Daniel Radcliffe: wil de nieuwe Gary Oldman worden

Geplaatst: door Tom van Steensel

  • Geboortedatum23 juli 1989
  • GeboorteplaatsFulham, Londen, Verenigd Koninkrijk
  • Bekende filmsThe Woman in Black (2012), Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 (2011), Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1 (2010), Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009), December Boys (2007), Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007), Harry Potter and the Goblet of Fire (2005), Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004), Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002), Harry Potter and the Philosopher’s Stone (2001), The Tailor of Panama (2001).
  • Awards

Wordt hij het zoveelste vergeten kindsterretje of is Harry Potter slechts het begin van een respectabele acteercarrière? Radcliffe is ervan overtuigd dat het dat laatste wordt, te beginnen met The Woman in Black die deze week in Nederland in première gaat.

Bevat spoilers voor Order of the Phoenix en Half-Blood Prince
Het is 2001 wanneer de twaalfjarige Daniel Radcliffe handtekeningen uitdeelt op de set van de eerste Harry Potter. Niemand heeft dan nog een idee over het toekomstige succes van de boekverfilmingen. Ook Radcliffe niet, die voor zijn handtekeningen zijn naam gewoon voluit spelt. Producer David Heyman adviseert hem om Daniel Radcliffe af te korten tot zijn initialen DJR. Radcliffe slaat zijn advies in de wind. Jaren later heeft hij daar spijt van: handtekeningen uitdelen doet hij inmiddels overal. Want waar ter wereld je ook komt, als je een foto van Harry Potter laat zien krijg je altijd wel een reactie, in welke taal dan ook.

Radcliffe had slechts twee filmprojecten nodig om bij Potter uit te komen. In navolging van zijn beide ouders die ook acteren pakt hij een aantal rollen aan in theaterproducties op school. Niet lang daarna wordt hij gecast als een jonge David Copperfield in een tv-film over de illusionist en speelt hij de zoon van Geoffrey Rush en Jamie Lee Curtis in de Pierce Brosnan-film The Tailor of Panama. Op de set van de film, die Radcliffe na de opnames overigens nooit meer terug zou kijken, merkt Jamie Lee Curtis al op dat hij misschien wel geschikt zou kunnen zijn voor de hoofdrol in de boekverfilming van J.K. Rowling.

Gary Oldman aspiraties
De filmserie wordt met elke sequel wat donkerder en in de latere delen krijgt Radcliffe’s Potter te maken met meer en meer tragische gebeurtenissen. Die zorgen voor een aantal mooie dramatische scènes. Radcliffe ziet de dood van Sirius Black nog steeds als het meest emotionele moment in het leven van Harry, zelfs nog ingrijpender dan de dood van Dumbledore later. Aan de andere kant bewaart hij niets dan zonnige herinneringen aan de sfeer op de set zelf. Hij heeft nog steeds het meeste respect voor regisseur Chris Columbus (Home Alone) die met al zijn enthousiasme de toon zette op de sets van de eerste twee films.

De meeste vrienden die Radcliffe maakte tijdens de opnamen behoorden tot de crew achter de schermen. Toch is hij ook nog steeds close met veel van zijn tegenspelers die hem hielpen een betere acteur te worden. Hoe kan dat ook anders wanneer je als tiener omringd wordt door Engelse topacteurs als Michael Gambon, David Thewlis en Alan Rickman. Radcliffe ziet echter Gary Oldman (Sirius Black) nog steeds als zijn grote inspirator. In een interview met The Guardian zegt hij over Oldman: “als ik kijk naar zijn C.V. en ik zie zijn veelzijdigheid en al die uiteenlopende personages die hij zich moeiteloos eigen maakt, dan denk ik.... dat wil ik ook”.

De paardenmishandelaar
Het meest opvallende wat Radcliffe buiten Potter om deed was het toneelstuk Equus. Kenneth Branagh (My Week with Marilyn) regelt tijdens zijn Potter-periode regelmatig theaterwerk voor de jonge acteur. Hij brengt hem in contact met Peter Schaffer, de schrijver van het stuk, en na twee dagen repeteren in een bouwvallig theatertje is die uiteindelijk overtuigd van het kunnen van Radcliffe. In Equus speelt hij een man die een gewelddadige obsessie heeft met paarden en de dieren fysiek verminkt waardoor hij uiteindelijk in een gesticht komt. Op het podium wordt Radcliffe herenigd met Richard Griffiths, die in Harry Potter zijn oom slash stiefvader Vernon Dursley speelt.

Radcliffe is vooral geschokt door het geweld tegen dieren in het stuk, de media focust zich echter voornamelijk op het feit dat hij rookt en een groot gedeelte van de tijd naakt over het podium rondloopt. Door alle aandacht komt er enorm veel publiek af op de voorstellingen, en niet alleen Potter-fans die speciaal voor Radcliffe naar het theater komen. Ook de pers is lovend over zowel het stuk als Radcliffe’s aandeel hierin. De jonge Brit is echter een acteur die nooit recensies leest, niet van zijn toneelstukken en niet van de Potter-films. Pas toen Equus al lang en breed uit roulatie was kreeg hij lucht van zowel de controverse als de positieve kritieken.

Radcliffe dook na de opnamen van de laatste Potter-film nogmaals het theater in: tien maanden lang speelde hij in How To Succeed in Business Without Really Trying op Broadway. Binnenkort begint hij aan de opnamen van de film Kill Your Darlings waarin hij de controversiële dichter Allen Ginsberg speelt. In de toekomst staat er nog een film in de planning die gebaseerd is op ware gebeurtenissen: Radcliffe mag in The Journey is the Destination gestalte geven aan fotojournalist Dan Eldon, die op tweeëntwintigjarige leeftijd in Kenia werd vermoord. Maar eerst is het dus nog even afwachten of Radcliffe ook zonder toverstok op zijn plek is in een spookverhaal als The Woman in Black. De Potter-films zullen hem als acteur in ieder geval een uitgebreid repertoire aan schrikreacties hebben opgeleverd.