Grand Old Cary Grant

Geplaatst: door Roy van der Lee

  • Geboortedatum18 januari 1904
  • GeboorteplaatsBristol, Engeland
  • Bekende filmsBringing Up Baby (1938), His Girl Friday (1940), Arsenic and Old Lace (1944), Notorious (1946), To Catch a Thief (1955), An Affair to Remember (1957), North by Northwest (1959) en Charade (1963)
  • AwardsHonorary Award van de Academy (1970), genomineerd voor een Oscar in 1941 en 1944. Genomineerd voor een BAFTA en voor vijf Golden Globes.

Het is in 2012 precies tachtig jaar geleden dat een van de beste acteurs aller tijden zijn eerste stapjes in de filmwereld zette. Geboren als Archibald Alexander 'Archie' Leach kwam de Engelsman Cary Grant in 1932 aan in Hollywood. And the rest, zoals ze daar zo mooi zeggen, is history.

Grant zou uitgroeien tot een van de meest geliefde en begeerde acteurs van de wereld. Hij speelde uiteindelijk in zo’n 75 films, vooral (romantische) komedies. In zijn lange carrière speelde Grant nooit een schurkenrol. Ook won hij onbegrijpelijk genoeg nooit een grote prijs voor zijn acteerwerk.

Vrouwenverslinder
Het lijstje mooie vrouwen waarmee Grant op het witte doek verscheen is eveneens indrukwekkend. Ingrid Bergman, Audrey Hepburn, Katherine Hepburn en Marlene Dietrich zijn slechts enkele voorbeelden. Met zijn charismatische glimlach en het iconische kuiltje in zijn kin deed hij menig vrouwenhart sneller kloppen. Niet voor niets riep het American Film Institute hem enkele jaren geleden uit als de op een na beste mannelijke filmster aller tijden. In dat rijtje hoeft Grant alleen Humphrey Bogart voor zich te dulden.

Zo goed als Grant het in zijn films deed bij de vrouwtjes, zo slecht deed hij het in het echte leven. Hij heeft vijf huwelijken en vier scheidingen op zijn naam staan. Uit zijn vierde huwelijk met Dyan Cannon heeft hij een dochter.

Geheime gevoelens?
Cary Grant had zoveel moeite om zijn relaties met vrouwen in stand te houden, doordat hij eigenlijk homoseksueel was, zo beweren sommigen. In de vroege jaren ’30 woonde hij namelijk samen met acteur Randolph Scott. Hoewel Grant altijd ontkend heeft homoseksueel te zijn, dwong de filmstudio de twee toch om apart te gaan wonen, dit om een schandaal te voorkomen.

Er zijn foto’s van Grant en Scott uit deze tijd bekend die een zeker homo-ereotische ondertoon hebben. Volgens vrienden van de acteur zou Grant in besloten kring hebben toegeven op mannen te vallen, maar hield hij dit geheim om zijn imago te beschermen. Hoe het precies zat, zullen we waarschijnlijk nooit weten. Wat we wel weten, is dat hij in onderstaande foto, een still van de film His Girl Friday, een verbluffend aantal emoties in één gezichtsuitdrukking weet te stoppen...

Of het met zijn geheime gevoelens te maken had of niet, Grant stond te boek als een redelijk pessimistisch type. Toen een interviewer hem zei dat iedereen in de wereld Cary Grant wil zijn, zou Grant hebben geantwoord met: “So would I.” Ook na zijn pensioen bleef hij een doemdenker. In interviews gaf hij aan erg veel met de dood bezig te zijn.

George Clooney
Zodra Cary Grant op de set kwam, schoof hij die problemen aan de kant. Zijn charismatische lachje en zijn over het algemeen vrolijke filmrollen verraadden niet wat er in het hoofd van de acteur omging. Tijdens het opnemen van zijn films was hij zelfs zo makkelijk in de omgang dat regisseur Alfred Hitchcock, waarmee Grant vier films maakte, zei dat Cary Grant de enige acteur is waar hij ooit van heeft gehouden. Een opvallende uitspraak van een man die erom bekend staat zijn acteurs slecht te behandelen.

Ook anderen waren zeer gecharmeerd van Grants manier van doen. Ian Flemming schreef zijn boeken over James Bond zelfs met Cary Grant in gedachte als diens vertolker op het grote scherm. Zo ver zou het nooit komen, Grant vond zichzelf te oud om de rol te spelen. Met Northy by Northwest had hij bovendien al bewezen een stevige avonturenfilm te kunnen neerzetten.

De nalatenschap van Cary Grant is groot. Er is op dit moment nauwelijks een acteur te bedenken die zo geliefd is bij het grote publiek als Grant in zijn tijd. De enige die enigszins in de buurt komt is George Clooney, die liefkozend nog wel eens de Cary Grant van de eenentwintigste eeuw wordt genoemd. Een groter compliment kun je de man niet maken.

Cary Grant overleed in het najaar van 1986. Zijn bekendste films zijn Bringing Up Baby (1938), His Girl Friday (1940), To Catch a Thief (1955), An Affair to Remember (1957) en North by Northwest (1959). Zijn geboortestad Bristol eerde de acteur ruim drie jaar terug met en levensgroot standbeeld van de acteur. Iets dat natuurlijk eigenlijk al zijn carrière had moeten krijgen.