven

Een rol in Once Upon a Time in the West slaat hij gek genoeg af. Hij gaat experimenteren, ruilt zijn stoere imago in om komische en romantische films te maken. Ook slaat hij in de jaren ’70 aan het regisseren. Dirty Harry markeert een nieuwe mijlpaal en maakt hem een superster. Hij maakt nog heel wat opvolgers voor Dirty Harry in die jaren. Escape From Alcatraz in 1979 levert opnieuw een hit op. In de jaren ’80 komen deel vier en vijf van Dirty Harry. Eastwood is eind jaren tachtig zelfs voor twee jaar burgemeester in zijn woonplaats Carmel. Maar daarna lijkt het gedaan met de populariteit van het icoon. Dat geldt niet voor zijn populariteit onder het vrouwelijk schoon.

Wellicht is het de tijdgeest, dat hij met zijn privéleven buiten de tabloids weet te blijven. Terwijl hij het onder het filmen door toch behoorlijk druk moet hebben gehad, gezien de zeven kinderen die hij verwerkt bij vijf verschillende vrouwen. En dan hebben we het nog niet eens over zijn handenvol affaires, waaronder met Catherine Deneuve. Na zijn eerste huwelijk volgt een relatie met actrice Sondra Locke tussen 1976 en 1990. Tussendoor maakt hij nog een kind bij stewardess Jacelyn Reeves. Dat overkwam hem ook al in zijn eerste huwelijk: toen de twee éven een time-out namen, bezwangerde hij een danseres.

Als Locke op een dag van opnames thuis denkt te komen, heeft Eastwood de sloten van het huis veranderd. Inmiddels woont hij samen met actrice Frances Fisher, zo blijkt. Locke klaagt hem aan en schrijft er een boek over: The Good, The Bad and the Very Ugly. Eastwood verruilt zijn vrouw daarna nog één keer voor een nieuw exemplaar, in 1996 trouwt hij op zijn 65ste zijn huidige vrouw, de toen dertigjarige Dina Ruiz, een verslaggever en tv-presentatrice. Ze krijgen een kind, Clint’s zevende. Zes van zijn kinderen hebben rolletjes gespeeld in zijn films, zijn vrouw speelde twee keer mee… als verslaggever.

Regisseert tien acteurs naar Oscarnominatie

Met Oscarhit Unforgiven, In the Line of Fire en The Bridges of Madison County slaat de oude meester in de jaren ’90 genadeloos terug. Het summum van zijn carrière moet dan nog komen: Million Dollar Baby is in 2004 de kroon op zijn werk. Hierna blijft het vier jaar stil, totdat de liefhebber opnieuw films begint te schieten: Changeling, Flags of our Fathers / Letters to Iwo Jima en Gran Torino, zijn laatste acteerklus als 78-jarige. Op zijn 81ste staat hij nog steeds achter de camera. Tien acteurs regisseert hij in zijn lange carrière naar een Oscarnominatie.

Hoewel er in zijn films veel pistolen, geweld en sigaretten aan te pas komen, heeft hij privé nooit gerookt en blijft stug volhouden geweld te verachten, zelfs het jagen op dieren. Al gaf hij in Esquire toe dat dat in zijn jeugd anders lag. “Ik was een verlegen kind, maar door het vele verhuizen steeds de nieuweling in de klas. Ik heb veel pestkoppen een klap moeten verkopen.” Wellicht heeft dat toch voor enige inspiratie gezorgd.