Huub Stapel: van cultklassiekers tot tv-series

Geplaatst: door Roy van der Lee

  • Geboortedatum2 december 1954
  • GeboorteplaatsTegelen, Nederland
  • Bekende filmsDe Lift (1983), Flodder (1986), Amsterdamned (1988), Flodder in Amerika! (1992), Van God Los (2003), Terug Naar De Kust (2009), Iep! (2010), Sint (2010)
  • AwardsEen Gouden Kalf voor zijn rol in De Partizanen, een nominatie voor Wet & Waan. Ook een nominatie voor een Louis d’Or in het theaterstuk Eten Met Vrienden.

Met Bellicher: Cel (foto boven) verschijnt Huub Stapel weer eens herkenbaar in een grote Nederlandse productie. De acteur die groot werd met cultklassiekers van Dick Maas lijkt zich de laatste jaren vooral op tv en theater te richten.

Stapel wordt in 1954 geboren in het kleine Limburgse Tegelen. Nadat hij een tijdje dramalessen heeft gevolgd op de havo, besluit hij zich volledig te storten op het acteervak. In zijn beginjaren komt hij nog niet verder dan kleine rollen in de films Van De Koele Meren Des Doods en Het Meisje Met De Rode Haren.

Dick Maas
De grote doorbraak komt er in 1983 met de campy horrorfilm De Lift, van Dick Maas. Hierin speelt Stapel de monteur Felix Adelaar, die het aan de stok krijgt met een moordzuchtige lift. De low-budget film wordt een internationaal succes, dat de carrières van zowel Stapel als Maas lanceert.

Drie jaar later maken de twee Flodder. De film over de asociale familie Flodder wordt met 2,3 miljoen bioscoopbezoekers een gigantisch succes. De rol van Johnny Flodder speelt Stapel nog eens in het vervolg Flodder In Amerika!, maar voor het derde deel past hij. Tussendoor komt in 1988 ook nog Amsterdamned uit, een thriller waarin Stapel als agent in Amsterdam achter een psychopathische moordenaar aanzit.

Weg van het grote scherm
Vervolgens kiest de geboren Limburger voor tv. Hij verschijnt in series en tv-films als Willem Van Oranje, De Partizanen en Retour Den Haag en presenteert ook nog een autoprogramma. Daarnaast is hij met wisselend succes op de Duitse tv te zien. Bij onze oosterburen vertolkt hij ook een bijrol in de verrassingshit Knocking On Heaven’s Door. Ook op het toneel is de acteur actief. Voor zijn rol in Eten Met Vrienden ontvangt hij een nominatie voor een Louis d’Or.

Het duurt tot Van God Los in 2003 voordat zijn naam weer eens op de aftiteling van een grote Nederlandse film staat. In het misdaadepos speelt hij een kleine rol als Herbert Meijer. Ook daarna is het weer werk voor tv dat de klok slaat.

Sint
De laatste jaren verschijnt Huub Stapel in kleine rollen in Iep! en Terug Naar De Kust. In 2010 staat hij bij de release van de horrorfilm Sint eindelijk weer in het middelpunt van de belangstelling. De film betekent de eerste samenwerking tussen Stapel en Maas in achttien jaar. Hoewel de acteur nauwelijks te herkennen is als de moordlustige goedheiligman, beheersen hij en de rest van de cast en crew dagenlang het nieuws door controverse rondom de poster van de film. Die zou volgens critici te schokkend zijn voor jonge kinderen. De ophef zorgt er echter alleen maar voor dat de film aan populariteit wint.

Mede door de hype rond de poster heeft Sint het succesvolste openingsweekend aller tijden voor een Nederlands film. Binnen vier dagen zien 100.000 mensen de film op het grote scherm. Voor Stapel betekent het geen nieuwe periode van grote releases, al speelt hij begin dit jaar nog wel mee in het kleine De Goede Dood. En vanaf deze week als geheim agent Steiner in de filmversie van de gelijknamige thriller van Charles den Tex.