Heavenly Creature Kate Winslet

Geplaatst: door Danja Koeleman

  • Geboortedatum5 oktober 1975
  • GeboorteplaatsReading, Engeland
  • Bekende filmsRevolutionairy Road (2008), The Reader (2008), The Holiday (2006), All the King’s Men (2006), Little Children (2006), Finding Neverland (2004), Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004), The Life of David Gale (2003), Iris (2001), Quills (2000), Titanic (1997), Sense and Sensibility (1995), Heavenly Creatures (1994).
  • AwardsOscar: The Reader (2009) Oscarnominaties: Little Children (2007), Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2005), Iris (2002), Titanic (1998), Sense and Sensibility (1996) Golden Globes: Revolutionairy Road (2009), The Reader (2009) BAFTA’s: The Reader (2009), Sense and Sensibility (1996)

Ze  brak door in één van de grootste blockbusters ooit gemaakt, maar Kate Winslets goedgevulde film-CV bestaat vooral uit kleinere arthouse-films. Dankzij haar acteerkunsten wordt ze gezien als één van de beste actrices - maar op de prijzengala's valt ze vaak nét buiten de boot.  

Acteerbloed

Dat Winslet ooit in de acteerwereld zou belanden, was bij haar geboorte al duidelijk. Haar opa en oma zijn de oprichters van een theater en haar ouders klussen bij als tv- en toneelacteur. Het duurt dan ook niet lang voordat de Britse haar eerste stappen in de showbizz zet. Op haar elfde verschijnt ze in een cornflakes-reclame en scoort ze haar eerste rolletjes in toneelproducties en Britse televisieseries. Ook haar oudere en jongere zus kiezen het acteerpad, maar hebben beduidend minder succes. Broer Winslet is de enige die kiest voor een acteerloos bestaan.  

Toch komt op haar zestiende haar bloeiende carrière even in gevaar als de weegschaal van de actrice de 85 kilo bereikt. "Ik wist dat ik geen werk zou vinden als ik niet zou afvallen", vertelt Winslet later aan People magazine. Niet veel later en kilo's lichter begint het acteerballetje pas echt te rollen als ze een grote rol krijgt in Peter Jackson's Heavenly Creatures. Haar talent wordt erkend: een jaar later ontvangt ze op haar twintigste haar eerste Oscarnominatie voor haar bijrol in Sense and Sensibility. Het beeldje gaat aan haar neus voorbij - en het zal niet de enige keer zijn. 

Doe maar gewoon die blauwe, "Morpheus", dan doen we al gek genoeg

Ziek van Titanic

Maar Winslet heeft weinig te klagen. Na een aantal rollen in kleinere films kiest James Cameron haar voor de rol van Rose in het miljoenenproject Titanic, waarmee ze onder andere Gwyneth Paltrow achter zich laat. Haar toewijding voor de film laat ze zien door als enige van de cast geen wetsuit te dragen tijdens de vele waterscènes. Het levert haar een overtuigende acteerprestatie op, maar helaas ook een longontsteking. Die pijn wordt al snel verzacht als ze haar tweede Oscarnominatie - voor beste actrice in een hoofdrol - binnensleept, dat haar hiermee de jongste actrice met twee nominaties ooit maakt. Ook deze keer valt Winslet niet in de prijzen.

Titanic wordt een megasucces en is vandaag de dag nog steeds één van de meest winstgevende films ooit - wereldwijd brengt de prent ruim 1,8 miljard dollar op. Toch kiest Winslet na haar grote succes niet voor een tweede Amerikaanse kaskraker. "Omdat ik in één grote film heb gespeeld, betekent dat niet dat ik niet meer in de Britse filmindustrie wil werken. Ik zou wel gek zijn om na Titanic te proberen om een film als deze te overtreffen." Daarmee laat de nuchtere actrice zien dat ze - in tegenstelling tot veel andere collega's - niet voor het grote geld gaat. Ze vervolgt haar carrière met de matig ontvangen arthouse-films Holy Smoke en Hideous Kinky, hoewel de acteerprestaties van Winslet wel worden geprezen. Op de set van de laatste film ontmoet ze assistent-regisseur James Threapleton, waarmee ze trouwt en dochter Mia krijgt. Het stel scheidt niet lang daarna. Ze vindt een nieuwe liefde in regisseur Sam Mendes. Uit die relatie wordt zoon Jim geboren, maar in 2010 gaan ook zij uit elkaar.

"Oscars ook niet zaligmakend"

Zes keer is scheepsrecht

In 2002 is het opnieuw raak: Winslet dingt mee naar de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol, dankzij haar optreden in Iris. Maar het besluit van de jury is in haar nadeel: voor de derde keer grijpt de actrice mis. Winslet vertolkt intussen de ene sterke rol na de andere. Vooral haar excentrieke hoofdrol in het drama Eternal Sunshine of the Spotless Mind - waarin ze speelt naast Jim Carrey - krijgt veel waardering. Voor de vierde keer wordt ze genomineerd voor een Oscar, maar weer vist ze achter het net. Filmkenners spreken van schande: ze wordt regelmatig genoemd als één van de beste actrices van haar generatie en wordt zelfs vergeleken met Meryl Streep.

In 2009 is het - na intussen nog een keer te hebben misgegrepen - eindelijk zover: ze wint de Oscar voor haar hoofdrol in The Reader. Daarmee verslaat ze opvallend genoeg Streep, die ook meedong in dezelfde categorie. Iets dat Winslet in haar dankspeech niet onbenoemd laat. "Ik wil om waardering vragen voor mijn medegenomineerden - het zijn godinnen. Ik denk dat we allemaal niet kunnen geloven dat we in dezelfde categorie zitten als Meryl Streep."