Elle Fanning: Meer dan het Zusje Van

Geplaatst: door Annemieke Ruggenberg

  • Geboortedatum9 april 1998
  • GeboorteplaatsConyers, Georgia, Verenigde Staten
  • Bekende filmsI Am Sam (2001), Daddy Day Care (2003), Déjà Vu (2006), Babel (2006), Reservation Road (2007), The Curious Case of Benjamin Button (2008), Somewhere (2010), Super 8 (2011)
  • AwardsOnderweg..?

Het hebben van een bekende broer of zus is vaker een vloek dan een zegen. Natuurlijk word je altijd verweten dat je bent doorgebroken dankzij hem of haar. Of dat het een stuk gemakkelijker voor je was, omdat je opgroeide in het juiste wereldje. Elle Fanning kreeg deze kritiek geregeld naar haar mooie hoofdje geslingerd.

Ze brak dan ook door als de jongere versie van haar beroemde zus Dakota. In I Am Sam speelde ze een jongere versie van haar zus personage. Ook in de film Taken speelde ze een jonge Dakota. Op haar vijfde speelde ze voor het eerst een eigen rol in Daddy Day Care. Voor deze rol kreeg ze meteen een nominatie voor de Young Artist Awards. In 2009 hadden de zussen opnieuw samen kunnen schitteren op groot doek. Voor de film My Sisters Keeper werden beide zussen benaderd. Maar Dakota haakte af toen ze in het script las dat ze haar lange blonde lokken moest afscheren.

Elle in Super 8

Zonder zus
De laatste jaren timmert Elle hard aan de weg om een eigen carrière op te bouwen. En met succes. Vorig jaar speelde ze een hoofdrol in Sofia Coppola’s Somewhere en dit jaar schitterde ze in Super 8 van Jeffrey Abrams. Voor die laatste rol won ze een Spotlight Award voor Beste Nieuwkomer tijdens het Hollywood Film Festival. Opvallend is dat Elle tijdens premièrefeestjes zelden tot nooit gespot wordt met haar zus. Probeert de 13-jarige uit de schaduw van haar oudere zus te stappen?

Elle in Elle
Niet alleen filmregisseurs vinden Elle een opvallende verschijning. Ook in de modewereld wordt ze opgemerkt. Modeontwerper Marc Jacobs wilde haar in zijn herfstcampagne van dit jaar. En zo geschiedde. Andere ontwerpers zoals Prada en Valentino, sturen haar hun nieuws creaties in de hoop dat ze ze draagt tijdens sterrenfeestjes. De afgelopen jaren stond Elle in meer modebladen dan het aantal jaren dat ze leeft. In augustus dit jaar schopte ze het zelfs tot de cover van Love Magazine. Mode is voor Elle dan ook meer dan een interesse. In een interview met Elle vorig jaar, zei ze dat als het niks wordt met acteren, ze graag modeontwerpster wil worden. Die kans lijkt ons klein, want Elle’s ster is in de filmwereld nog steeds rijzende. Ze heeft net de opnames afgerond van de film Twixt, een thriller met onder andere Val Kilmer en van Francis Ford Coppola, die vermoedelijk volgend jaar in Nederland te zien is. We gaan nog veel van Elle horen. 

Dak.. Elle Fanning